Startsida / Inlägg

Säsongens lag i Premier League

av Kalle Karlsson

En omgång kvar. Det är visserligen en omgång som kan förändra väldigt mycket, men det förändrar inte mina intryck efter 37 omgångar och otaliga timmar i tv-soffan.
Därför presenterar jag mitt årets lag idag.

Såna här elvor är sällan enkla att ta ut. Det slutar alltid med att man tvingas göra svåra val när man ratar spelare som man egentligen ville ha in. Men, som bekant, finns det ju bara elva platser.
Jag har undvek att göra en så kallad ”feg-uttagning”, det vill säga att man flyttar spelare från deras egentliga position. Där är jag benhård: Man konkurrerar om den positionen där man spelat, åtminstone en väsentlig del av säsongen (den regeln blir förstås lite flytande när det gäller yttrar som ofta skiftar kant).
Nåväl, här är min elva.

Säsongens lag (4-2-3-1):

Målvakt: Joe Hart, Manchester City
37 matcher, 0 mål
Det är inte bara det faktum att han svarat för vassa räddningar. Hart har knappt gjort några ödesdigra misstag. Under hösten var han nästintill omutlig. Dessutom en stark karaktär som styr sitt försvar.

————————————————————————–

Högerback: Kyle Walker, Tottenham
36 matcher, 2 mål
Har gillat Walker sedan genombrottet då han var utlånad till Aston Villa. Snabb, frejdig och orädd. Dessutom har han gjort ett par riktigt vackra mål.

Mittback: Vincent Kompany, Manchester City
30 matcher, 3 mål
Stor, stark, spelskicklig – Kompany är den kompletta försvararen. Har varit försvarschef i det lag som släppt in minst antal mål. Dessutom en ”big game player”; ofta som bäst i de stora matcherna.

Mittback: Fabricio Coloccini, Newcastle
34 matcher, 0 mål
Argentinaren var tidigare en elegant försvarare som tyvärr gjorde för många misstag. Den här säsongen har han kombinerat elegans med effektivitet. Vad hade Newcastle gjort utan Coloccini?

Vänsterback: Leighton Baines, Everton
32 matcher, 4 mål
Ligans bäste vänsterback förra säsongen. Baines får min röst även i år. Håller en jämn nivå och är alltid ett farligt anfallsvapen med sin känsliga fot.

————————————————————————–

Central mittfältare: Yaya Touré, Manchester City
31 matcher, 6 mål
Fram till för några veckor sedan var hans bidrag till laget fortfarande förbisett av många. Sedan dess har han dominerat mötet med Paul Scholes och sedan gjort två avgörande mål mot Newcastle. Till slut fick han den credit han förtjänar.

Central mittfältare: Luka Modric, Tottenham
35 matcher, 4 mål
Länkspelaren, regissören som sätter rytmen för Tottenham. Det är många som slåss om den här platsen (Song, Carrick, Cabaye, Tioté, Parker), men jag väljer min personlige favorit. Det finns en anledning till att klubbar är beredda att betala 350-400 miljoner kronor för Modric.

————————————————————————–

Högerytter: David Silva, Manchester City
35 matcher, 6 mål
Hösten i särklass bästa spelare. Dominerade i princip varje match. Tappade fart under våren, vilket var förståeligt, men hittade formen igen lagom till säsongen gick in i ett avgörande skede.

Släpande anfallare: Wayne Rooney, Manchester United
33 matcher, 26 mål
Startade exceptionellt med åtta mål på fyra matcher, varav två hattricks. Föll sedan in i måltorka under hösten, delvis för att han ibland fick spela mittfältare. 13 mål på de senaste 13 ligamatcherna.

Vänstermittfältare: Clint Dempsey, Fulham
37 matcher, 17 mål
Som Fulhamspelare faller man utanför radarn. Lagets matcher visas inte lika ofta, vilket gör det svårare att få uppmärksamhet. Men Dempsey har gjort ett imponerande säsong. 17 mål (bara en straff!) är ett fantastiskt facit.

————————————————————————–

Striker: Robin van Persie, Arsenal
37 matcher, 30 mål
När han äntligen fick vara skadefri en hel säsong fick han också visa världen vilken förträfflig spelare han är. Har öst in mål och burit Arsenal på sina axlar. Säsongens spelare både enligt spelarna själva och engelska fotbollsjournalisterna.

————————————————————————–

Manager: Alan Pardew, Newcastle.
Vad är svårast: a) Leda Manchester City till titeln, b) Hålla sig kvar med Norwich, c) Kriga om en CL-plats ända in i slutomgången med Newcastle…? Jag röstar för det tredje alternativet. Därför är Alan Pardew årets manager i min bok.

***
Hur ser ditt årets lag ut?

***
Med start på måndag drar jag igång säsongssummeringarna. Vi kommer att blicka tillbaka på det som varit, men även blicka framåt mot silly season. Blir blir rankingar av bästa spelarna, bästa nyförvärven, bästa tränarna, bästa matcherna…

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB