Startsida / Inlägg

Läckra City har blivit ”Ugly City”

av Kalle Karlsson

Det var inte snyggt, det blev inte så enkelt som man kunde tro på förhand.
Men oj, så viktig segern var för Manchester City.
När bygget för första gången för säsongen var i gungning kavlade läckra City upp ärmarna och blev ”Ugly City”.

De ljusblå ledde visserligen ligan redan före avspark. Men det var knappast den där ostoppbara lagmaskinen som i höstas sprang över allt och alla som kom till DW Stadium i går kväll.
City hade en seger på de fem senaste matcherna. De hade inte vunnit borta sedan 5 november. Senaste hemmamatchen mot Liverpool var en enorm besvikelse där anfallsspelet inte alls fungerade.
Dessutom kom de återigen utan avstängde lagkaptenen Vincent Kompany, skadade duon Micah Richards och Mario Balotelli och bröderna Touré som spelar Afrikanska mästerskapen.
Ett till poängtapp hade rest fler frågetecken.
I försnacket betonade Gareth Barry att det var en ”nyckelmatch”, att City skulle vara beredda på att vinna ”ugly”.
– Om vi måste skippa skönspelet för att istället kriga till oss en seger så får vi göra det, sa han.
Exakt så blev det.

Wigantränaren Roberto Martinez beordrade sitt 4-3-3-lag att sjunka ned i ett 4-4-1-1 i defensiven, och även om City hade bollen hade gästerna svårt att skapa vassa chanser i inledningen. I hemmalaget handlade nästan allt om irrationelle Victor Moses som ensam sysselsatte Joleon Lescott och Stefan Savic.
Edin Dzeko, som inte gjort mål sedan den 5 november, elva mållösa matcher, fick chansen i Citys anfall i Mario Balotellis frånvaro. I den 22:a minuten tackade han för förtroendet genom att nicka in 1-0 på David Silvas känsliga frispark.
Dzeko var bra, inte bara för målet. I går sög han in bollarna och hanterade targetmomentet som han ibland har svårt med.
– Så dåliga som vi var i första har vi inte varit på hela säsongen, sa Roberto Martinez.

I andra halvlek hade Sergio Agüero ett par jättechanser att stänga matchen, bland annat efter ett solonummer av Maradona-snitt (där Dzeko ”stal” avslutet från argentinaren).
När Agüero slarvade med avsluten tog Wigan chansen att satsa framåt. Ben Watson byttes in på mittfältet och blev en injektion.
Med tjugo minuter kvar kom läget. James Milner tappade bollen, Hugo Rodallega spelade fram James McCarthy men Joe Hart svarade för en kanonräddning.
Roberto Mancini såg vad som höll på att hända och gjorde ett taktikbyte. Han tog av Samir Nasri med kvarten kvar, satte in Nigel De Jong och flyttade ut James Milner på kanten. Efter det var det aldrig nära en kvittering.
– Det var inte vackert, det var ingen fin plan där ute. Credit till Wigan, jag tycker att de är bättre än sin tabellposition, sa Joe Hart.
City tog en sån där vinst som kännetecknar mästarlag. De var inte lysande, inte på topp, men de kavlade ärmarna och tog det smutsiga jobbet.
– Det handlade om att ta tre poäng, oavsett insatsen. Det var en väldigt viktig seger, sa Roberto Mancini efter matchen till Sky.

***
Det hände en rolig grej i slutminuterna. Wigans vänsterback Maynor Figueroa fick nämligen för sig att ”spela handboll”. Honduranen missbedömde en boll vid mittlinjen totalt, men hann inse att det skulle friställa Agüero. Så han tog helt enkelt ned bollen med handen och lät sig varnas. Roberto Mancini var rasande och vill ha Figueroa utvisad.
– Jag vill inte prata om domaren och den situationen, sa han efteråt.
Wayne Rooney, som beskylldes av Mancini för att ha fått Chris Foy att ge rött kort till Vincent Kompany i derbyt, tog chansen att hugga tillbaka:
”Was manchini (felstavat) asking for a red card????”, twittrade Manchester United-spelaren.
Mancini ursäktade sig med att det var mer okej att göra det som tränare.
– När du är nära domaren kan du påverka mer. Jag är vid bänken, domaren kan inte se mig.

***
Mina spelarbetyg, Wigan-Manchester City:
Wigan: Al-Habsi 7 – Stam 5, Alcaraz 6, Caldwell 6, Figueroa 6 – Gomez 6, McCarthy 7, McArthur 6 – Crusat 5, Rodallega 6, Moses 7.
Avbytare: Watson -, Di Santo -, McManaman -.

Man City: Hart 7 – Zabaleta 7, Savic 7, Lescott 8, Clichy 6 – Milner 7, Barry 8 – Nasri 6, Agüero 6, Silva 7 – Dzeko 8.
Avbytare: De Jong -, Onuoha-, Johnson -.

***
Done deals, 16 januari:

Gary Cahill, från Bolton till Chelsea
Pris: £7.
Kommentar: Chelsea var ute efter en mittback och får Boltons lagkapten relativt billigt tack vare utgående kontrakt. För ett år sedan pratade Owen Coyle om prislappar på £18m för sin nyckelspelare.
Betydelse för laget: Cahill är rörlig och kommer att passa bättre den dagen André Villas-Boas vill återgå till ett högt försvarsspel.
Startelvan med Cahill: Cech – Ivanovic, Cahill, Terry, Cole – Ramires, Meireles, Lampard – Sturridge, Torres, Mata.
Värvningsbetyg (där vi väger in spelarens kapacitet, prislappen, lagets behov): 4/5.

Josh McEachran, från Chelsea till Swansea (lån)
Pris: -.
Kommentar: Den unge mittfältaren debuterade förra säsongen, men har fått sparsamt med speltid under Villas-Boas. Behöver ett lån för att inte stagnera.
Betydelse för laget: Swansea har redan ett fungerande mittfält med minilirarna Leon Britton och Joe Allen. McEachran känns som en breddspelare till dessa herrar. Å andra sidan känns begåvade McEachran som klippt och skuren för Swanseas passningsfotboll.
Startelvan med McEachran: Vorm – Rangel, Caulker, Williams, Taylor – Britton, Agustien, Allen – Dyer, Graham, Sinclair.
Värvningsbetyg: 3/5.

Övriga affärer:
> Chelsea lånar ut Patrick van Aanholt till Vitesse.

***
Senare i dag blir det ett ”Veckans lag” där jag tar ut en elva från omgången. Och nu är den utlovade rankingen över Englands hetaste unga managers klar. Kommer i bloggen när det är läge.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB