Moderaterna värvar chef från näringslivet

av Anette Holmqvist
Fredrik Elgh blir ny organisationschef hos Moderaterna. Han har tidigare bland annat jobbat på EON, Kunskapsskolan och Timbro. Foto: Pressbild
Fredrik Elgh blir ny organisationschef hos Moderaterna. Han har tidigare bland annat jobbat på EON, Kunskapsskolan och Timbro. Foto: Pressbild

Nyligen stod det klart att Markus Friberg, tidigare pressekreterare hos Fredrik Reinfeldt, lämnade politiken till förmån för en tjänst i näringslivet.

Men utbytet sker också den andra vägen – från näringslivet till politiken, kan Aftonbladet nu berätta.

Fredrik Elgh, 46, tidigare bland annat regionchef hos energibolaget EON i Stockholm, har rekryterats till en nyinrättad tjänst som organisationschef inom Moderaterna.

Att han valde att tacka ja till jobbet förklarar han med den nya ledningen i M, med partiledaren Anna Kinberg Batra och partisekreteraren Tomas Tobé, och det arbete som ligger framför dem.

– Det kändes som ett tillfälle där jag absolut ville vara med och påverka. Det är så mycket som har förändrats i det politiska landskapet, säger Elgh.

– Vi behöver inte bara ompröva det politiska innehållet utan också hur vi framöver ska möta och engagera människor i det politiska arbetet. Och vi måste också bli bättre på att hitta former för att fånga upp viktiga frågor.

Fredrik Elgh kommer i sin nya roll att jobba mycket nära Tomas Tobé, som han känner från sin tid som generalsekreterare i Moderaternas Ungdomsförbund, MUF.

– Jag ser mycket fram emot det. Han är en ypperligt varm och rolig person, säger Elgh.

Fredrik Elgh börjar sitt nya jobb den första maj. Han inleder med att resa runt bland de moderata lokalföreningarna för att hämta in synpunkter och förslag som sedan ska användas i arbetet med den nya organisationen.

Han har tidigare jobbat både på EON, Kunskapsskolan, Stockholm Business Region och Timbro samt som borgarrådssekreterare (M) i Stockholms stadshus och generalsekreterare i MUF.

/Anette Holmqvist

Svensk Handel värvar från Fredrik Reinfeldts gamla stab

av Pär Karlsson
Foto: LOTTE FERNVALL
Foto: LOTTE FERNVALL

Efter höstens maktskifte spreds många av Alliansregeringens medarbetare för vinden. Nu står det klart att Markus Friberg, som var pressekreterare hos statsminister Fredrik Reinfeldt (M), har värvats av näringslivsorganisationen Svensk Handel där han i månadsskiftet tillträder som presschef. 

– Det känns väldigt spännande att få jobba på en stor organisation som dessutom är både en viktig samhällsaktör men som också har en tydlig koppling till näringslivet, säger Markus Friberg.

Han lyfter fram att organisationen har en allt mer aktiv roll i samhällsdebatten.

– Inte minst med kampanjen ”Handelns löfte” som går just nu på biografer runt om i landet. Det känns kul att få vara med i det arbetet och bidra på det sättet jag kan, säger han.

Markus Friberg var Reinfeldts pressekreterare mellan 2011-2014. Innan dess hade han samma roll hos migrationsminister Tobias Billström (M).

Men nu är det slut med politiken för den här gången.

– För mig är det dags att göra något annat nu. Men det här är ändå en arbetsplats där jag kan behålla närheten till politiken och samhällsengagemanget men samtidigt lära mig något nytt och utvecklas, säger Friberg.

/Pär Karlsson

Kampanjgeneral blir spinndoktor i Bryssel

av Anette Holmqvist
FOTO: Pontus Orre
FOTO: Pontus Orre

Aftonbladet kan i dag först av alla berätta att Hannes Hervieu, 25, avgående ordförande för Centerstudenter, byter jobb. Han blir kommunikationsstrateg och pressansvarig hos Centerpartiets EU-parlamentariker Fredrick Federley.
Under EU-valet var Hervieu Federleys kampanjgeneral.
– I tider av ekonomisk kris och med en sörja av olika typer av extremister på frammarsch i Europa känns det som en fantastisk möjlighet att få arbeta med en europeisk politiker som hela tiden står upp både för ett öppet samhälle och en öppen ekonomi, säger Hannes Hervieu, i ett pressmeddelande.

Hannes Hervieu sitter i Centerpartiets partistyrelse och har varit Centerstudenters ordförande sedan 2013. I april börjar han sitt nya jobb. På Brysselkontoret ska han bland annat förbättra relationen mellan väljare och svenska medier.
Men han kommer inte att kalla sig för spinndoktor.
– Haha, det kommer inte att stå så på visitkortet, men mitt jobb blir ju att sätta Centerpartiets EU-politik i debattens centrum, så att kunna se vilka frågor som kan få snurr på redaktionerna är såklart en viktig uppgift!

Fredrick Federley välkomnar Hannes Hervieu och kallar honom ett ”fantastiskt tillskott”.
/Hanna Olsson

Lööf – en av landets bråkigaste kvinnor

av Anette Holmqvist
Annie Lööf. Foto: Lasse Allard
Annie Lööf. Foto: Lasse Allard

Centerledaren Annie Lööf är enligt affärsmagasinet Passion for Business landets tredje bråkigaste kvinna.

Motiveringen till hennes placering på bråkigaste-listan lyder:

Hon är en orädd politiker som står för ett lika tydligt ledarskap i motvind som medvind. Hon gjorde så starkt avtryck i valrörelsen att man började prata om ”Annieansen”. Med självklarhet tycktes hon leda Alliansen under slutspurten av valet och det var hennes eget parti som backade minst procentuellt av allianspartierna. Hon skapade rubriker när hon knuffades med Löfven i tv-rutan och var ett retoriskt geni i debatterna.”

Snäppet bråkigare anser dock Passion for business att SVD-journalisten Carolina Neurath (tvåa) och Elsa Widding (etta) är. Vinnaren jobbade på näringsdepartementet under Nuon-köpet och varnade för affären.

”Bråkigaste-listan” är en rankning av kvinnor som ”bryter ny mark inom framförallt näringsliv, företagande, politik, miljö, kultur och ledarskap” enligt Passion for business. Namnet beskrivs som en ordlek med grundaren Anna Bråkenhielms efternamn.

/Anette Holmqvist

 

Här är Centerpartiets nya talespersoner

av Anette Holmqvist

Att Annie Lööf leder Centerpartiet vet nog de flesta. Men här är namnen hon får vid sin sida – som talespersoner  i olika frågor.

Arbetsmarknad och jämställdhet – Annika Qarlsson

Bostadspolitik – Ola Johansson

Konstitutionella frågor – Per Ingvar Jonsson

Socialpolitik – Anders W Jonsson

Landsbygdspolitik – Eskil Erlandsson

Miljö/Klimat – Lena Ek

Rättspolitik – Johan Hedin

Utbildningspolitik – Ulrika Carlsson

Socialförsäkring – Solveig Zander

Utrikespolitik – Kerstin Lundgren

Migration och integration – Johanna Jönsson

Försvarspolitik – Daniel Bäckström

Ekonomisk politik – Emil Källström

Transportinfrastruktur inklusive IT – Anders Åkesson

Skattepolitik – Per Åsling

Näringspolitik – Helena Lindahl

Kultur – Per Lodenius

Energipolitik – Rickard Nordin

Ungas jobb – Fredrik Christensson

Regional tillväxt – Anders Ahlgren

Högre utbildning/ forskning – Kristina Yngwe

EU-parlamentsfrågor – Fredrick Federley

Kommunfrågor – Mari-Louise Wernersson

Källa: Pressmeddelande från C.

Fridolin höll nytt tal till lärarna

av Hanna Olsson

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) blev hånad av flera lärare efter sitt Youtubetal.

Men nu fick han en ny chans på Lärarförbundets kongress i Stockholm under tisdagen.

Fridolin höll nytt tal för lärarna. FOTO: Carolina Byrmo
Fridolin höll nytt tal för lärarna. FOTO: Carolina Byrmo

Han lyfte bland annat fram tidiga insatser i skolan, läraryrkets attraktivitet och jämlikhet i sitt tal till kongressens deltagare.

– Det gick bättre i dag. Det (förra talet) landade inte riktigt rätt, konstaterar Gustav Fridolin efter talet på lärarkongressen.

Och lärarna på Lärarförbundets kongress verkade också mer nöjda med det här talet. Elisabeth Mossberg var inte imponerad av Youtubefilmen.

– Han lät mer resolut i dag. Det var lite mer som man talar till barn i filmen, det var det inte nu, säger Elisabeth Mossberg.

Tomas Selin, lärarstudent, gillade att utbildningsministern använde exempel på hur han ska prioritera.

– Jag tycker att det var en tydlig skillnad i tilltal, det var mer levande.

Men Hanna Ahnqvist, lärare, vill fortfarande ha mer konkreta besked från utbildningsministern:

– Han beskriver vad han vill, men kanske inte så mycket hur det ska gå till.

Elisabeth Mossberg, Hanna Ahnqvist och Tomas Selin på Lärarförbundets kongress.
Elisabeth Mossberg, Hanna Ahnqvist och Tomas Selin på Lärarförbundets kongress. FOTO: Carolina Byrmo

 

Löfven vill ha OS och VM till Sverige

av Anette Holmqvist
Löfven. Foto: BJÖRN LINDAHL
Löfven. Foto: BJÖRN LINDAHL

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte på onsdagen Stockholms hotell- och restaurangskola i Globen där han träffade både elever och lärare. Bland annat pratade han om elevernas framtidsdrömmar, att plugga på högskola och möjligheter till jobb efter avslutade studier.

Under besöket slog han fast:

– Vi vill satsa på turistnäringen.

Bland annat framhöll statsministern att han framöver både vill locka hit fler turister, stärka svenska orters attraktionskraft – och få till stånd fler stora evenemang. Bland det som nämndes fanns både OS och VM.

– Vi som litet land ska ha självförtroende och inte säga att bara för att vi är små så klarar vi inte det, säger Löfven.

Att arrangera OS är förenat med stora kostnader. Evenemanget i ryska Sotji kostade till exempel 300 miljarder kronor.

Men detta viftade Löfven i princip bort.

– Jag tror att den olympiska världen och andra med för den delen, jag tog OS som ett exempel, kan tänka sig att se evenemang som inte hela tiden rusar i höjden kostnadsmässigt, lite sans och balans. Och också där byggnationerna sker på ett sånt sätt att arbetare säkras och att det är socialt hållbart, säger han.

– Jag tror att vi kommer att få se framför oss mycket mer av den typen av krav än att det hela tiden ska kosta mer och mer.

För att locka fler turister till Sverige vill statsministern också arbeta för att sätta fler svenska orter och den svenska naturen på kartan.

– Det är ett utvecklingsarbete av destinationer, det pågår nu. Vi behöver ha sådana destinationer att människor som kommer från utlandet säger ”dit vill vi åka”. Det är ett utvecklingsarbete så som i andra industrier. Vi ska skapa den attraktiviteten som gör att folk kommer hit, äter här och stannar här.

/Anette Holmqvist

I skolbänken. Foto: BJÖRN LINDAHL
I skolbänken. Foto: BJÖRN LINDAHL

Efter tuffa starten – kulturministern stärker upp sitt lag med MP-veteran

av Pär Karlsson
Kristoffer Talltorp. Foto: PRIVAT
Kristoffer Talltorp. Foto: PRIVAT

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) har fått en en tuff start på sitt nya jobb. Kritiken mot henne har stundtals varit mycket hård. Det har även rapporterats om ett internt kaos på hennes pressavdelning.

Nu står det dock klart att Bah Kuhnke får en ny pressekreterare från den 20 november – en MP-veteran. Det handlar om Kristoffer Talltorp, som gör comeback i politiken efter att under några år ha arbetat på Naturskyddsföreningen.

Innan dess var han både talskrivare och pressekreterare åt MP-språkröret Maria Wetterstrand.

– Det går inte att tacka nej till att få vara med och lyfta kulturfrågorna till den nivå de förtjänar i politiken. Även mediefrågorna ligger mig varmt om hjärtat och där finns det mycket att göra för att politiken ska kunna segla rätt i ett nytt medielandskap, säger Talltorp till Politikerkollen. 

Dessutom står det i dag klart att Dan Lundqvist Dahlin lämnar LO för att bli pressekreterare hos socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Journalisten Matilda Uusijärvi Ek blir pressekreterare hos utbildningsminister Gustav Fridolin (MP).

/Pär Karlsson

Ännu en ur Perssons gäng återvänder till S

av Anette Holmqvist
Björn Andersson. Foto: Pressbild
Björn Andersson. Foto: Pressbild

Nu återvänder också Björn Andersson, tidigare nära medarbetare till Göran Persson, till Socialdemokraterna.

Han tar över som kanslichef i nästa vecka och ersätter därmed Hans Dahlgren som nu är statssekreterare hos Stefan Löfven i regeringskansliet.

– Det ska bli oerhört roligt och spännande att som kanslichef få arbeta med att utveckla partiets organisation och politiken i riksdagen, säger han i ett pressmeddelande.

Björn Andersson kommer närmast från en tjänst som teamchef på TCO och dessförinnan jobbade han som biträdande kanslichef på Rikspolisstyrelsen. Under åren 2000-2006 var han anställd inom det dåvarande S-regeringskansliet som planeringschef och chef för det politiska sekretariatet i statsministerns kansli.

/Anette Holmqvist

Wikström glädjs åt avpolleterad ungrare i kommissionen

av Pär Karlsson
Cecilia Wikström. Foto: TT
Cecilia Wikström. Foto: TT

I dag röstade EU-parlamentet igenom den nya EU-kommissionen som leds av ordförande Jean-Claude Juncker. Det glädjer EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP), som menar att denna kommission blir starkare än den förra. 

Den nya kommissionen, där varje medlemsland är representerat, har dock redan fått kritik för att bara nio av de 28 kommissionärerna är kvinnor.

– Det är dåligt. Det enda sätter att komma tillrätta med det är att nästa gång upprätta en ny regel om att varje land måste nominera både en man och en kvinna, så att det finns folk att spela med. Annars kommer vi aldrig få en jämställd kommission, säger Wikström.

Hon glädjs dock mycket över att den ungerska kommissionären Tibor Navracsics, tidigare minister i Viktor Orbáns regering, inte får ansvar för medborgarskapsfrågorna som tidigare var planerat. Nu får han i stället ta sig an bara kulturfrågorna. 

– Jag har vunnit den segern. Det var jag som utskottsordförande som började med att säga att allt som handlar om medborgarskap ska den här gubben inte ha hand om. Han är arkitekten bakom de repressiva lagförslagen som gjort att Ungern har en censurmyndighet och en politiserad rättstat. Först har en majoritet i kulturutskottet sagt att karln är olämplig och sedan har Juncker lyssnat, säger Wikström.

Hon menar att han passar utmärkt på kulturområdet.

– Han är en bildad man, han kan åka runt i EU och klippa band och inviga utställningar, det gör ingen skada. Det viktiga är att han inte har med medborgerliga rättigheter att göra.

/Pär Karlsson

Sida 1 av 205