Startsida / Inlägg

Han ska skriva Björn Rosengrens memoarer

av Josefin Karlsson
Björn Rosengren under årets Almedalsvecka. Foto: Björn Lindahl.
Björn Rosengren under årets Almedalsvecka. Foto: Björn Lindahl.

Det skulle krävas en renommerad författare för att få honom att tacka ja.

Björn Rosengren, 71, skriver nu på sina memoarer tillsammans med Johan Hakelius.

– Bonnier har varit på mig förut och jag har sagt att jag inte har tid. Jag jobbar som jag alltid har gjort och tänkt att ”det där får vi ta när jag blir äldre”, säger den förra socialdemokratiska näringsministern till Politikerkollen.

Rosengren är numera rådgivare år stenbecksföretaget Kinnevik, styrelseproffs med drygt 12 poster och delägare i en rad filmbolag, däribland Pampas produktion som gjort Hamiltonfilmerna.

Han övertygades av författaren Johan Hakelius att hoppa på projektet, som till en början var desto osäkrare.

– När jag fick det här erbjudandet var min första reaktion att direkt tacka nej. Jag har aldrig skrivit något sådant här uppdragsskriveri förut. Sedan slog det mig plötsligt att av de människor som lever i Sverige finns det kanske ett par stycken som jag kan tänka mig att göra det här för och att han en av dem. Då fick jag fråga mig varför jag känner så, säger Hakelius.

Svaret var sedan enkelt.

– Skälet till det är att han har varit under i alla fall 50 år mitt i händelserna centrum i Sverige, oavsett vad det har varit, facket, statsförvaltning, politiken eller näringslivet. På något sätt följer han utvecklingen av Sverige under den här perioden. Han har en fantastiskt förmåga att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle. Därför finns det en god möjlighet att beskriva den här perioden som ändå är ganska intressant eftersom Sverige har förändrats ganska mycket genom Björn.

Skrivstoft finns det dessutom gott om från Rosengrens liv.

– Han var en av de sista som pratade med Olof Palme innan han sköts. Han jobbar för Stenbeck. Han har jobbat för Göran Persson. Det finns i stort sett inte en person som har format Sverige som han inte haft en relation till på ett eller annat sätt. Det gör att det finns alla möjligheter att hitta någonting av intresse att berätta, säger Hakelius.

Johan Hakelius skriver boken men båda två understryker att det är Björn Rosengrens berättelse. Det finns ingen deadline utan ”den är klar när den är klar” och det beräknas vara om drygt ett år.

Johan Hakelis, författare och Aftonbladets krönikör. Foto: Filipe Morales.
Johan Hakelis, författare och Aftonbladets krönikör. Foto: Filipe Morales.

/Josefin Karlsson

 • Tjänstgörande redaktörer: Fredrik Palmqvist och Matilda Andersson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB