Startsida / Inlägg

Säsongens 50 bästa spelare, plats 31-40

av Kalle Karlsson

I fredags startade rankingen över säsongens 50 bästa spelare.
I dag fortsätter nedräkningen med namn 40-31.

Det kan vara på sin plats att betona att bedömningen grundar sig på de ”Omgångens lag” som jag tagit ut varje vecka under säsongen (först i Eurosportbloggen, sedan januari i den här bloggen). Jag har alltså granskat spelarbetygen i varje match som spelats under säsongen och själv sett cirka 4-9 matcher per omgång.

Kriterier:
* För att vara med måste spelaren har gjort minst 15 matcher. Det innebär att jag inte övervägt Papiss Demba Cissé eller Nikica Jelavic. Tufft, men regler är regler.
* Spelare som hållit en jämn nivå har värderats högre. Det kan tyckas självklart, men det är värt att betona eftersom läsare börjar lansera lirare som gjort enstaka bra insatser.

Säsongens 50 bästa spelare, plats 31-40

50) Daniel Sturridge, Chelsea
49) Hatem Ben Arfa, Newcastle
48> Joleon Lescott, Manchester City
47) Nani, Manchester United
46) Micah Richards, Manchester City
45) Sebastian Larsson, Sunderland
44) Branislav Ivanovic, Chelsea
43) Marouane Fellaini, Everton
42) Nathan Dyer, Swansea
41) Kyle Walker, Tottenham

40) Mario Balotelli, Manchester City, 22 år, anfallare
23 matcher, 13 mål.
Mannen som alltid lyckas hamna i blickfånget har dragit fler rubriker än någonsin. Sköt han inte raketer från badrummet sköt han viktiga mål. En matchvinnartyp som dock spelat sparsamt, delvis på grund av flera avstängningar.

39) John Ruddy, Norwich, 26 år, målvakt
37 matcher.
En sensation mellan stolparna. Ruddy tillhörde Everton, men var på lån i Motherwell för två år sedan. I Norwich har han utvecklats till en stjärna. Uttagen i engelska EM-truppen.

38) Younes Kaboul, Tottenham, 26 år, försvarare
33 matcher, 1 mål.
En av höstens bästa försvarare då han blev den store ledaren i Spurs skadefyllda backsällskap. Inte lika framträdande under våren.

37) Jonny Evans, Manchester United, 24 år, försvarare
29 matcher, 1 mål.
Inför säsongen var hans förtroendekapital minimalt efter ett par svaga säsonger. Men Evans klev fram som lagets mest pålitliga försvarare.

36) Leon Britton, Swansea, 29 år, mittfältare
27 matcher, 0 mål.
Swanseas svar på Xavi har ligans bästa passningsprocent. Visst, han spelar många bollar i sidled, men studera gärna hur ofta han lyckas spela sig ur trängda lägen. Britton är nyckeln till ”Swans” possession-fotboll. Lyckades med konststycket att inte slå bort en enda passning mot Bolton.

35) Moussa Dembélé, Fulham, 24 år, mittfältare
36 matcher, 2 mål.
Belgaren värvades till Fulham inför förra säsongen som anfallare, men har tagit klivet ned på mittfältet. Det har blivit succé, och nu jagas han av storklubbarna.

34) Yakubu, Blackburn, 29 år, anfallare
30 matcher, 17 mål.
Det var nog rätt många som tvivlade på att Blackburn gjort ett kap när man hämtade Yakubu, som spenderade förra våren på lån i Leicester. Men nigerianen började med två mål mot Arsenal och satte senare under hösten fyra mot Swansea. Med sin fysiska närvaro skapade han utrymme åt lagkamraterna.

33) Gaël Clichy, Manchester City, 26 år, försvarare
28 matcher, 0 mål.
I början av säsongen roterades han med Aleksandar Kolarov. Sedan gjorde han vänsterbacken till sin egen. Clichy har varit lysande under våren när City hämtat in Uniteds försprång.

32) Cheick Tioté, Newcastle, 25 år, mittfältare
24 matcher, 0 mål.
En av ligans bästa defensiva mittfältare, inte minst på det som på fotbollsengelska kallas ”closing down”; pressa och stressa motståndare. En av anledningarna till Newcastles starka start. Drabbades sedan av skada. Stark i vår efter comebacken.

31) Leighton Baines, Everton, 27 år, försvarare
28 matcher, 3 mål.
Everton ska vara glada att Baines är så hemkär – annars hade han förmodligen värvats av en större klubb. Inte lika outstanding som förra säsongen, men hans vänsterfot skapar fortfarande en mängd målchanser.

***
I morgon kommer plats 30-21.

***
Här kan ni läsa del 1, plats 50-41.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB