Startsida / Inlägg

LO-basens besked från president Barack Obama

av Josefin Karlsson
Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Björn Lindahl.
Karl-Petter Thorwaldsson. Foto: Björn Lindahl.

Svaret har dröjt.

Många får träffa president Barack Obama – men Karl-Petter Thorwaldsson är inte en av dem.

– Det var som jag sa tidigare, ett långskott, säger han.

De tre fackliga centralorganisationen bjöd in Barack Obama till LO-borgen i Stockholm för tre veckor sedan.

I morgon är det dags – då landar Barack Obama, 52, på Arlanda flygplats med Air Force One och därefter väntar ett hektiskt schema i den svenska huvudstaden.

Politikerkollen kan nu avslöja att LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson inte står med på besökslistan.

– Jag får inte äran att träffa den stora ledaren. De har jobbat som tusan med programmet och det är fullspäckat den tiden som Obama är här.  Vi får helt enkelt fortsätta och fajtas med byråkratin som alla andra och försöka få genomslag för våra idéer om ett snabbare spår till frihandel mellan Europa och USA, säger Thorwladsson till Politikerkollen.

Han får likt resten av världen följa Obamas besök via närmaste tv- eller dataskärm. Thorwaldsson tar dock beskedet med ro.

– Det var väl ingenting som var oväntat. Det var som jag sa till dig tidigare, ett långskott. Men jag tror ändå att det var bra och jag är väldigt väldigt glad över att det har gått fram signaler att svensk fackföreningsrörelse är väldigt frihandelssvänliga. Det tror jag att vi kommer ha stor nytta av. Jag har också märkt att den svenska regeringen och de som förhandlar för Europa har närmat sig mig sedan vi gjorde det här utspelet och jag har haft flera bra möten med de som ska sköta vår förhandlingarna.

Den amerikanska ambassaden lämnar dock Thorwaldsson inte helt tomhänt. Han får träffa ambassaden.

– Det gör vi löpande. Det är klart att vi ska träffa dem och prata om detta. Jag var själv över i USA och träffa Obamas förhandlingsdelegation i frihandelsförhandlingarna i maj. Vi fortsätter naturligtvis det arbetet som innan.

Enligt Thorwaldsson är det viktigt att få till ett frihandelsavtal snabbt. Inte att det tar flera år som utrikesminister Carl Bildt (M) påstod nyligen.

– Det här handlar ju om våra jobb. Lyckas vi få till ett bra frihandelsavtal mellan Europa och USA så tror ju de flesta bedömare att det i Europa kan innebära ungefär en miljon jobb och lika många i USA, säger Thorwaldsson, som avslutningsvis skickar med en lyckönskning till regeringen.

– Jag lyckönskar regeringen och Obama till ett bra möte och hoppas att de kommer att lösa många knutar vad gäller frihandel.

/Josefin Karlsson