Startsida / Inlägg

Spelarna skänkte tröjor – står för kostnaden själva

av Kalle Karlsson

Nu bränner vi av något som fått stryka på foten senaste veckorna: Dags för en summering av lite händelser i de lägre divisionerna i England.

***
Portsmouths fans kan vara Englands mest prövade för tillfället. För tre år sedan tillhörde laget övre halvan. Sedan kom de ekonomiska problemen, ägarbyten, ännu mer bekymmer. Som första Premier League-klubb försattes ”Pompey” i förvaltning säsongen 2009/10 och degraderades oundvikligen till Championship.
I fjol blev det en 16:e plats i andraligan, nu ligger laget på 17:e plats och förbereder sig för en ny nedflyttningstrid. Tränaren Steve Cotterill lämnade under hösten och hoppade på ett annat sjunkande skepp, Nottingham Forest. Han ersattes av 36-årige Michael Appleton.
Appleton avslöjade förra veckan att klubben återigen riskerar att försättas i förvaltning på grund av en obetald skatteskuld på £1,9m och att jakten på en ny ägare fortsätter. Klubbens bankkonton är frusna. ”Administration” medför tio minuspoäng.
– Det är en sak att vara intresserad av att ta över en fotbollsklubb och en annan sak att ha pengarna tillgängliga för att köpa en. Klockan tickar och vi har nio-tio dagar på oss, sade Appleton i torsdags.

Lagets stjärnor (nåja, allt är relativt) har i alla fall lite hyfs kvar. i lördagens 1-1-match mot Blackpool belönade de fansen som rest fem timmar för att se sitt lag.
Spelarna, som i fredags inte fått januarilönen ännu, skänkte matchtröjorna till supportrarna och lovade att bekosta det själva.
– Att ge bort tröjorna var inget vi diskuterade före matchen, säger försvararen Greg Halford. Det var en goodwill-gest för fansen och om vi hade haft möjlighet hade alla fått en. Självklart är vi villiga att betala för det. Fansen har varit underbara och stått bakom klubben under goda och dåliga tider.
Supportrarna genomförde en protest under matchens första två minuter. De ställde sig med ryggen mot planen och sjöng uppmuntrande ramsor för tränaren Michael Appleton.
Det kan bli ödesdigert i bottenstriden. Appleton har dock inte gett upp.
– Alla som är här är redo för fighten. Om det värsta sker (och vi får poängavdrag) så måste vi se till att vi tar tillräckligt med poäng för att klara kontraktet ändå. Spelarna är medvetna om det.
– Det är mänskligt att man känner sig deppig över situationen, men jag måste se till att inte visa det inför spelarna.

Portsmouth är en klassisk engelsk klubb som var en färgklick under sina år i Premier League 2003-2010.
Jag saknar Pompey Chimes, trumman, jag saknar Fratton Park, helt enkelt.
Jag kommer aldrig glömma FA-cupmatchen mot Arsenal i mars 2004. Arsenal lattjade med Pompey, ledde med 5-0 knappt tio minuter in på andra halvlek, Fredrik Ljungberg hade gjort två mål. Men hemmafansen gick inte hem. Istället sjöng de oavbrutet speltiden ut. Jag har aldrig sett mer lojala fans.
Det slutade med att Arsenalspelarna sprang ärevarv efter matchen och applåderade dem.
Det var så vackert.
Ett nytt stålbad är det sista jag unnar dessa fans.

***
Som om det inte hotet om förvaltning var illa nog – hos grannen och värsta rivalen Southampton är det mesta positivt.
Januariförvärvet Billy Sharp har fått en bra start i ”Saints” och hyllas av tränaren Nigel Adkins.
– Han kommer att bli ett stort hot i den här ligan, säger Adkins. Du kan se samarbetet mellan Rickie Lambert och Billy – de har mål i sig. De kommer att bli ett hot mot varje försvar.
Billy Sharp unnar man också all framgång. Det var han som miste sin son i höstas, ett par dagar före en viktig match.
Han spelade matchen, gjorde mål och hyllades till och med av motståndarfansen.
Istället för att dra hela historien kan ni läsa vad jag skrev då.

***
Sam Allardyce är känd för sin skogshuggarfotboll. Det är därför ingen överraskning att West Ham-tränaren går ut och sågar ”mediahysterin” mot tvåfotstacklingar.
– Det är hysteri i det här landet där varje tvåfotstackling ger rött kort. Domarna blir satta under press att ge rött kort, oavsett om det är en farlig tackling eller inte.
– Jag kan inte minnas att någon spelare burits ut på bår av en tvåfotstackling under mina tio år i West Ham, Blackburn, Newcastle eller Bolton. Det finns tacklingar som inte ser så farliga ut som är värre, tro mig.

***
Brighton & Hove Albion inledde urstarkt i Championship i höstas och ledde ligan. Sedan gick nykomlingen nästan två månader på hösten utan att vinna.
Nu radar Gustavo Poyets gäng upp förlustfria matcher igen. Brighton har inte förlorat det här året och har bland annat spelat bort Newcastle ur FA-cupen.
I helgen avgjorde laget för andra matchen i rad i slutminuten efter Alan Navarros 2-1-mål mot Leeds. Tolv av lagets fjorton mål i år har kommit i andra halvlek.
– Jag har turen med mig för tillfället, säger Poyet. Det är en bra tid att vara i Brighton.

***
Nottingham Forest spelade i helgen sin första match sedan ägaren Nigel Doughtys tragiska dödsfall.
Doughty, som steg av ordförandeposten i höstas, har ibland – mest på grund av supportrarnas orimliga, nostalgiska, krav – fått stämpeln som en impopulär ägare. Men ingen kunde ta miste på värmen som spreds på City Ground i lördags i hemmamötet med Watford när det hölls en minuts applåd till Doughtys ära.
Dessvärre för Forest lyckades man inte vinna matchen (1-1). Laget ligger under strecket.
– Vi hade tillräckligt med chanser för att vinna två matcher, sa hårt pressade tränaren Steve Cotterill.
– Vi hade velat vinna matchen för Nigel. Det har varit en tuff vecka.

***
Paolo Di Canio har en vana att hamna i händelsernas centrum. Så också förra veckan. Swindons manager inledde med att föra laget till Wembley, gjorde att vinna över Barnet (1-0) i den så kallade Johnstone’s Paint Trophy. På fredagen straffades han med två matcher på läktaren efter att ha fått ett utbrott under segermatchen i League Two mot Macclesfield 21 januari. Det var tredje gången som Di Canio visats upp på läktaren.
– Om de vill skicka upp mig varje match – inga problem. Jag kommer att vinna den här ligan för jag har ett starkt lag, säger italienaren.
Swindon ligger på femte plats i fjärdeligan, bara fyra poäng efter ledande Cheltenham Town.
Paolo Di Canio är inte en tränartyp som kör den blygsamma stilen. Om rivalen Oxford, för tillfället nio poäng efter i tabellen, säger han till BBC:
– Jag tycker att vi  är mycket bättre än dem – det skiljer tusen mil mellan oss.
– De kan slåss om playoff-platserna, men vi är mycket bättre. Jag är inte oroad.

Paolo Di Canio passade också på att imitera vännen och förre tränaren Harry Redknapp, som är högaktuell för att ta över Englands landslag.
Vad tror ni – hur länge dröjer det innan Paolo Di Canio får chansen att träna ett lag i Premier League? Finns en ledig stol i Wolves…

***
Skytteligan i Championship:
1) Rickie Lambert, Southampton, 16 mål
2) Ross McCormack, Leeds 14
3) Darius Henderson, Millwall 12
4) Robert Snodgrass, Leeds 11
4) Billy Sharp, Southampton, 11
4) Jay Rodriguez, Burnley 11
7) David Nugent, Leicester 10
7) Michael Chopra, Ipswich 10
7) Chris Wood, Bristol City 10
7) Richardo Vaz Té, West Ham 10
7) Kevin Phillips, Blackpool 10
7) Guly do Prado, Southampton, 10

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB