Startsida / Inlägg

Wolves spelade schyst – och tvingades gambla

av Kalle Karlsson

Wolverhampton spelade schyst.
Men gick bet.
Nu står klubben med en oprövad 49-åring som fått den otacksamma uppgiften att rädda nytt kontrakt.
Vad det visar? När du klagar på tränaren vet du aldrig vad du får istället.

Det finns ett förfaringssätt som används frekvent i fotbollsvärlden, men som alltid blir kritiserat.
Det är när en klubb sparkar tränaren och presenterar ersättaren samma dygn eller dagen efter. Den korta rekryteringsprocessen antyder då att den nya tränaren kontaktats tidigare, bakom ryggen på den nuvarande. Han har fått ett bud, slutförhandlat, accepterat budet, förmodligen med tillägget ”förlorar vi i helgen är jobbet ditt”.
Det anses inte helt schyst att agera så, men jag undrar om vi inte just sett beviset på att klubbar måste agera precis så.

Wolverhampton sparkade tränaren Mick McCarthy efter förlusten mot West Bromwich för två veckor sedan. Wolves föll i derbyt med 1-5 hemma, supportrarna var ursinniga och sjöng (återigen) om att McCarthy skulle få sparken.
Irländaren har suttit löst en stor del av säsongen, men det kändes ändå som ägaren Steve Morgan fattat ett impulsbeslut. Hade inte siffrorna runnit i väg i andra halvlek hade McCarthy kunnat få en chans till.
Dagen efter, på måndagen, kom beskedet att Wolves gjort sig av med McCarthy och letar ny tränare.
Wolverhamptons vd Jez Moxey berättade att man skulle ha en ”erfaren manager”. Ägaren Morgan konstaterade att jobbet inte var något för en ”nykomling”.
Men det var inte så enkelt.
Alan Curbishley, Neil Warnock, Gustavo Poyet, Brian McDermott och Walter Smith var alla aktuella. Samtliga nobbade Wolves eller valde att inte ens diskutera med klubben.
Walter Smith, Alex Fergusons nära vän, är 64 år. Han basade senast för skotska Rangers och har bara tränat ett Premier League-lag – Everton där han fick sparken 2002. Man kan tänka sig att han var intresserad av upprättelse, att ta chansen i England igen när tillfället gavs. Walter Smith tackade ändå nej.
Dave Jones, ex-tränaren som var i Cardiff nyligen, var också aktuell, liksom Steve Bruce. Den senare krävde ett längre kontrakt, Wolves ville bara erbjuda säsongen ut.

Efter alla nej meddelade Wolverhampton i går att man gett jobbet till tillfälle managern Terry Connor, 49, för resten av säsongen.
Terry Connor har jobbat i Wolverhampton i 14 år. Han arbetade under Dave Jones och Glenn Hoddle som ”first team coach”. Under Mick McCarthy blev han befordrad till assisterande manager inför säsongen 2008/2009.
Där har han jobbat i bakgrunden. Högt ansedd och populär bland spelarna – men helt oprövad som manager i Premier League.
Terry Connor, eller ”TC” som han kallas, var inte Wolves förstaval. Förmodligen inte andra-, tredje-, fjärde- eller femteval heller.
Vilket så klart leder till frågan: Om Wolves vetat att de inte skulle hitta något etablerat tränarnamn, hade man då sparkat Mick McCarthy?
Nej, givetvis inte.
Mick McCarthy var mannen som förde Wolves till Premier League och räddat kvar laget i två säsonger. Även om den här säsongen varit en besvikelse tvivlar jag på att man skulle byta ut honom mot en som aldrig varit manager på den här nivån.

Wolverhampton levde i tron att det bara var att gå ut på marknaden och hämta in en ny tränare. Det var inte så enkelt, så nu står man där och har gamblat med ett oprövat kort. Terry Connor har fått sitt livs chans men kan inte ses som något annat än en jättechansning.
– Jag förstår inte varför vi ska vara besvärade, säger Steve Morgan. Vi har haft en rekryteringsprocess, har intervjuat några kandidater. Det var en normal process.
– Det stämmer att vi ville ha Premier League-rutin, men Terry har Premier League-rutin. Han har varit i PL i snart tre år och var i PL för några år sedan.
Terry Connor känner spelarna i Wolverhampton bättre än någon annan. Men han var också på plats på tränarbänken vid 1-5-smällen mot West Bromwich för två veckor sedan.
– Vi gick ut för att finna rätt man och vi tror att vi funnit rätt man, framför allt från nu till säsongen är slut. Reaktionen från spelarna har bara varit positiv.
Kan Connor bidra med nya idéer eller är han låst vid tankesättet som Mick McCarthy och han själv jobbat med? Steve Morgan tror det.
– Jag har känt Mick i flera år. Det är två män från Yorkshire men de kunde inte vara mer olika i sin approach.

Jag säger inte att Terry Connor är en dålig tränare. Det är omöjligt att ens ha en uppfattning om någon som varit asstränare under i stort sett hela sin tränarkarriär.
Jag konstaterar bara att klubbar och fans bör vara försiktiga med att skrika högt om att sparka tränaren eftersom man aldrig vet om gräset blir grönare när ersättaren är på plats.
Wolverhampton har material som är bra nog för att vara kvar i Premier League. Jag såg dem som en av de starkare lagen på undre halvan efter sommarens värvningar av Jamie O’Hara och Roger Johnson. Får Terry Connor ut lite mer av det här gänget kan han mycket väl rädda laget kvar. Han måste framför allt lyfta anfallaren Kevin Doyle, som inte nått upp till förra säsongens nivå, och yttern Matt Jarvis, som är briljant ibland men osynlig för ofta.
Terry Connor ser fram emot uppdraget. Med sin hesa stämma (han låter som sir Väs) berättade den före detta Leeds United-anfallaren i går på presskonferensen:
– Jag är väldigt stolt. Grabbarna och jag har ogjord business. Vi har överlevt två säsonger i Premier League, vi vill att det ska bli tre.
Om de inte lyckas lär Wolverhampton ångra att de inte gjorde som alla klubbar gör, och som man bör göra – letade manager innan man sparkade sin nuvarande.

***
Ni har säkert sett, eller hört, bomberna som levererades i går precis innan det ryska transferfönstret slog igen.
> Arsenals Andrej Arsjavin är klar för Zenit på lån för resten av säsongen.
Jag tvivlar på att någon spelares karriär gått lika mycket utför i en och samma klubb. Våren 2009 var Arsjavin en av ligans bästa spelare. Sedan dess har han tappat mer och mer, sett mer och mer ointresserad ut. Arsenal uppges få £1m för utlåningen och slipper betala lönen under våren.
> Blackburns Chris Samba säljs till Anzji Machatjkala för £12m.
Steve Kean, som tvingats skaffa livvakt, har det inte lätt. Inte nog med att han har en ägare, Venky’s, som vägrar spendera pengar. Under januari har han fått se sina två ledarfigurer, Ryan Nelsen och Chris Samba, lämna klubben. Klarar han att rädda laget kvar i ligan förtjänar han stor respekt.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB