Startsida / Inlägg

Demba Cissé – ett nytt fynd i Ashleys kritiserade strategi

av Kalle Karlsson

Newcastle har gjort det igen.
Köpet av Papiss Demba Cissé, 26, från Freiburg är ännu ett fynd för Alan Pardews utländska satsning.
Nu vinner till och med den hatade Mike Ashley popularitetspoäng.

För ett år sedan var Newcastles ägare Mike Ashley allt annat än omtyckt på Tyneside.
Han hade sparkat den respekterade tränaren Chris Hughton och ersatt honom med ifrågasatte Alan Pardew, som sparkats i Southampton.
Sista dagen i januarifönstret cashade Ashley in genom att sälja anfallsstjärnan Andy Carroll till Liverpool – utan att värva någon ersättare. Alan Pardew fick klara sig med Leon Best, Peter Lövenkrands, Shola Ameobi samt paniklåna in avdankade Shefki Kuqi.
Ashley sålde smöret och stoppade pengarna i fickan.
När sommaren kom fortsatte han med att släppa lagkaptenen Kevin Nolan till West Ham och José Enrique till Liverpool. När Joey Barton twittrade sig ut ur klubben var nedmonteringen total. Fansen var uppgivna.

Skruva fram tiden några månader och läget är något annorlunda. Mike Ashley kommer förstås inte att få någon stående ovation på nästa hemmamatch. Så lätt vänder man inte opinionen. Men efter en höst där sommarköp som Yohan Cabaye och Demba Ba har gjort jättesuccé har kritiken mot honom avtagit.
Hans sågade värvningsfilosofi – att köpa billigt och sälja dyrt – har visat sig vara mer än hållbar. Klubben gör vinst, laget gör framsteg sportsligt.
Demba Ba, Yohan Cabaye, Hatem Ben Arfa, Papiss Demba Cissé, Cheick Tioté, Tim Krul, Ryan Taylor och Davide Santon har sammanlagt kostat klubben £34,5m. En halv miljon mindre än summan man fick för Andy Carroll.
Carroll-försäljningen – som vid tidpunkten rörde upp så mycket känslor – framstår idag som ett genidrag.

Mike Ashleys strategi på transfermarknaden fungerade inte alls med Dennis Wise i rollen som fotbollsdirektör.
Under Alan Pardew är resultatet sensationellt. Med hjälp av den skicklige chefsscouten Graham Carr har Newcastle gjort det som alla klubbar drömmer om: De har funnit ”value in the market”.
Hittills har duon inte gjort en enda dålig affär. Inte ens köpet av Gabriel Obertan (som inte haft ett enda skott på mål i ligan ännu) går att kritisera. För det blygsamma priset har Newcastle fått ut mer än förväntat.

Värvningen av Papiss Demba Cissé är ännu ett fynd. Eftersom jag kommer från Eurosport (som har rättigheterna till Bundesliga) har jag sett senegalesen en hel del i Freiburg. Av det jag noterat är det en vandrande målgaranti som i går poserade framför fotograferna i den klassiska nummer nio. 26-åringen har öst in mål de senaste säsongerna och hans 22 fullträffar i fjol är rekord för en afrikansk spelare i Tyskland.
Fansen vågar inte jubla ännu. Papiss Demba Cissé in betyder, sett till historien, att Mike Ashley ”cashar hem” på någon annan spelare (läs Demba Ba), i linje med policyn att köpa billigt och sälja dyrt. Engelska tidningar har rapporterat att Ba har en klausul som gör att han får gå för £7m. Klausulen uppges gälla först från sommaren.
Jag tror att Demba Ba blir kvar säsongen ut. Att få kvar skyttekungen till nästa säsong kan dock bli svårt.
Om Mike Ashley lyckas övertyga Demba Ba, Tim Krul, Yohan Cabaye och Cheick Tioté att stanna ytterligare ett år och dessutom skjuter till resurser för en satsning mot topp fyra?
Då kan han till och med vara på väg att vända opinionen.

***
Alan Pardew fick för övrigt finbesök på träningsanläggningen i går av ingen mindre än Glenn Hysén. Newcastle-tränaren var så imponerad av den förre Liverpoolspelaren att han sms:ade en bild på sig själv med Glenn till polarna. Då jag känner en av Alans bästa kompisar fick jag bilden idag, men jag lovade att inte publicera den här.

***
Done deals, 17 januari:

> Papiss Demba Cissé, från Freiburg till Newcastle
Pris: ca £9m (£8m + £1m bonusrelaterad).
Kommentar: Newcastle letade febrilt efter en anfallare i augusti, men fick inte loss Madibo Maiga. När affären skulle genomföras inför januarifönstret klarade Sochauxanfallaren inte läkarundersökningen. Nu har Alan Pardew istället säkrat en spelare vars prislapp i somras ryktades ligga på runt £15m. På pappret ser det ut att vara ett kap och Demba-kombinationen – Cissé/Ba – ser hyperspännande ut.
Betydelse för laget: Alan Pardew har visserligen fått ut mer än väntat av Leon Best, men anfallssidan har sett lite tunn ut; för stort ansvar har vilat på Demba Bas axlar. Papiss Demba Cissé ger Newcastle klass och bredd.
Startelvan med Demba Cissé: Krul – Simpson, Williamson, Coloccini, R Taylor – Ben Arfa, Tioité, Cabaye, Gutierrez – Ba, Cissé.
Värvningsbetyg (där vi väger in spelarens kapacitet, prislappen, lagets behov): 4/5.

Övriga affärer:
> Tottenham har löst spanske mittfältaren Yago Falque, 21, från Juventus men lånar ut honom till Southampton under våren.
> Blackburn har säkrat nyzeeländske mittfältaren Tim Payne, 18. Han kommer närmast från Waitakere United. Värvningen gjordes efter tips från lagkaptenen Ryan Nelsen.

***
Spelprogram:
Ikväll: FA-cupen, omspel:
Wrexham-Brighton 20.15
Wolverhampton-Birmingham 21.00

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB