Startsida / Inlägg

Centern och Miljöpartiet sätter klimatet högst inför EU-valet

av Lisa Röstlund

Det är nu drygt en månad kvar till EU-valet.

I dag presenterade Centerpartiet sin valkampanj inför EU-valet i maj.
C vill först och främst: säga ja till EU men nej till euron. Partiet vill decentralisera: låta EU bestämma över de stora frågorna medan vardagsfrågor bör ”lämnas ifred”. Hit hör frågor som ländernas skatter,

utbildning, välfärd, sociala trygghetssystem, kultur, rovdjurspolitik och naturresurser.
C vill att EU ska ställa höga miljö- och klimatmål, och bli ”vassare” genom att fokusera även på migration, mänskliga rättigheter, handel och konkurrenskraft samt kampen mot internationell brottslighet.

Kent Johansson (C)
Kent Johansson (C)

Toppkandidaten, parlamentarikern Kent Johansson säger på partiets hemsida:
– Klimatfrågan är nog den allra viktigaste frågan den kommande mandatperioden i EU-parlamentet. Det handlar om att vi ska minska utsläppen, ha mer enegieffektivitet och förnybar energi.
– För mig och Centerpartiet är det en beskrivning av hur samhället ska se ut. Mer småskalighet och mer möjlighet till sysselsättning i hela Europa och hela Sverige.

Isabella Lövin (MP)
Isabella Lövin (MP) Foto: Miljöpartiet.

I morgon går även Miljöpartiet offentligt ut med sin EU-valkampanj. Toppnamnet, parlamentarikern Isabella Lövin, tar upp de två viktigaste frågorna: klimat- och miljö och att stävja nationalismen.
– I första hand måste vi se till klimat- och miljöfrågorna. Vilken värld vill vi överlämna till våra barn?
– Den andra viktiga frågan är att det är väldigt viktigt att vända de här mörka krafterna vi ser i Europa, där man vill begränsa flyktingmottagning och resa nationalismens flaggor i många länder, säger hon till Politikerkollen.
Lövin knyter ihop de båda:
– Det leder till depression och ångest att inte göra något åt klimat- och miljöfrågan, och det kan nog leda till att väcka en del av de här mörka krafterna.
Hon påpekar att kommissionen beräknat att en omställning till grön energi med bindande mål både för utsläpp, energi och energieffektivisering skulle ge 1,25 miljoner jobb i EU. Jobb skulle definitivt hjälpa till att motverka nationalismen.
– Alliansen vill bara ha bindande mål för utsläpp, och det skulle innebära en halv miljon färre jobb enligt kommissionen.

Sverigedemokraterna släpper sin EU-valkampanj i helgen.
I sin valplattform som släpptes i november vill partiet omförhandla medlemskapet följt av en folkomröstning för att ”säkerställa att det är Sveriges folkvalda som har sista ordet rörande beslut som påverkar svenska folket”.
SD vill fram till dess tillsätta en demokratikommission för att utreda effekterna medlemskapet har på svenskarnas inflytande, och verka för att EU skrivs ut ur grundlagen.

  • Tjänstgörande redaktörer: Sandra Christensen, Alex Rodriguez och Mattias Kling
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB