Startsida / Inlägg

SSU besökte flyktingläger – vill se mer bistånd och flyktingmottagande

av Pär Karlsson
Ellinor Eriksson. Foto: SSU
Ellinor Eriksson i Kurdistan. Foto: SSU

Under påsken besökte företrädare från Socialdemokratiska ungdomsförbundet, SSU, ett flyktingläger i den irakiska delen av området Kurdistan. I lägret Kawergosk Refugee Camp befinner sig drygt 12 000 personer som flytt från krigets Syrien, de flesta av dem kurder.

Med på resan var både SSU-ordföranden Gabriel Wikström och förbundssekreteraren Ellinor Eriksson.  Sedan tidigare har ungdomsförbundet täta kontakter med sina kurdiska systerpartier och man har tagit ställning för ett fritt Kurdistan.

– Det pratas mycket om Syrien och krisen där och det var viktigt att med egna ögon få se hur situationen är för flyktingar i praktiken. Det vi fick höra från flyktingarna var att de ville att vi skulle berätta om deras situation för andra delar av världen, säger Ellinor Eriksson.

Hon beskriver en tuff situation i lägret, där temperaturen under sommaren kommer att nå 50 grader. Dessutom saknas golv i tälten vilket innebär att madrasserna blir blöta när det regnar. Andra problem handlar om att tälten är för trånga och att det kryllar av råttor. Men ändå säger Eriksson att stämningen är relativt god.

– Det var mycket barn där och många sa att de fått det mycket bättre i om med att de flytt. De kommer från något förjävligt och nu är de på ett ställe som ändå är tryggt. Att de fått en fristad är steg ett. Men det sorgliga är att det här är ett av de bättre lägren. Det grundläggande är att det finns för lite resurser generellt.

Hon och SSU vill se ett ökat bistånd, både från Sverige och från EU.

– EU:s medlemsländer ger mest i regionen, men det räcker inte. Det är 2,5 miljoner människor som flytt från Syrien till grannländerna, vilka är de som får ta det största ansvaret. Vi skulle kunna göra mer ekonomiskt.

Nyligen besökte SD-ledaren Jimmie Åkesson ett flyktingläger i Jordanien. Efter besöket vidhöll han sin åsikt om att syriska flyktingar inte borde få komma till Sverige, utan istället ska få mer hjälp i närområdet.

Tvärtom vad han vill tycker Ellinor Eriksson att Sverige borde ta emot fler flyktingar – generellt.

– Sverige och Tyskland är de som tagit allra störst ansvar, vilket är bra. Men jag tror vi kan ta emot ännu fler. Men det stora problemet är att så många EU-länder inte tar emot syrier alls.

Hon vänder sig kraftigt emot Åkessons bild av att det inte går att hjälpa på plats och samtidigt ta emot flyktingar i Sverige.

– Det är inte logiskt. Jag blir provocerad av att han kommer undan med argumentet, det han egentligen försöker säga är ju att han inte vill att det ska komma fler till Sverige. Det finns väl inga som inte tycker vi ska satsa mer i flyktinglägren men lika självklart är att vi också ska ha en mer human och solidarisk flyktingpolitik. Det går inte för syrierna att åka hem just nu. Många söker också ett nytt land att börja om i.

/Pär Karlsson

  • Tjänstgörande redaktörer: Joakim Ottosson , Jenny Åsell och Elvira S Barsotti
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB