Startsida / Inlägg

Dokument: Revolutionen som ska lyfta engelsk fotboll

av Kalle Karlsson

England har halkat efter andra nationer i talangutveckling.
Nu hoppas Premier League-lagen att en ny regel ska ge bättre förutsättningar.
Kommer slopandet av 90-minute rule se till att engelska klubbar kan ta upp kampen med Barcelona och Real Madrid i Europatoppen?
Och blir det i så fall på bekostnad av en ännu större klyfta mellan toppen och botten?

De 72 klubbarna i Football League röstade igenom förslaget i höstas vid mötet i Walshalls Banks Stadium.
Den nya ”Elite Player Performance Plan” (EPPP) kommer framför allt att göra det lättare för toppklubbarna att rekrytera inhemska talanger.
På 1990-talet infördes en regel i England som betydde att klubbar var förhindrade att värva spelare under 16 år som bodde längre bort än 90 minuters bilresa (60 minuter för en spelare under 12 år).
Tanken i sig var hälsosam eftersom handeln med unga spelare runt om i världen var på väg att spåra ur. Men regeln kunde slå väldigt fel.
Ta en klubb i storstäderna. De har förmodligen relativt många talanger inom 90 minuters bilresa.
Det var inte lika lätt om du skulle driva en ambitiös akademi i en mindre stad. Jag minns hur en uppgiven Premier League-tränare konstaterade:
– Om du tar bilen och åker 90 minuter så kommer du ha sett ganska få talanger – men väldigt många får.
Och det är ju inte lätt att vara Portsmouth när halva deras upptagningsområde består av Engelska kanalen.

Med EPPP blir den omtalade regeln historia. I fortsättningen kommer toppklubbarna att kunna värva tolvåringar från hela England.
Det finns, förstås, både för- och nackdelar med det.
Efter förra årets Champions League-final pratade sir Alex Ferguson om att England måste revolutionera sin ungdomsfotboll. Han pratade om La Masia, hur de tillåts leta talanger i hela Spanien och hur de tillåts avsätta fler träningstimmar per vecka för unga spelare.
Alex Ferguson och de andra topptränarna gnuggar händerna åt de nya reglerna. Han anser att förändringen är nödvändig för att ta upp kampen med Barcelona och Real Madrid.
När 90-minutersregeln infördes på 1990-talet tvingade det Manchester United och andra storklubbar att helt tänka om. Istället för att leta talanger i England började man dammsuga Europa.
– Det blev fysiskt omöjligt att få fram sex-sju spelare per år i närområdet så vi lade om prioriteringarna i scoutingen, säger Alex Ferguson.
Det betydde värvningar som Gerard Piqué från Spanien, Giuseppe Rossi och Federico Macheda från Italien samt Da Silva-tvillingarna från Brasilien.
– Vi började hämta in utländska talanger och nådde framgång på det sättet, konstaterar Ferguson.
– Men det är sant att när det handlar om att utveckla talanger inom klubben är det länge sedan vi producerade en spelare av David Beckhams kaliber. Men reglerna ändrades. Nu hoppas jag att det återgår till hur det fungerade för 15 år sedan.

Nackdelarna har diskuterats flitigt under hösten.
Dels finns det ett värde i att Liverpool utvecklar talanger från Merseyside och Newcastle från Tyneside.
Dels är visionen med de nya reglerna är långsiktig, samtidigt som klubbarnas vardag i högsta grad är resultatbaserad och kortsiktig. Trevor Brooking, FA:s chef för talangutveckling, säger:
– Det är vår största utmaning, att se till att pengarna finns kvar. Titta på Charlton. De hade en väldigt bra akademi, men åkte ur, blev ekonomiskt ansträngt och nu har talangproduktionen stannat av.
Det blir intressant att se hur ansedda akademier i klubbar som Southampton och Watford tacklar de nya förutsättningarna.
Man kan fråga sig varför de mindre klubbarna gick med på det nya förslaget som röstades igenom med siffrorna 46-22.
Sanningen är att de inte hade något val. Hotet från Premier League var att dra in det stöd på cirka 60 miljoner kronor som de varje år ger för att gagna ungdomsverksamheter runt om i landet.
Med EPPP följer en indelning av akademierna i fyra olika kategorier. Akademierna i den högsta kategorin kommer att kunna värva de bästa spelarna och ta ut de högsta avgifterna.
Kategori 1-akademin kräver en personalstyrka på 18-heltidsarbetare och en budget på £2,325m och inackorderingsmöjligheter. Storklubbar som Arsenal, Chelsea och Manchester United fyller kriterierna. Klubbar som West Ham kommer också ha den ambitionen att få den statusen.
Kategori 1 och 2 kan värva spelare som är 9 år. Kategori 3 kan värva spelare från 12 års ålder, medan Kategori 4 får vänta tills spelarna är 16 år.
Akademiernas status kommer att ses över vartannat år.

EPPP betyder att England följer i fotspåren efter Spanien och Tyskland. Med nya reglerna räknar man med att höja träningsdosen för spelare i åldern 9-16 år till 15-20 timmar i veckan, jämfört med, som nu, 5 timmar. Tidigare fanns ett max på 2 000 träningstimmar för åldern 10-18 år. Nu siktar man på att nå 10 000 timmar.
Klubbarna kan starta sin egen skola, likt Barcelonas La Masia. Men avtalet ger skral ersättning för talangerna.
Spelarövergångar regleras av nya ”Compensation plan”, en del av EPPP som är rätt komplicerad.
Enkelt förklarat: Den säljande klubben får £3 000 per år mellan åren 9-11. Den årliga avgiften för spelare 12-16 år varierar mellan £12 500-£40 000, beroende på säljande klubbens status.
Dessa tariffer hindrar dock inte från att klubbar bjuder mer pengar för en spelare, vilket kan bli aktuellt vid en budgivning.
De fastställda beloppen innebär dock ett slopande av förfarandet där en skiljedomstol avgör hur stor övergångssumman ska vara när klubbarna inte kom överens.
Men det kan också ge mer pengar längre fram.
Ett exempel:
> Kalle Karlsson börjar spela i Oldhams Kategori 3-akademi som nioåring.
> När han är 14 år värvas han till Liverpool. De betalar £46 500 (Tre år 9-11=£9 000+Tre år 12-16=£37 500).
> Kalle Karlsson spelar 70 matcher för Liverpool, som då har betalat Oldham £1 046 500.
> Tottenham värvar spelaren. För var tionde match kommer Oldham få £100 000 upp till 100 matcher.
Övergångssummorna blir således mer prestationsbaserade. Tidigare har storklubbarna fått betala stora summor ”up front”. Skiljedomstolen slog fast att Tottenham skulle betala £700 000 till Crystal Palace för 16-årige John Bostock 2008. Everton fick betala  £600 000 för Luke Garbutt, 16, från Leeds 2009.

Peterborough-direktören Barry Fry varnade i höstas för att det nya systemet var ett hot mot de mindre klubbarnas akademier.
– Vad som skrämmer mig är att mindre klubbar kommer att se över hur mycket det kostar med akademin. De kommer att konstatera att ”om Premier League-lagen kan plocka våra bästa talanger för en billig peng, varför ska vi då investera i den?”
– Premier League vill ha allt och de vill ha det för småpengar. Klubbarna i Football League gnäller över det på mötena, men röster för det eftersom de inte har något val.
Man kan se en överhängande risk att storklubbarna värvar spelare billigt i unga år för att sedan, om de inte lyckas på den högsta nivån, sälja tillbaka dem för avsevärt större pengar.
Men det finns klubbar på lägre nivå som är positiva. Tony Carr, akademidirektör i West Ham, säger:
– Det finns argument för och emot, men jag tycker att de goda argumenten väger över, säger Carr.
Han framhåller att avgörandena i skiljedomstolen var godtyckliga.

Visionen med det nya upplägget är att få fram fler egna talanger. I VM för två år sedan var det tydligt att England halkat efter nationer som Spanien och Tyskland när det gäller talangutvecklingen.
Det handlar också om den egna ligan. Förra säsongen var cirka 35 procent av spelarna i Premier League engelska. I La Liga var motsvarade siffra 70 procent.
– År 2018 vill vi att den siffran ska vara nära 70 procent för oss också, sade Trevor Brooking, FA:s chef för talangutveckling, i somras.
I år är en övergångsperiod. Nästa säsong ska det nya systemet implementeras.
Det återstår att se om det leder till att England får fram sina egna Xavis och Iniestas.

FAKTA
Initial betalning
Åldersgrupp    Maximalt antal år      Kommer från        Avgift per år
9-11                            3                   Alla                           £3 000
12-16                          5                  Kategori 3               £12 500
12-16                          5                  Kategori 2               £25 000
12-16                          5                  Kategori 1               £40 000

Framtida betalning
Antal matcher          PL             Champ.          League 1        League 2
10                            150k            25k                    10k                   5k
20                           300k            50k                    20k                  10k
30                           450k            75k                    30k                  15k
40                           600k           100k                   40k                  20k
50                           750k           125k                   50k                  25k
60                            900k           150k                   60k                  30k
70                             1m             175k                   70k                  35k
80                            1,1m         200k                   80k                  40k
90                            1,2m         225k                   90k                  45k
100                          1,3m         250k                   100k               50k

Källor: Daily Mail, Guardian, Independent, Telegraph

***
Gårdagens Europa League-matcher var inte så mycket att orda om egentligen.
> Manchester United gjorde en proffsig, men långt från perfekt, insats borta mot Ajax (2-0). Tom Cleverley var tillbaka och såg lovande ut drygt en halvlek innan han byttes ut. Michael Carrick var lysande på mitten. Antonio Valencia blev skadad och blir borta fyra veckor.
> Manchester City svarade för en imponerande vändning borta mot Porto. På skräckinjagande Dragão lyckades Mario Balotelli forcera fram ett självmål till 1-1 innan Sergio Agüero fick sätta 2-1 i öppet mål, fint framspelad av Yaya Touré.

***
Jesper Hussfelt anordnade en fotbollsfrågesport i veckan. Vill du testa dig på frågorna har jag samlat dem på den nystartade Facebooksidan (märk väl att jag gör en ”Fotbollskanalen Europa” och hänvisar allt krimskrams till Facebook).