Målkameror införs tidigast nästa säsong
avTränarna, spelarna, publiken och förbundet – alla i England – vill ha målkameror.
Men det kan tidigast bli verklighet till nästa säsongsstart. Men förmodligen dröjer det längre än så.
Queens Park Rangers Clint Hill blev rånad på ett mål i dag i ödesmatchen mot Bolton när domarteamet med domaren Martin Atkinson i spetsen missade att hans nick passerade mållinjen.
Det är förstås för jävligt.
Här har vi en streckmatch som potentiellt kan avgöra vilken klubb som åker ur och vilken som får stanna kvar i Premier League. Vi snackar intäktsbortfall på sisådär 800-900 miljoner kronor.
Och då kan alltihop på ett felaktigt bortdömt mål.
När det gäller målkameror är i princip alla positiva till ett införande. FA har jobbat för det här i flera år.
Många minns förstås Frank Lampard i VM mot Tyskland, men vi har ett par, tre liknande fall varje säsong. Tottenham-Chelsea förra våren där Heurelho Gomes tappade en boll som felaktigt bedömdes som mål, Everton mot Aston Villa, jag vill minnas att Stoke också blev rånat på ett mål.
Tyvärr står Fifa fortfarande i vägen.
Fotbollens mäktigaste organ har valt den konservativa linjen, velat behålla regler som de alltid har varit. Men efter skandalen i VM i Sydafrika med Frank Lampards uteblivna mål ändrade man den stenhårda hållningen. De öppnade dörren – om någon kan hitta ett system som är hundraprocentigt pålitligt.
Vid testerna för ett år sedan nådde man inte det målet.
De senaste turerna om målkamerorna är att åtta olika system har utretts av en obereonde jury, tillsatt av Fifa. Fifa kräver alltså att systemet är helt och hållet säkert, utan minsta felmarginal.
Förra veckan hävdade Alex Horne, generalsekreterare i International Football Association Board, som beslutar om regeländringar, att testerna gått bra. Brittiska Hawk-Eye (som används i tennisen) och tysk-danska GoalRef var de två system som fick betyget ”very positive”. Sex andra system slopades.
– Vi är trygga med att tekniken visar att den håller, sa han.
De två företag som klarat kriterierna kallas till en ny testfas mellan mars och juni.
International Football Association Board består av FA, irländska FA, walesiska FA och skotska FA, och Fifa. De kommer att ha ett möte den 2 juli i Kiev där man kommer att besluta vilket system som ska användas utifrån testresultaten.
Varje land får en röst, Fifa har fyra röster. För att få igenom en regeländring behöver IFAB minst tre fjärdedelar av rösterna. Därmed måste de få med Fifa på tåget.
– Målkameror skulle vara ett rejält lyft för sporten, sa FA:s generalsekreterare Alex Horne till BBC i november.
Han hävdade då att det fanns en liten, liten chans att de kunde vara på plats till nästa säsong. Men eftersom det slutgiltiga mötet hålls i juli är tiden knapp.
– Det är tajt, men det kanske går. 20 klubbar ska installera dessa kameror på fem veckor, det ska testas och kalibreras. Jag tror inte att Premier League vill införa dem efter att säsongen startats.
Det troliga är att klubblags-VM i december blir första turneringen där målkameror kommer att testas.
Boltontränaren Owen Coyle uttalade sig tidigare om målkameror. Han sa:
– Vi har världens bästa sport, men en sak som skulle kunna förbättra den är om vi kunde införa ”goal-line technology”. Vi accepterar att det är svårt att vara domare och att den mänskliga faktorn förekommer. Men om det finns ett säkert system är jag för ett införande.
I första halvlek idag grät han inte över att det inte blivit av.