Startsida / Inlägg

Halvtidssummering – här är säsongens…

av Kalle Karlsson

Mjukstarten är avklarad. Nu kan vi köra igång på riktigt.
Jag kastas rakt in i hetluften. Ligan är i full gång. Det finns inte utrymme att känna sig för, inte tid att gå in och spela på få tillslag som man hade gjort om man hade fått ett tiominutersinhopp vid uddamålsledning.
Eftersom vi har avverkat hälften (sånär som på en omgång) är det ju läge att summera. Vad har vi sett? Vad kommer vi ihåg? Vilka mål och matcher sticker ut? Vilka bör hyllas? Vilka bör sågas?
Här har jag listat det som för mig – hittills – är:

SÄSONGENS
…spelare: David Silva, Manchester City.

…4-3-3-lag: Joe Hart. – Micah Richards, Vincent Kompany, Fabricio Coloccini, José Enrique – Yohan Cabaye, Scott Parker, Luka Modric – David Silva, Robin van Persie, Juan Mata.

…4-4-2-lag: Joe Hart – Micah Richards, Vincent Kompany, Fabricio Coloccini, José Enrique – David Silva, Scott Parker, Luka Modric, Gareth Bale – Robin van Persie, Demba Ba.

…fynd: Demba Ba, Newcastle. Bosman i somras. Säger allt.

…tränare: Harry Redknapp, Tottenham. Att vända säsongen efter den blytunga inledningen till att nu slåss om titeln är otroligt starkt.

…match: Finns några att välja mellan, men det får bli Chelsea-Arsenal 3-5. Det obefintliga försvarsspelet, Walcotts sjuka mål, Chelsea upphämtning, dramatiska slutet där John Terry halkade och bjöd Robin van Persie på segermålet – det här var en match som hade allt. Och ganska mycket till.

…överraskningslag: Newcastle. Håller de i under våren?

…besvikelse: Nottingham Forest som sladdar i Championship.

…debut: Sergio Agüero hoppade in för Manchester City i premiären mot Swansea och gjorde två mål och en assist på en magisk halvtimme.

…passning 1: David Silvas skurna, väl avvägda volley-stickare till Edin Dzeko mot Manchester United.

…passning 2: Rafael van der Vaarts till Adebayor borta mot Norwich. ”My word, what a pass”, twittrade Jack Wilshere.

…tryggaste passningsspelare: Leon Britton. Swanseas minilirare lyckades med konststycket att ha hundra procent rätt adress i mötet med Bolton. Visst, det är ofta korta passningar i sidled, men testa själv i en match så märker du att det kan vara nog så svårt att nå upp i hundra.

…comeback 1: Thierry Henry. The Suns rubrik sammanfattade det bäst: Deja Voom!

…comeback 2: Paul Scholes. Vem hade trott det efter att han förra säsongen sa att han ”inte hade benen för att prestera på topp längre”? Samtidigt, som sir Alex säger: ”Vad har vi att förlora?”.

…comeback 3: Martin O’Neill. Skotten tog över Sunderland efter sparkade Steve Bruce och lyfte direkt laget från bottenträsket.

…mest oväntade comeback 1: Sam Hutchinson, Chelseabacken, som lade av med fotbollen för 1,5 år sedan på grund av en hopplös knäskada. För ett par veckor sedan gjorde han comeback i reservlaget.

…mest oväntade comeback 2: Owen Hargreaves marknadsförde sig på Youtube i somras när han letade en ny klubb. Så iskall var han. Men innan fönstret slagit igen hade han skrivit på för Manchester City. Den 21 september – efter tre års skadehelvete – var han tillbaka på plan. Efter 18 minuter hade han satt 1-0 i Ligacupmötet mot Birmingham och fått City-fansen att skandera ”Fergie, sign him up!”.

…svensk: Sebastian Larsson. En av få som stod upp när Sunderland svajade.

…frisparkskung: Sebastian Larsson. Och då har jag inte ens blågula glasögon.

…straffkung: Yakubu. Kyligare avslut från punkten får man leta efter.

…mest underskattade 1: Laurent Koscielny, Arsenal, som blev brutalt sågad i ett Euro Talk-program i höstas (där jag själv dock inte var med). Omdömet ”det funkar inte så länge de har den här killen i backlinjen” känns inte riktigt klockrent nu när fransmannen växt ut till en jätte i backlinjen.

…mest underskattade 2: Lucas, Liverpools defensive mittfältsstädare vars frånvaro kommer att bli kännbar under våren.

…mest underskattade 3: Stephen Ward, Wolverhamptons vänsterback som gått från att vara ifrågasatt till att hålla pålitlige George Elokobi på bänken.

…mest oväntade flytt: Asamoah Gyan som övergav världens mest populära fotbollsliga för spel i Al Ain i Förenade Arabemiraten med några dagar kvar av transferfönstret. Stackars Steve Bruce hade plötsligt förlorat sina tre toppanfallare på ett halvår (Gyan, Welbeck, Bent).

…cirkus: Carlos ”jag-vill-flytta-närmare-min-dotter-men-inte-så-gärna-att-jag-måste-gå-ned-i-lön-när-jag-tjänar-över-två-miljoner-i-veckan” Tévez. Vägrade värma upp mot Bayern München. Sedan dess har han suttit i frysboxen. Med all rätt.

…mest saknade: Stuart Holden. När amerikanen styrde Boltons mittfält förra hösten slogs laget om en Europaplats. Sedan Jonny Evans satte dobbarna i knäet på Holden i mars har Owen Coyles lag inte varit sig likt.

…tränartrend: Antalet sparkade tränare sjunker. Nu fick visserligen QPR förra veckan för sig att göra sig av med Neil Warnock, men trenden är att tålamodet har ökat. Sedan starten av Premier League 1992 hade 160 managers fått gå. Det ger ett snitt på åtta tränarbyten per säsong. Vid nyår hade endast en PL-tränare fått lämna sin post (Steve Bruce).

…mål 1: Tim Howards 1-0 för Everton mot Bolton. Evertons målvakt skickade upp bollen från eget straffområde. Adam Bogdan har visserligen betalt för att inte vara så grovt felplacerad, men ett mål från eget straffområde är alltid ett mål från eget straffområde.

…mål 2: Billy Sharps 1-0 för Doncaster mot Middlesbrough i Championship. Inte för att utförandet var vackert (det var det visserligen), utan mest för reaktionerna från motståndarfansen och bakgrundsstoryn.
Tre dagar före matchen hade Billy Sharps två dagar gamla son avlidit.  Tränaren, förre storspelaren Dean Saunders räknade bort anfallaren, men två dagar före matchen fick han ett samtal. Det var Billy Sharp som ringde och bad att få spela. ”Han ville göra ett mål för sin son och sin familj. När han sa det kunde jag inte säga nej”.
Bara 14 minuter in i matchen visade det sig att den himmelske manusförfattaren hade gjort sitt jobb. Billy Sharp gjorde mål. Ett drömmål. Arenan exploderade i ett glädjevrål. Till och med motståndarfansen applåderade. Billy Sharp slet av sig matchtröjan och visade upp en t-shirt med texten ”That’s for you son”. Domaren hade den goda smaken att inte varna honom för att han slet av sig tröjan. Middlesbroughtränaren Tony Mowbray agerade rubriksättare efteråt: ”Att han gör ett sånt drömmål, era rubriker borde redan vara satta – a goal from heaven”.

…Zico: Stephane Sessegnon, Sunderland. Kan inte minnas att jag sett en bättre spelare på små ytor sedan min barndomsidol flöt runt i Mexiko-VM 1986.

…odds: Vissa bookmakers gav 2 365 gånger pengarna på trippeln Blackburn, Sunderland, Aston Villa under nyårshelgen. Grattis till er som prickade in den.

…mest uppseendeväckande taktiska förändring 1: André Villas-Boas introducerade ett högt försvarsspel med ett ålderstiget Chelsea. Efter 3-5 mot Arsenal fick han sig en tankeställare.

…mest uppseendeväckande taktiska förändring 2: Redan i andra halvlek av Community Shield lät Alex Ferguson sina ynglingar spela publikfriande hawaii-fotboll. I 8-2-matchen mot Arsenal släppte man till 20 (!) avslut. Det var fasligt kul att titta på. Men efter 1-6 i derbyt var hängslena och livremmen tillbaka.

…Balotelli-story 1: Italienaren försöker avsluta ett anfall i en träningsmatch mot LA Galaxy med en ”helikopterfint”. Roberto Mancini blir rasande över piruetten och byter ut den unge stjärnan direkt.

…Balotelli-story 2: Raketerna som han avfyrade från badrummet två dagar före derbyt mot Manchester United.

…Balotelli-story 3: Gör 1-0 mot Manchester United och visar upp tröjan med texten ”Why always me?”.

…Balotelli-story 4: Balotelli blir affischnamn för en kampanj för säkerhet med raketer.

…Balotelli-story 5: Började bråka med Micah Richards på träning inför mötet med Arsenal. Ett oskyldigt tjafs blåstes förstås upp stort när Balotelli var iblandad. Efter den incidenten såg City till att stänga sina träningar.

…Balotelli-story 6: Gled in på en Tudor pub i Peel Hall, Manchester, under julen, lade in £1000 i baren som de förvånade gästerna fick festa för. Sedan gick Balotelli över till kyrkan och lade £200 i kollekten.
– Han var väldigt jordnära. Alla ville prata med honom och han tog sig tid, sa en av gästerna.

…Balotelli-story 7: Ryktet om att han dagen före jul – iklädd tomtedräkt – åkte runt i en bil i Manchester och delade ut pengar. Det stämde inte. Men att vissa på allvar trodde på uppgifterna säger en del om Balotelli.
– Med Mario är det möjligt, sa Mancini när han fick höra uppgifterna.

…borde-ha-kastat-in-handduken: Kieron Dyer är ligans mest otursförföljda spelare. Hans debut i Queens Park Rangers höll – i sex minuter. Sedan var han utburen på bår.

…borde-ha-kastat-in-handduken: Ryan Shotton. Stokes reserv som långkastare när Rory Delap inte är med har sprungit runt med en handduk innanför tröjan som han använder till att torka av bollen. Förre domaren Graham Poll fastslog i sin Daily Mail-kolumn att det inte är tillåtet.

…mest hyllade namnbyte: Alex Ferguson firade 25 år i United och fick se bortre långsidan på Old Trafford ändra namn till ”Sir Alex Ferguson stand”. Den enda runt laget som fått veta något var andretränaren Mick Phelan. ”He’s getting sacked”, skojade sir Alex.

…mest sågade namnbyte: Newcastles ägare Mike Ashley döpte om St James’ Park till Sports Direct Arena. Så slänger man bort 119 års tradition och identitet.

…mest kontroversiella namnbyte: City of Manchester Stadium blev Etihad Stadium precis före säsongsstarten. En lukrativ sponsordeal – eller en bokföringsmässig lösning för att komma undan Financial Fair Play? I det här fallet är det lätt att bli konspiratorisk.

…lägga-fokus-på-rätt-saker: Arsenal som vann ett civilmål i första instans efter att klubben 2007 stämt en ägare av en hattaffär i Spanien. Anledningen? Alica Simon från Sevilla hade döpt sin hattaffär till ”Arsenale”. Fotbollsklubben krävde att butiken ändrar namn. Alica var fast besluten att överklaga.

…inte-så-rätt-ute: Jag själv som inför säsongen tippade Steve Bruce som årets manager. Bruce var den tränare som först fick sparken. Heja.

…ganska-så-rätt-ute: Jag själv som tippade David Silva som årets spelare.

…assisterande domare 1: Wayne Rooney. Åtminstone enligt Roberto Mancini som ansåg att Manchester United-stjärnan fått Chris Foy att ge rött kort till Vincent Kompany.

…assisterande domare 2: Sian Massey. Det enda kvinnliga inslaget i ligans domarkår stod i centrum för stormen när expertkommentatorn Andy Gray sparkades från Sky efter att ha fällt sexistiska kommentarer. Massey klev ur stormen med högt huvud och har gett svar på tal. Kan inte minnas att hon gjort ett enda avgörande misstag på linjen den här säsongen.

…”titta han snackar”: Alex Ferguson släppte till slut sin sju år långa bojkott av BBC.

…mest omtalade idolbild: Togs på Adel Taarabt vid en busshållsplats – samtidigt som hans lag spelade match. Den flyfotade marockanen flydde arenan i paus när målen trillade in borta mot Fulham (0-6). När fans upptäckte honom vid Fulham Palace Road ställde han upp på att fotograferas. Bilderna hamnade givetvis i de engelska tabloiderna.

…storm 1: Luis Suárez kallar Patrice Evra för ”negro”. FA gjorde en 115-sidig utredning och gav uruguayanen åtta matchers avstängning.

…storm 2: John Terry gjorde sig skyldig till att ha förolämpat Anton Ferdinand rasistiskt. En privatperson anmälde och åklagaren valde att väcka åtal mot Chelseaspelaren.

…mest ovanliga fotbollsskada: Blackburns Scott Dann spräckte en testikel och tvingas vila från spel i flera veckor. Ouch!

…miss: Fernando Torres på Old Trafford. Fullt i klass med Ronnie Rosenthals. Hur var det möjligt?

…filmning: Sebastian Larsson dök över Jody Craddocks utsträckta ben och fick en billig straff. Han stegade själv och missade. Wolves vände och vann. Rättvisa skipad.

…anti-filmning: Jonas Olsson brottades med Aston Villas Chris Herd i derbyt. När australiern delade ut en lätt törn hade 999 av 1000 fotbollsspelare simulerat en skada för att få motståndaren utvisad. Jonas Olsson är ingen vanlig fotbollsspelare. Hans förvåning var total när assisterande domaren hade upptäckt förseelsen och Herd fick rött kort.

…måltorka: Evertons Tim Cahill står fortfarande med en nolla i målkolumnen. Hade varit bra odds på det också.

…yngling 1: När Blackburn drabbades av försvarskris skickade Steve Kean in Adam Henley, 17, på vänsterbacken. Han blev hjälte i slutminuten på Anfield när han räddade en boll på mållinjen och klarade att tämja Nani på Old Trafford.

…yngling 2: Derbys 15-årige supertalang Mason Bennett som debuterade i Championship. Han var ett ribbskott från att bli den yngsta målskytten någonsin i Football League.

…spelarscout: Graham Carr, den 67-årige farbrorn som lagt grunden till Newcastles succé genom att hitta franska fynd.

…mest bakbundne tränare: David Moyes, tränare i Everton, fick inga transferpengar att tala om. Inte i år heller. Man måste lida med honom.

…reta-upp-Ferguson 1: Roy Keane uttalade sig kritiskt efter Uniteds uttåg i Champions League och konstaterade att ”laget förtjänade att åka ut”. Ferguson svarade ilsket: ”Keane har haft sina chanser inom tränaryrket”…

…reta-upp-Ferguson 2: Manchester United körde den årliga tävlingen i charader mellan ett lag bestående av spelare och ledarstaben. Duellen, som sänds i klubbens egen tv-kanal, blir en Youtube-klassiker när Rooney ska förklara uttrycket ”Bend it like Beckham” och han pekar på sin tränare och slår sig själv mot ögat. Måste ses.

…PL-stjärna-i-klammeri-med-rättvisan 1: Sunderlands back Titus Bramble greps i september misstänkt för sexuellt övergrepp och narkotikainnehav. Han friades från alla anklagelser.

…PL-stjärna-i-klammeri-med-rättvisan 2: Aston Villas talangfulle mittfältare Barry Bannan greps och dömdes för att ha kört rattonykter, kraschat med sin Range Rover och flytt från platsen. Han fick böter på £4500. Tre dagslöner.

…PL-stjärna-i-klammeri-med-rättvisan 3: Sunderlands Nicklas Bendtner och Lee Cattermole greps misstänkta för skadegörelse efter att ha vandaliserat bilar.

…PL-stjärna-i-klammeri-med-rättvisan 4: Stewart Downing greps misstänkt för att ha misshandlat sin ex-flickvän.

…PL-stjärna-i-klammeri-med-rättvisan 5: Newcastles anfallare Nile Ranger greps i augusti misstänkt för att ha misshandlat en man utanför en bar.

…PL-stjärnas-pappa-i-klammeri-med-rättvisan: Wayne Rooney Snr greps för inblandning i en spelskandal.

…dubbelmoral: FA som överklagade Wayne Rooneys avstängning i EM – och därmed öppnade för att själva ta emot överklaganden för straffen de själva delar ut.

…skämt: Nomineringarna till Ballon d’or. Presenterades utan att Robin van Persie fanns med bland de 30 namnen. Killen som gjorde 35 mål under kalenderåret.

…skämtare: Mick McCarthy. Wolves manager intervjuades efter att hans lag hämtat upp ett tvåmålsunderläge tack vare två genibyten. Men Mighty Mick var irriterad på fansen som buat ut honom under matchen och försökte skicka en syrlig passning tillbaka. På frågan om de lyckade bytena sa han inför tv-kamerorna:
– The substitutions were rubbish, I can’t explain the comeback.
Sarkasmen gick inte hem. McCarthy blev om möjligt än mer impopulär hos supportrarna.

bröllopsklänning bröllopsutstyrsel: Den som satt på Karen Bell.

…mest innovativa sponsorlösning: Manchester United som i augusti skrev ett banbrytande tröjkontrakt. DHL betalar £40m för att kommande fyra år synas på klubbens träningströjor. Det är mer pengar än 15 av PL-klubbarna får för sina matchtröjor.

…mest innovativa protest: Blackburnfansen förbjöds att ta in banderoller med kritiska budskap av ägaren Venky’s. Supportrarna slantade ihop till ett flygplan som fick flyga ovanför Ewood Park med flygplansbanderollen ”STEVE KEAN OUT”.

…mest urspårade supporterprotest: Venky’s må vara Englands sämsta klubbägare och tränaren Steve Kean må vara underkvalificerad för sin position. Men hatet, den hätska stämningen, på Ewood Park under Blackburns match mot Bolton (1-2) var riktigt olustigt. Det var inte utan att man unnade Steve Kean den efterföljande poängen på Anfield och skrällen på Old Trafford.

…tv-expert: När Sky offentliggjorde att Gary Neville skulle bli ny expert ledde det till tittarstorm och många hotade att säga upp abonnemanget. Nu gör den förre Manchester United-spelaren succé. Hans passion och träffsäkra analyser har till och med lett till  beröm från Liverpoolfans. Bättre betyg kan han knappast få.

Och till sist:
…sång: Remixen ”Stan (Kroenke vs Wenger)”. När Arsenals transfersommar såg som allra mest dyster ut satte nåt geni ihop den här jättehiten. Arsenalfans världen över kunde le mitt i bedrövelsen.

Jag har säkert missat massor så det är fritt fram för er att fylla på med ”Säsongens… nånting”.

***
Idag har jag lite frilansuppdrag åt TT så jag missar dessvärre 16-matcherna. Första gången den här säsongen. Lite otajmat, men så är det.
Vad är det förresten för nytt påfund av FA att inte bryta ut en 13.45-match? Tänker de inte på oss här i kalla Sverige? Jag får abstinens och vill skuggboxas framför spegeln varje gång det inte är någon tidig match.
Med det upplägget kan jag ju heller inte hålla mitt snitt att se 6-8 matcher per omgång.

***
I morgon blir det långläsning här i bloggen om en aktör som hittills svarat för en av säsongens starkaste prestationer. Fjäder i hatten till den som gissar rätt! Ledtråd: Han har en koppling till Henke Larsson.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB