Startsida / Inlägg

Guide till Grand Slam Sunday

av Kalle Karlsson

Det kunde bara bli så här.
Efter en av de roligaste, galnaste Premier League-säsongerna vi sett skulle vi förstås få ett sista crescendo:
Den häftigaste slutomgången sedan Liverpool och Arsenal möttes i en ren seriefinal 1989.

I England händer det att tidningar och publik driver med Sky. I sina tappra försök att locka så många tittare som möjligt har tv-kanalen för vana att ge sina söndagssändningar epitet som Super Sunday.
Det krävs inte mycket för Super Sunday-stämpeln. Det kan räcka med att Liverpool möter ett Aston Villa med två raka vinster.
Ord som används frekvent tappar i betydelse. Så nu räcker det inte längre med Super Sunday. Nu är det Grand Slam Sunday som gäller.
Det låter pompöst, men för en gångs skull är det motiverat att haussa en omgång.
Det är den häftigaste slutomgången som jag kan minnas i Premier League.
Vi har inte bara en titelstrid. Vi har strid om tredjeplatsen, fjärdeplatsen, slaget om Merseyside – för att inte tala om kampen om att rädda kontraktet.
Här är en guide till dramat i eftermiddag – sakerna som vi måste hålla koll på.

1) Titelracet
Manchester City kan skriva historia genom att vinna ligan för första gången sedan 1968. I så fall blir de den femte klubben att vinna Premier League efter Manchester United, Arsenal, Blackburn och Chelsea.

2) Slaget om tredjeplatsen
Med Chelseas framgång i Champions League är slaget om tredjeplatsen hetare än någonsin. I vanliga fall räknar vi ju med att laget som slutar fyra ändå grejar kvalet på hösten. Den här gången kan ligafyran bli snuvat på CL-miljonerna redan innan man fått chansen att kvala.
Arsenal sitter i förarsätet när de reser till The Hawthorns. Seger mot West Bromwich räcker. Tottenham, en poäng bakom, tar emot Fulham. Samtidigt har Newcastle en liten, liten chans att snuva Londonlaget om man vinner mot Everton samtidigt som Arsenal och Spurs förlorar.
Om Chelsea vinner CL-finalen kommer fjärde- och femteplatsen att ge spel i Europa League.

3) Slaget om fjärdeplatsen
Även om Arsenal skulle springa iväg till en tidig ledning mot West Bromwich har vi racet om fjärdeplatsen kvar i bakfickan. Champions League-spel kan avgöra de här klubbarnas framtid. Det går inte att beskriva matchernas tyngd tydligare än så.

4) Bottenstriden
Wolves och Blackburn är redan ur. Nu ska det avgöras vem som får göra dessa sällskap ned i Championship. Titlelstriden i all ära, men faktum är att nedflyttningsstriden brukar vara ännu mer kittlande när ligan drar ihop sig. En del klubbar som åker ur studsar tillbaka direkt. Andra åker hiss genom ligasystemet, drabbas av ekonomiska svårigheter och reser sig aldrig mer.
QPR ligger två poäng före Bolton, men möter ett titeljagande Manchester City borta. Jag kan inte se något annat än förlust för Mark Hughes gäng. Det innebär att Bolton har chansen om de besegrar Stoke på bortaplan. Men klarar de verkligen det?

5) Slaget i mitten
Det här låter kanske inte så sexigt, men vi lägger fram det så här istället:
Varje placering i Premier League är värd cirka tio miljoner kronor. Skillnaden för Swansea mellan att hamna på tionde plats jämfört med på 14:e plats är alltså 40 miljoner kronor. Det kan vara skillnaden mellan om klubben kan lösa succélånet Gylfi Sigurdsson eller inte.
Samma sak för Stoke. De har ett tillräckligt bra lag för en plats på övre halvan. En 14:e plats, som nu, är knappt godkänt för tränaren Tony Pulis.

6) Slaget om Merseyside
Senast Everton slutade före Liverpool i tabellen slog storebror tillbaka genom att vinna Champions League. Everton fick inte njuta av kungatronen i stan särskilt länge.
Nu har de chansen att ge Liverpool en ny knäpp på näsan. För Evertons luttrade fans – som fick se sitt lag förlora FA-cupsemifinalen mot Liverpool på Wembley – skulle det vara plåster på såren.

7) van Persies rekordjakt
Robin van Persie har gjort 30 mål i ligan och kommer att vinna skytteligan (såvida Wayne Rooney inte sätter fyra mål idag). Arsenalanfallaren har chansen att sätta nytt rekord i Premier League. Cristiano Ronaldo (07-08) och Alan Shearer (95/96) har toppnoteringen (31 mål) över en 38-matchersssäong.
Andy Cole och Alan Shearer gjorde 34 mål när man spelade 42 matcher.

8> Målrekord
Det har gjorts 1034 mål under säsongen. Om det görs minst 30 idag är det nytt rekord. Rekordet, 1063 mål sattes 2010/11.
Det vore förstås ännu ett argument för att det här verkligen har varit en extraordinär säsong.

9) Får Connor en seger?
Wolves manager Terry Connor har inte fått uppleva en seger sedan han tog över efter Mick McCarthy i februari. Kommer den i dag i den betydelselösa matchen mot Wigan?

***
Dagens matcher (med mina tips):
Chelsea-Blackburn… 1
Everton-Newcastle….1
Tottenham-Fulham……1
Manchester City-QPR….1
Stoke-Bolton……………X
Norwich-Aston Villa…….X
Sunderland-Manchester United….2
Swansea-Liverpool….1
West Bromwich-Arsenal……2
Wigan-Wolverhampton…….1

***
Vågar ni tippa dessa matcher?

***
Jag kommer att liverapportera upplösningen i Premier League i dag på Sportbladet.se. Häng gärna med!
Fungerar även i telefonen för er med smart phones (om nu någon mot all förmodan vill gå ut i parken och njuta av det fina vädret).

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB