Startsida / Inlägg

Historien om ligans nye kultspelare

av Kalle Karlsson

Hans väg till Premier League gick via Singapore, deltidsarbete på en däckfirma och klubbar där han fick tvätta träningskläderna själv.
Han hämtar inspiration från fadern som gick bort i cancer.
Nye kultspelaren Grant Holt i Norwich har haft en lång resa fram till de stora fotbollsarenorna.

Norwich och Chelsea spelade oavgjort i lördagens tidiga match på Carrow Road (0-0). Det var en låst, disciplinerad, speciell match. I första halvlek dömde domaren Mark Clattenburg inte en enda frispark (och han hade ingen anledning till det heller).
Framför allt var det en Grant Holt-match. I första halvlek fick vi se alla de egenskaper som gjort den 30-årige trebarnspappan till en ny kultspelare. Han stångades, han tog emot, han sög in bollar, han nickskarvade – och han tog löpningar i djupet. Skillnaden mellan Holt och andra centertankar som Nikola Zigic är ju att han även löper med frenesi.
Det blev inget mål i dag, men det har blivit sju tidigare och hans samarbete med Steve Morison är en fröjd att skåda. En agerar target (Holt), en som alltid löper in bakom (Morison).
Det får mig att tänka på Kennet Anderssons ord från 94-krönikan om hans eget samarbete med Martin Dahlin. ”Vi är rätt enkla spelare. Vi vill göra mål helt enkelt”.
Grant Holt och Steve Morison är två enkla spelare. Men ack så effektiva. För den nätta summan av £3,5m har Norwich fått 15 mål i Premier League från duon.

Historien om ”Grant Holt-Zilla”, som fansen kallar honom, sticker ut i en liga där många av dagens spelare är mångmiljonärer som tonåringar.
Som 18-åring steg Grant Holt upp klockan 06.00 på morgonarna för deltidsjobbet på en däckfirma. Då hade försvararen blivit ratad i Carlisle. På söndagarna ägnade han sig åt spontanfotboll i parken.
– Jag brydde mig inte om fotboll, har han sagt.
När han anslöt till amatörlaget Workington Reds togs det första steget mot det som i dag blivit en succéartad proffskarriär. Det var då han omskolades från mittback till striker.
– Han kom 1998 som 17-åring, säger Steve Durham, som arbetade i Workington.
– Vi hade just blivit nedflyttade till West Countries League men han hjälpte oss tillbaka genom att göra nio mål på sista sex omgångarna.
– Då jobbade han fortfarande på däckfirman i Carlisle och jag minns att han alltid frågade efter en extra varmkorv av mattanten.
Kort efter flytten till Halifax fick han uppleva tragedin av att hans pappa George dog i cancer, bara 40 år gammal. Den händelsen har påverkat fotbollskarriären.
– Min pappa reste över hela landet för att se mig spela för Halifax. Nu försöker jag bli så bra som möjligt för att göra honom stolt.
Grant Holt tog ett uppehåll från fotbollen efter faderns död.
– Han är inte här och kan se vad jag vill uppnå vilket är synd. Men förhoppningsvis tittar han ned på mig och känner sig stolt över sin son-. Jag har haft många motgångar som jag rest mig från.
– Det kanske finns en viss beslutsamhet och inre styrka hos mig, det kommer nog från pappa. Han är min inspiration.

En proffskarriär i fotboll var inte heller något Holt hade i tankarna när han som 20-åring reste till Australien. Det slutade med ett kontrakt i Sengkang Marine i Singapore sedan han värvats dit av Trevor Morgan, en vän till familjen.
– Han gjorde det bra med 15 mål på 17 matcher, berättar Trevor Morgan.
Efter sommaren i Singapore återvände Grant Holt till Barrow. Det dröjde inte länge innan han fick chansen i en större klubb, Sheffield Wednesday. Övergångssumman var blygsamma £7 500.
– Vi gjorde upp en bra deal med bonusar, men tyvärr gick det inte så bra för honom så vi missade vår chans att göra en slant, säger Phil Yelland, presschef i Barrow.
I stället hamnade Holt i Rochdale där han fick tvätta sina egna träningskläder. Där blev det 34 mål på 75 matcher och en ny chans i en större klubb. Den här gången när flytten gick till Nottingham Forest hade övergångsumman höjts till £300 000.
Men genombrottet kom inte nu heller. Grant Holt drog inte jämnt med tränaren Colin Calderwood och hamnade i Shrewsbury. Det var där han upptäcktes av förre Norwichtränaren Bryan Gunn.
– När jag såg honom i Shrewsbury hade hans anfallskompis blivit utvisad men han sysselsatte försvaret ensam, säger Bryan Gunn, som betalade £400 000 för anfallaren.

Norwichfansen har en stor del i att Grant Holt hamnade i klubben. De gick med på att betala samma pris för säsongsbiljetterna efter nedflyttningen till League One. Pengarna gick till transferbudgeten.
Sedan Paul Lambert tog över tränaransvaret i klubben har hans karriär gått i raketfart uppåt. Han blev den femte spelaren i Norwichs historia att göra 30 mål (24 i ligan) under en säsong när laget avancerade från League One. I fjol blev det 21 mål i Championship. När Norwich grejade uppflyttningen i våras bar Grant Holt en t-shirt med texten: ”From the Unibond Prem to the Real Prem”.
Om sin resa från amatörfotbollen till världens populäraste liga säger han:
– För bara sju år sedan kunde jag inte föreställa mig något sånt här. Det har varit en lång kamp. Mitt mål var först att nå ligafotbollen. När jag väl var där var målet att göra mål och flytta igen. Det har tagit tid och jag har haft en del motgångar.
Det har han onekligen. Men kanske är det som Karin Boye konstaterat:
”…det är vägen som är mödan värd”.

Grant Holts resa till Premier League
1998: Workington
1999-2001: Halifax Town
1999-2001: Barrow (lån)
2001: Sengkang Marine
2001-2003: Barrow
2003-04: Sheffield Wednesday
2004-2006: Rochdale
2006-2008: Nottingham Forest
2008: Blackpool (lån)
2008-2009: Shrewsbury Town
2009: Norwich City

Källor: Daily Mail, Telegraph, Wikipedia

***
Fernando Torres gjorde en ny intetsägande match för Chelsea. Kommer det att lossna någon gång?

***
Mer glädjande för André Villas-Boas var att Michael Essien var tillbaka i spel. När Frank Lampard haltade av med skada i första halvlek valde Chelseatränaren att skicka in Florent Malouda på mitten, förmodligen för att Essien ska matchas in försiktigt efter sin långa frånvaro.
Kan han komma tillbaka i något som liknar gammal god form har Chelsea ett rejält sparkapital inför våren.

***
Blev imponerad av Norwichs amerikanske mittback Zak Whitbread, 27, som knappt satte en fot fel i första halvlek. Om Jürgen Klinsmann såg matchen så bör den förre Liverpoolspelaren vara aktuell för landslaget.

***
Mina spelarbetyg, Norwich-Chelsea:
Norwich: Ruddy 8 – Martin 6, Ayala 7, Whitbread 8, Naughton 7 – Pilkington 7, Fox 6, Johnson 6, Surman 6 – Morison 7, Holt 7.
Ersättare: Crofts -, Jackson -, Bennett -.
Ej inbytta: Wilbraham, Drury, Hoolahan, Steer (mv).

Chelsea: Cech 7 – Bosingwa 7, Terry 6, Luiz 7, Cole 6 – Ramires 6, Meireles 7, Lampard 6 – Sturridge 6, Torres 5, Mata 7.
Ersättare: Malouda 5, Lukaku -, Essien -.
Ej inbytta: Turnbull (mv), Bertrand, Romeu, Ivanovic.

***
I morgon kommer jag att liverapportera Arsenal-Manchester United på Sportbladet.se. Häng gärna med! Matchstart kl 17.00, rapporteringen drar igång 16.30.

***
Slutligen: En sån här text tarvar väl en lista över kultspelare i Premier League? Ska fundera lite och återkomma i ämnet. Vad har ni för förslag på kultlirare i PL genom åren?