Startsida / Inlägg

Löfven vill gärna ha samarbete med MP

av Josefin Karlsson
Stefan Löfven (S) i går under partiets kommunmöte i riksdagen. Foto: Niclas Hammarström.
Stefan Löfven (S) i går under partiets kommunmöte i riksdagen. Foto: Niclas Hammarström.

I morgon presenterar S-ledaren Stefan Löfven ytterligare en nyhet ur partiets skuggbudget.

Denna gång gör han det själv.

I går presenterade S två budgetnyheter – varav en var med Miljöpartiet.

Politikerkollen träffade Löfven bara timmar efteråt:

– Det visar att vi är överens i frågan. Den här satsningen vill vi göra båda två. Det är bra. Vi vill gärna ha ett bra samarbete med Miljöpartiet.

Partiernas ekonomisk-politiska talespersoner, Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP), vill ta bort undantaget från beskattning på det cancerogena bekämpningsmedlet kreosot, som bland annat används till telefonstolpar runt om i landet.

I våras avslöjade Aftonbladet avslöja att S och MP närmat sig ett regeringssamarbete. Partierna har sedan tidigare gjort flera gemensamma utspel genom debattartiklar och presskonferenser.

Vad mer är ni överens om?

– Ja, det får vi naturligtvis se när vi kommer till budgeten, säger Löfven och skrattar innan han fortsätter:

– Men vi är överens om att vi ska ha en väldig tydlig klimatpolitik. Vi kommer snart att få en redovisning i från FN:s klimatpanel som kommer visa att vi inte klarar gränsen på plus två grader. Det kommer säkert vara med. Vi är inne i en väldigt farlig utveckling i världen. Vi måste ta detta på fullaste allvar och se till att inrikta politiken så att både produktionen, transporterna och boendet är klimatvänligt så att vi måste leva i kvalitet med miljön.

S-ledaren vill inte spika fast ett MP-samarbete. Han håller dörrarna öppna.

– Det här innebär att vi är ett samarbetsparti. Vi är samarbetsinriktade. Vi kan samarbeta med andra partier också. Det viktigaste är att få igenom resultat i Sveriges riksdag så att vi får ett bättre samhälle.

Löfven har gång på gång sagt att han innan riksdagsvalet nästa år ska berätta hur han ser på regeringsfrågan. S kan inte regera själv.

Ännu en gång duckar han för frågan.

– Jag säger att ni kommer höra när vi berättar hur vi ser på regeringsfrågan innan valet. Men det är viktigt att komma ihåg att det går inte som Fredrik Reinfeldt tror att två block kan sitta och göra upp om hur det ska se ut. Väljarna röstar på parti, inte på några block eller allianser. När väljarna har sagt sitt då vet vi valresultatet. Då är det viktigaste beskedet från oss att vi tar ansvar för att Sverige får en stark regering och som får igenom sina propositioner i riksdagen och där Sverigedemokraterna inte har en vågmästarroll.

Löfven påpekar bestämt att han är beredd att se olika regeringsalternativ.

– Ja, det är det principiellt viktiga beskedet. När väljarna har sagt sitt. Då ser vi valresultatet. Då ser vi hur spelplanen ser ut. Det är då som gäller. Inte vad man säger ett år före. Det kan vara intressant i sig men det avgörande är när valet är gjort.

Socialdemokraterna har inte visat några känslor för Vänsterpartiet. V-ledaren Jonas Sjöstedt däremot står och väntar med utsträckta armar.

/Josefin Karlsson

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB