Dokument: Vincent Kompany – Citys kloke ledare
avHan är son till en kongolesisk immigrant och uppväxt i Belgien.
Han nobbade Manchester United for att läsa klart skolan.
Han kombinerar Premier League-spel med universitetsstudier och diskuterar gärna franska presidentvalet.
Vincent Kompany, 26, är ingen vanlig fotbollsspelare.
Framför allt är han lagkaptenen som kan leda Manchester City till en historisk ligatitel.
Så sent som i går framkom siffror på hur mycket pengar Manchester City har spenderat de senaste åren.
Enligt Telegraph handlar det om 930 miljoner pund om man räknar in alla kostnader.
Av den summan kommer cirka 565 miljoner pund från ägaren Sheijk Mansour.
Ofattbara pengar, förstås, och listan på spelaren som köpts till överpris är lång.
Då är det lite kul att kunna konstatera att lagets viktigaste spelare – han som på söndag kan få lyfta Premier League-bucklan som lagkapten – är spelaren som inte köptes till överpris, spelaren som anlände drygt en vecka innan shejkerna.
Vincent Kompany var en lovande när han värvades från Hamburg. Vi hade hört talas om honom från Anderlecht, visste att det var en stor talang, men karriären hade inte riktigt tagit fart.
Affären värd 6 miljoner pund plus en bonusrelaterad summa hamnade i skuggan när Abu Dhabi tio dagar senare hade köpt Manchester City och börjat med att hämta in Robinho för 32 miljoner pund.
Idag kan vi titta tillbaka på dessa köp och konstatera att var det någon som var värd 32 miljoner pund var det den där lågmälde, begåvade belgaren.
Vincent Kompany är ledaren som överhuvudtaget gjort titeln möjlig för Manchester City.
Han är ledaren som hjälpt till att skapa en vi-känsla (nåja) i ett omklädningsrum med egensinniga spelare.
– Jag förnekar inte att det är en utmaning. Jag nämner inte någon enskild, men laget har många karaktärer och jag älskar laget av den anledningen.
Studerar man Roberto Mancinis trupp kan man konstatera en ”övervikt” på offensiv kvalitet. Där finns David Silva, Sergio Agüero, Mario Balotelli, Edin Dzeko, Carlos Tévez, Samir Nasri. Dessa spelare har kostat över 1,5 miljarder kronor.
Att värva försvarare är inte lika sexigt. Säljer inte lika många tröjor.
Just därför är Vincent Kompany värd sin vikt i guld.
I de bakre leden är ha den sammanhållande länken, som gör delarna så mycket bättre.
Han är den enda försvararen i världsklass. Hans betydelse för City går knappt att överdriva.
När Kompany blev avstängd i fyra matcher i januari efter det röda kortet i FA-cupmatchen mot Manchester United vann laget bara två av fyra matcher. När han gick sönder i mars samma sak – två av fyra matcher slutade med seger.
I takt med att John Terry tappat, Nemanja Vidic varit skadad och Rio Ferdinand blivit äldre, har Kompany klivit fram som ligans bästa försvarare. En av hans största beundrare är förre Arsenalbacken Martin Keown, som uppmanat sin son att studera belgaren.
– Ibland kan man se Terry och Vidic kasta sig tidigt och ha svårt med snabba spelare, men det sker inte med Kompany. Han är dominant, oftast felfri. Han är framför allt bra i en-mot-en-situationer för han placerar sig för att styra motståndarna bort från mål, konstaterade Martin Keown i sin Daily Mail-krönika förra året.
– Ibland kan han låta motståndaren vända, nästan lura in dem i en fälla eftersom han vet att han är tillräckligt kvick för att lösa det. Det påminner mig om Sol Campbell, men är motsatsen till Terry och Vidic som måste lösa situationen direkt.
Det där har inte minst visat sig effektivt i mötena med Wayne Rooney. Kompany har rörligheten för att våga kliva upp högt i rygg på United-stjärnan. Rooney hade svårt att hantera uppvaktningen i derbyt och blev avskärmad.
Kanske ska Kompany tacka John Hartson. Kompany ställdes mot den gamle Celtic-anfallaren som tonåring. Hartson, ökänd som en tung centertank, mosade den unge försvararen som blev uppkäkad i varje luftduell.
Vincent Kompany lovade sig själv att aldrig mer känna sig så underlägsen mot en motståndaren.
Sagan om Manchester Citys ledare börjar i belgiska Uccle. Det var där han föddes i april 1986. Pappan hade flytt från DR Kongo i 25-årsåldern och träffat belgiskan Jocelyne. Tillsammans fick de tre barn.
Lille Vincent visade tidigt sin talang i Anderlechts ungdomslag. Men han var inte den stora stjärnan. Det var den ett år yngre Anthony Vanden Borre. Anderlecht-profilen Paul van Himst kallade Vanden Borre ”den största talangen han sett”. Men medan Vanden Borre fick en stämpel som ”bad boy” var Kompany den pålitliga talangen som levererade i match efter match. Han debuterade i landslaget som 17-åring i februari 2004 mot Frankrike.
Manchester United visade intresse. Vincent Kompany tackade nej. Han hade lovat föräldrarna att gå klart skolan.
Istället hamnade han i Hamburg 2006. Där blev det två säsonger innan Mark Hughes värvade honom till Manchester City.
Acklimatiseringen till Premier League tog tid, framför allt för att han spelades som defensiv mittfältare, men sedan Vincent Kompany väl fann sig tillrätta i mittförsvaret har han varit ett av de första namnen i laguppställningen. Kompany gillar Roberto Mancini.
– Han pratar direkt till spelarna och taktiskt är han skarp. Han har varit klar med sin idé; ett bra lag måste byggas bakifrån. Jag gillar det. Under Hughes spelade jag mer som central mittfältare, medan Mancini plockat ned mig i försvaret. Jag gillar båda positionerna, sa han i en intervju med Insidefutbol.
Inför säsongen 2010/11 fick han tröja nummer 4 sedan Nedum Onuoha lånats ut till Sunderland. Det var under det här året som omvärlden började upptäcka vilken förträfflig försvarare han blivit.
När säsongen var över hade Kompany fått plats i årets lag. Roberto Mancini hyllade spelaren.
– Vincent kan bli världens bästa försvarare. Han har alltid spelat på en hög nivå. När han var i Anderlecht och jag var i Inter ville jag köpa honom. Han har utvecklats mycket och blivit en av Europas bästa försvarare, men han kan bli ännu bättre.
Mancini vill framför allt lyfta fram Kompanys inställning. Sedan Kompany tog över lagkaptensbindeln efter Carlos Tévez har han växt med uppgiften. Alltid proffsig, aldrig sen att lyfta fram lagkamraterna.
Det blev extra tydligt efter förra helgen då han avgjort toppmötet mot Manchester United. När han ombads beskriva sin insats pratade han istället om laget.
Till skillnad mot andra spelare som gör sport av att baissa sig själva, såg det faktiskt ut som om han menade det.
– Vincent är otrolig. Han har fantastisk mentalitet, säger Roberto Mancini.
Kompany nickade in segermålet i derbyt mot United.
I en stjärnspäckad trupp, i en klubb där Carlos Tévez orsakat kaos genom att begära transfer vid upprepade tillfällen och vägra hoppa in i en match i höstas, där Mario Balotelli skapar rubriker var och varannan vecka, är Vincent Kompany en anakronism.
Han är en imponerande fotbollsspelare, men också en imponerande person.
Han har kallats ”ligans mest intelligenta spelare”. Hans intervjusvar är ofta genomtänkta, kloka.
Som häromveckan när han ombads kommentera uttalandet från René Meulensteen, Manchester Uniteds assisterande tränare, som hävdat att City bara hade ”individualister som spelade för sig själva”.
– Vet du vad? Så här är det: Du vinner det mentala spelet när du lyckas. Du har förlorat när du misslyckas. I slutändan handlar det bara om spelare som ska prestera i 90 minuter och det då du gör rätt eller fel.
Ta bara det faktumet att han läst och gärna diskuterar Paulo Coelhos bok The Alchemist.
Ta det faktum att han stannade uppe om nätterna för att följa Barack Obama i presidentvalet.
Ta bara det faktum att han låtit fansen intervjua honom efter matcherna på Twitter.
Ta det faktum att han också använder sin Twitter till att diskutera det franska presidentvalet med landslagskompisen Jan Vertonghen.
Ta det faktum att han sökt till Manchester Business School och antagits till hösten. Kompany kommer att läsa en treårig kurs i business administration.
Vi är ju inte riktigt vana vid att Premier League-spelarna använder fritiden på det sättet.
– Jag gör det för mig själv. Jag vill inte prata om det så mycket för jag vill ha någon press av det. Jag behöver prestera här och nu i klubben. Jag vill lyckas eller misslyckas i skolan utan att ha ögonen på mig när jag gör det. Men jag tycker att det ger bra balans. Alla är olika. Vissa spelare behöver mycket vila och bara vara hemma. För mig är det totalt motsatt och de senaste fyra åren har spelat som jag gjort för att jag spenderar tid utanför fotbollen. Det är min drivkraft och vad som gör mig bättre. Att göra det här är ingen extra börda för mig. Det är mer en grej som gör mig avslappnad, säger han i en intervju med Independent.
Vincent Kompany framstår som lågmäld, men har åsikter och åtaganden långt utanför fotbollsarenornas rampljus.
Han har inte glömt sitt ursprung. Sedan några år är han officiell Fifa-ambassadör för välgörenhetsprojekt i DR Kongo. I ett tv-reportage på Manchester Citys hemsida kunde man följa hans resa till pappans hemland när han arbetade för SOS Barnbyar.
– Det här är något jag kommer att jobba för i framtiden, säger han.
Världspolitik är ett annat område som Vincent Kompany brinner för. Senaste veckorna har han följt Nicolas Sarkozys kamp mot utmanaren François Hollande i det franska valet. Kompanys uppfattning är att Hollande inte gillar de rika medan Sarkozy inte gillar invandrarna.
Han twittrade om Sarkozy:
”… han är en instabil karaktär och hans politik är farlig och går ut på att dra nytta av folks rädsla”.
Kompany oroas av Marine Le Pen på högerkanten, som vinner röster på grund av den ekonomiska krisen.
– Historien glömmer när den upprepar sig själv, har han sagt.
På söndag vill både han och den blåa halvan av Manchester se en repris på händelserna 1968. Det var då Manchester City vann ligan senast. Vincent Kompany har läst om det klassiska laget med Mike Summerbee och Colin Bell i spetsen.
– Mike har förklarat för oss vilken fantastisk fest det var efter att de vunnit.
Rivaliteten mellan Manchesterklubbarna har ökat i takt med Citys framgångar. Kompanys familj har delade sympatier. Frun Carla, född i Manchester, höll på det andra laget förut.
– Precis som alla som har band till Manchester, som jag har nu, är det delat. Hennes familj är till hälften röd och hälften blå, det är allt jag kan säga, säger Vincent Kompany.
Som vanligt snackar han inte mer än han behöver.
När han väl säger något så är det oftast värt att lyssna.
Källor: Guardian, Independent, Inside Futbol, Sky Sports, Telegraph, Wikipedia