Startsida / Inlägg

S-profil ska leda Kommunals valrörelse

av Josefin Karlsson
Cecilia Eklund var under många år pressekreterare åt den förra S-ledaren Mona Sahlin. Foto: Urban Andersson
Cecilia Eklund var under många år pressekreterare åt den förra S-ledaren Mona Sahlin. Foto: Urban Andersson

Tidigare stod hon alltid vid sidan om Mona Sahlin.

Nu är hon en av Kommunals frontfigurer.

Cecilia Eklund har nyligen utsetts till fackförbundets valledare.

– Jag har många lärdomar att ta av, säger hon till Politikerkollen.

Eklund var pressekreterare åt Mona Sahlin under många år, både i regeringsställning och i opposition. Hon jobbade även men andra företrädare och var med om två nationella valrörelser, år 2006 och 2010.

– Det är ju en ganska stor apparat att hålla ihop en valrörelse tillsammans med mina kollegor på förbundskontoret och lokalavdelningarna. Det gäller att vara en spindel i nätet. Det tror jag att jag haft erfarenhet av innan och kommer dra nytta av, säger Cecilia Eklund.

Hon utnämndes till valledare för Nordens största fackförbund, Kommunal, i slutet av förra veckan. Om en månad ska de lägga fram sin valstrategi.

– Det finns inget roligare än valrörelser, för att det blir så tydligt var skiljelinjerna går. De torgmöten och de kampanjresor som vi gjorde genom landet var oerhört lärorika. Det var riktigt riktigt häftigt att få se Sverige på det sättet. Det är få förundrat och riktigt roligt att göra det med frågor som man verkligen brinner för.

Cecilia Eklund kommer ihåg ett specifikt torgmöte. Det var Mona Sahlins första förstamajtal som partiledare. 2007 fyllde hon Stortorget i Kalmar. I bakgrunden stod motdemonstraterna från bland annat Sverigedemokraterna.

– Det blev så tydligt i tal om behovet av att alla tar ställning och väljer vår demokratiska rättighet till att rösta. Det finns få människor som har inspirerat mig så mycket som Mona Sahlin. Anna Lindh var min stora idol när jag var SSU:are, men det engagemang för alla männikors lika värde som Mona Sahlin så tydligt genomsyrade hela sitt ordförandeskap det tycker jag är en förebild för många. Det tycker jag att Anneli Nordström på samma sätt håller fanan väldigt högt inom Kommunal.

2011 lämnade Eklund jobbet som Sahlins pressekreterare för att gå över till uppdraget som seniorkonsult och partner i pr-byrån Nordic Public Affairs. I januari i år började hon på Kommunal.

Hon längtar till att få jobba med en valrörelse utan att företräda ett parti.

– Jag ser det här som en väldigt stor möjlighet. Nu kan jag den politiska världen och vet hur den fungerar. Då blir det en styrka att ha en facklig valrörelse och lyfta de fackliga frågorna, säger hon och passar på att rikta kritik mot riksdagspartierna:

– Jag tycker att alla de politiska partierna har varit dåliga på, att faktiskt föra fram arbetsmiljö, arbetskläder, arbetstider, delade turer och deltidsanställningar. Det finns så många saker som vi skulle behöva lyfta på agendan där många politiker lämnar walk over, även Socialdemokraterna.

Kommunal vill jobba för bättre och mer bemanning samt ökade resurser i välfärden. Frågor som heltidstjänster istället för deltid och delade turer ligger också i fokus.

– Det är ingen hemlighet att vi har en halv miljon medlemmar och att åtta av tio av dem är kvinnor, som har drabbats väldigt hårt av regeringens besparingar, framför allt i välfärden.

Målet är redan satt – precis som för sex andra fackförbund.

– Vårt mål är regeringsskifte. Och att se till att Kommunals medlemmars frågor blir i fokus. Sen är det så att 48 procent av Kommunals medlemmar har röstat på andra partier än Socialdemokraterna.

Cecilia Eklund. Foto: Kommunal
Cecilia Eklund. Foto: Kommunal

 

/Josefin Karlsson

  • Tjänstgörande redaktör: Lukas Jacobson, Jenny Åsell, Aleksandra Wojcik
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB