Startsida / Inlägg

Premier League-tips, del 3

av Kalle Karlsson

Här har ni sista delen i tipset – i allra sista stund.

Egentligen har jag inte bestämt mig. Jag skulle så gärna vilja vänta till fönstret stängt. Som ifjol.
När säsongen startade tippade jag Manchester United som ligamästare. Men med tillägget: Om City värvar Samir Nasri och därmed får in en mittfältare till av klass tror jag på City.
Mancini fick loss Nasri och efter att jag sett laget krossa Spurs med 5-1 i augusti var jag övertygad om att City skulle ta titeln.
Nu har jag egentligen inte bestämt mig mellan City och United, men eftersom säsongen börjar idag måste jag göra ett val.
Jag väljer City. De spelade fantastisk fotboll förra hösten innan de tappade under vintern. Med Carlos Tévez tillbaka i form ser laget ännu bättre ut.

1) MANCHESTER CITY

Förra säsongen:
Premier League: 1.

Efter 44 långa år var väntan över. Manchester City hade äntligen knockat storebror United från tronen, åtminstone tillfälligt, och säkrat ligatiteln. Kan de göra det igen? Klart de kan.

Roberto Mancini har i sommar klagat på sportchefen Brian Marwood över uteblivna värvningar. Men då glömmer italienaren att han redan har en trupp som de arabiska ägarna redan lagt miljarder på.
Jag har alltid hävdat att det viktigaste för ett lag inte är att värva nytt utan att behålla de spelare man har. Det har City gjort. Dessutom känns Carlos Tévez som ett nyförvärv eftersom han ägnade stor del av förra säsongen med att strejka, sura och spela golf i Argentina. Det finns även tecken som talar för att City kommer att förstärka innan fönstret stänger. Kanske med Daniel Agger, kanske med Daniele De Rossi.
Manchester City såg ut att vara ostoppbart förra hösten innan de hamnade i en djup svacka. Kan de komma i närheten av den nivån måste konkurrenterna vara ruskigt bra för att överträffa dem.

Vad talar för: Bra, komplett trupp. Ifjol hade de en matchvinnarmålvakt i Joe Hart, ligans bäste mittback i Vincent Kompany och den bäste centrale mittfältaren i Yaya Touré – och fotbollsvärldens mest stjärnspäckade anfallsbesättning. Dessa spelare finns kvar.
Vad talar emot: Roberto Mancinis val att sätta press på Marwood kan skapa oro i klubben. Testet med trebackslinje på försäsongen kan slå tillbaka när det blir skarpt läge.

Tänkbar startelva: Hart – Zabaleta, Kompany, Lescott, Clichy – Barry, Yaya – Silva, Agüero, Nasri – Tévez.
Transfers In: Jack Rodwell (Everton, £12m).
Out: Vladimir Weiss (Pescara, undisclosed), Greg Cunningham (Bristol City, free), Owen Hargreaves (released), Gunnar Nielsen (released), Stuart Taylor (released), Wayne Bridge (Brighton, loan).
Nyckelspelare: Yaya Touré.
Håll ögonen på: Carlos Tévez.

2) MANCHESTER UNITED

Förra säsongen:
Premier League: 2.

Manchester United var drygt en minut från att vinna ligan förra säsongen. Istället fick de se grannen City bärga titeln efter ett gastkramande säsongsslut.
Nu har sir Alex Ferguson – och familjen Glazer – spänt musklerna för att det inte ska upprepas.
Värvningen av Robin van Persie kan inte ses som något annat än en maktdemonstration. Manchester United var egentligen inte i behov av en ny anfallare, men när läget dök upp att köpa konkurrentens stora stjärna var klubben plötsligt beredd att öppna plånboken rejält.
van Persie ger förstås Manchester United ytterligare en dimension. Tanken på ett anfallspar med Wayne Rooney och van Persie – ettan och tvåan i skytteligan förra säsongen – lär ge motståndarbackarna sömnlösa nätter.

Vad talar för: Förra säsongen drogs laget med stora skadebekymmer. Nu är Nemanja Vidic tillbaka från skada – en enorm boost – och Tom Cleverley har fått en välbehövlig försäsong. Värvningarna av Shinji Kagawa och Robin van Persie har gjort att offensiven ser exceptionellt stark ut.
Vad talar emot: Centrala mittfältet, Scholes/Carrick, duger i merparten av matcherna, men det blev brutalt tydligt ifjol att laget saknar en mittfältare som kan dominera toppmatcherna. United hade inget motmedel mot Yaya Touré när ligan skulle avgöras. Centrala mittfältet – en långsiktig ersättare till Paul Scholes – är ett pussel som Alex Ferguson inte lyckats lägga.

Tänkbar startelva: De Gea – Jones, Vidic, Ferdinand, Evra – Valencia, Scholes, Carrick, Nani – Rooney – van Persie.
Transfers in: Shinji Kagawa (Dortmund), Nick Powell (Crewe).
Out: Ritchie De Laet (Leicester), Matty James (Leicester), Oliver Norwood (Leicester), Paul Pogba (Juventus), Tomasz Kuszczak (Brighton), Michael Owen (klubb oklar), Park Ji-Sung (QPR).
Nyckelspelare: Wayne Rooney.
Håll ögonen på: Shinji Kagawa.

3) CHELSEA

Förra säsongen:
Premier League: 6.

Säsongen då Chelsea skulle bygga om med André Villas-Boas blev istället säsongen då Chelsea sparkade Villas-Boas, gick tillbaka till det gamla – och vann Champions League. Det var en fantastisk bedrift.
Nu står klubben med en generationsväxling som måste genomföras. Under sommaren har Chelsea lättat på plånboken och köpt talanger som Eden Hazard, Marko Marin och Oscar. Stora löften, men samtidigt inga garantier för omedelbar succé. Därför är jag osäker på detta Chelsea.
De spelade en ultradefensiv fotboll som gav resultat i CL i våras, men ligan är något annat. De har köpt små, tekniska spelare, men det innebär inte att man kan kopiera Barcelona över en natt.
De något orörliga backarna kräver fortfarande en låg försvarslinje, mittfältet är bra på att döda andra lag men inte lika vasst på att skapa själva. Mot sämre lag blir spelet exempelvis för statiskt med John Obi Mikel.
Dessutom höjer jag ett varningens finger för förlusten av Didier Drogba. I åtta år har han varit de stora matchernas man. Spelaren som alltid går att lita på, som ger laget en plan B, ett långt spel. Nu finns han inte längre. Chelsea måste ha mer tålamod. Har de det?

Vad talar för: Chelsea vann Champions League i våras och sommarens shopping har gjort att det blåser en positiv vind i klubben.
Vad talar emot: En antågande generationsväxling som kan innebära att nya spelare som Oscar, Hazard och Marin behöver tid. Avsaknaden av karismatiske härföraren Didier Drogba.

Tänkbar startelva: Cech – Ivanovic, Terry, Luiz, Cole – Mikel, Lampard – Ramires, Mata, Hazard – Torres.
Transfers in: Eden Hazard (Lille, £32m), Oscar (Internacional, £25m), Marko Marin (Werder Bremen, £7m), Thorgan Hazard (Lens, free).
Out: Didier Drogba (Shanghai Shenhua, free), Jacob Mellis (Barnsley, free), Salomon Kalou (Lille, free), Jose Bosingwa (released), Thibaut Courtois (Atletico Madrid, loan), Romelu Lukaku (West Bromwich Albion, loan), Kevin De Bruyne (Werder Bremen, loan), Sam Hutchinson (Nottingham Forest, loan)
Nyckelspelare: Fernando Torres.
Håll ögonen på: Eden Hazard.

4) ARSENAL

Förra säsongen:
Premier League: 3.

Så blev det samma visa igen. Ännu en sommar av ovisshet, ännu en sommar av ångest för Gunnersfansen. I dagarna blev det så klart, det som tidigare var otänkbart. Robin van Persie flyttar till Manchester United.
Även om det varit känt ett tag att van Persie vill bort så var beskedet att han hamnar i United en chock.
Den här gången hade dock Arsène Wenger handlat proaktivt. Tidigt var Lukas Podolski och Olivier Giroud i hamn. Nyligen hämtade klubben även Santi Cazorla från Málaga.
Just värvningen av Cazorla är den typ av köp som jag saknat i Arsenal. En etablerad spelare av odiskutabel kvalitet som visat klass på den högsta nivån (en plats i Spaniens EM-trupp får betecknas som den högsta nivån).
Abou Diaby finns kvar, liksom Andrej Arsjavin och pånyttfödde Tomas Rosicky. Lägg därtill att Wenger fortfarande har en rad utvecklingsbara spelare: Gervinho, Alex OC, Wilshere, Ramsey, Coquelin. Bredden finns i Arsenal, däremot har laget tappat spets. Det blir än värre om Alex Song gör som van Persie och lämnar skutan.
Song kommer förstås att ersättas (Sahin?), men det är ingen garanti för att Real Madrid-spelaren blir en given succé efter ett tufft år i La Liga.
Arsenal har klarat att tappa tongivande spelare genom åren och ändå prenumerera på en CL-biljett. De klarade att göra det ifjol trots att man tappade Cesc Fàbregas och Samir Nasri.
Nu måste de göra det igen.

Vad talar för: Arsenal har visserligen tappat Robin van Persie (och förmodligen Alex Song) men om klubbens unga, utvecklingsbara spelare ”steppar upp” finns möjligheten att helheten ändå blir bättre. Värvningarna av Cazorla, Giroud och Podolski har gett truppen en större bredd.
Vad talar emot: Arsenal har återigen tvingats ge från sig sin bästa spelare och lagkapten. Det är inte hållbart i längden. Olivier Giroud måste leverera eftersom Marouane Chamakh idag är lagets backupanfallare.

Tänkbar startelva: Szczesny – Sagna, Koscielny, Vermaelen, Gibbs – Arteta, Wilshere – Walcott, Cazorla, Podolski – Giroud.
Transfers in: Santi Carzola (Malaga, £16.5m), Olivier Giroud (Montpellier, £13m), Lukas Podoloski (Cologne, £11m).
Out: Robin van Persie (Manchester United, £24m), Gavin Hoyte (Dagenham, free), Manuel Almunia (Watford, free), Joel Campbell (Real Betis, loan), Denilson (Sao Paulo, loan), Ryo Miyaichi (Wigan, loan), Kyle Bartley (Swansea, £1m).
Nyckelspelare: Santi Cazorla.
Håll ögonen på: Alex Oxlade-Chamberlain.

5) TOTTENHAM

Förra säsongen:
Premier League: 4.

Man kan missa Champions League med liten marginal. Och så kan man bli rånad på CL-biljetten på det sättet som Tottenham blev i våras.
Det grymmaste av alla tänkbara sätt.
Harry Redknapps lag hade ju gjort mer än väl för att förtjäna platsen. De hade nosat på titelstriden under hösten, tappat under våren men ändå säkrat en fjärdeplats. Sedan Uefa såg till att fyra lag från storligorna går till CL har fjärdeplatsen i ligan alltid gett en CL-biljett. Inte 2012.
Didier Drogba satte en straff på Allianz Arena i München och stack in en nål i den ballong som Harry Redknapp och Daniel Levy som framgångsrikt blåst upp de senaste åren.
Det fanns farhågor hos många Tottenhamfans att en utebliven CL-plats skulle bli ett dråpslag för klubben. Att Luka Modric och Gareth Bale skulle försvinna, att klubben skulle tappa intäkter och mark mot de fyra klubbar som får delta i den penningstinna turneringen.

Idag står vi här några månader senare och kan konstatera att det inte riktigt blev så illa. Gareth Bale gav klubben en enorm boost genom att förlänga kontraktet. Det gav fansen hoppet tillbaka.
Luka Modric lär visserligen lämna, men jag litar på att Levy levererar en ersättare av klass (Moutinho?).
Harry Redknapp har lämnat över projektet till André Villas-Boas. Portugisen och engelsmannen är varandras motpoler på flera sätt. Redknapp var mediaälskningen som ställde ut till lag med fria tyglar. Noggranne teoretikern Villas-Boas förde ett krig med medierna förra säsongen där det slutade med sparken i Chelsea.
För Tottenhams skull hoppas man att ”The Special Two” lärt av erfarenheterna i Chelsea. Han förlorade omklädningsrummet och efter det fanns ingen återvändo. Nu är det upp till bevis. Ett nytt fiasko skulle försämra hans aktier avsevärt.

Tottenham har fått se lagkaptenen Ledley King lägga skorna på hyllan under sommaren. Han är en stor förlust, spelmässigt och mentalt, men nu kan laget åtminstone spela in ett kontinuerligt mittbackspar. Nye Jan Vertonghen lär ta en av dessa platser när han är varm i kläderna. Det jag sett av belgaren i Ajax bådar gott. Bra i positionsspelet, bra med boll.
Den andra värvningen, Gylfi Sigurdsson, gjorde succé på lån i Swansea i våras och kommer att bidra med den ack så viktiga aspekten: mål från mittfältet.

Jag har svårt att placera Tottenham i nuläget. Med dagens anfallssituation är de alarmerande tunt. Om de får in en toppstriker och en vass mittfältare som ersätter Modric skulle jag placera laget på topp fyra.
Scott Parker börjar säsongen på skadelistan. Kan Tom Huddlestone komma tillbaka efter ett skadefyllt år?
Det finns en del frågetecken att räta ut.

Vad talar för: En revanschsugen manager tar över ett lag som stundtals spelade fantastisk fotboll förra säsongen.
Vad talar emot: Förlusten av Luka Modric (som lär flytta) svider. Där måste Spurs hitta en ersättare. Anfallet är ett frågetecken även om jag är säker på att man får in ett namn (Adebayor?) innan fönstret stänger.

Tänkbar startelva: Friedel – Walker, Kaboul, Vertonghen, Assou-Ekotto – Sandro, Parker – Lennon, van der Vaart, Bale – Defoe.
Transfers in: Jan Vertonghen (Ajax, £10m), Gylfi Sigurdsson (Hoffenheim, £8m)
Out: Vedran Corluka (Lokomotiv Moscow, £5m), Steven Pienaar (Everton, £4.5m), Niko Kranjcar (Dynamo Kiev, £2m), Ryan Nelsen (QPR, free), Ben Alnwick (Barnsley, free), Louis Saha (Sunderland, free), Bongani Khumalo (PAOK, loan), Massimo Luongo (Ipswich, loan), Ryan Fredericks (Brentford, loan), Ledley King (retired).
Nyckelspelare: Rafael van der Vaart.
Håll ögonen på: Gylfi Sigurdsson.

6) LIVERPOOL

Förra säsongen:
Premier League: 8.

Efter en fiaskosäsong i ligaspelet tar Liverpool ny sats. Med en ny manager och en sexig spelidé. Frågan är: Hinner Brendan Rodgers?

En förändring tar tid att genomföra. Brendan Rodgers kommer till Anfield med sin övertygelse, sin Barcelona-inspirerade filosofi. Det är den mest spännande tränartillsättningen i klubben på många år. Jag är säker på att Rodgers är rätt man för jobbet, men jag är ändå osäker på hur lång tid han behöver för att implementera sin idé.
Har man obegränsat med resurser och kan handplocka de spelare man vill ha kan det gå fort. Det har inte Liverpool.
De lade ut en förmögenhet på spelare förra året som inte betalade sig. Nu ska Rodgers försöka få dem att spela tiki-taka-fotboll. Andy Carroll är inte skräddarsydd för uppdraget och har därför erbjudits till andra klubbar. Hittills har spelaren själv stått i vägen för en flytt och verkar bli kvar.
Brendan Rodgers har fått hämta in två av ”sina” spelare. Dels Fabio Borini som han basade för i Chelsea och i Swansea. Dels Joe Allen. Den sistnämnde tror jag blir en extremt viktig värvning för Liverpool. Det var därför de var beredda att betala så stora pengar. Allen blir en nyckelfigur om Rodgers ska kunna genomföra sin revolution.

Liverpool har fortfarande en bra målvakt (som visserligen var svag ifjol), ett starkt mittbackspar, och Luis Suárez. Dessutom är mittfältsduon Lucas Leiva och Steven Gerrard friska.
Om det stämmer för Liverpool kommer de att blanda sig i slaget om fjärdeplatsen. Jag tror dock inte att räcker hela vägen fram.

Vad talar för: Flera spelare underpresterade grovt ifjol. Det kan knappast gå sämre i år. Ny tränare som fått handplocka sina värvningar (Allen, Borini). Brendan Rodgers kommer att få publiken med sig tack vare sin filosofi som garanterar sevärd passningsfotboll. Pepe Reina och Stewart Downing lär göra bättre i från sig i år.
Vad talar emot: Startelvan är okej, men Liverpool saknar bredd. Man har tappat rutin i Bellamy, Maxi och Kuyt. Frågetecken för Daniel Agger som uppvaktas av Manchester City.

Tänkbar startelva: Reina – Johnson, Skrtel, Agger, Enrique – Lucas, Allen – Downing, Gerrard, Borini – Suárez.
Transfers in: .Joe Allen (Swansea, £15m), Fabio Borini (Roma, £10m) Oussama Assaidi (Heerenveen, £3m).
Out: Dirk Kuyt (Fenerbache, £1m), Craig Bellamy (Cardiff, undisclosed), Alberto Aquilani (Fiorentina, undisclosed), Maxi Rodriguez (Newell’s Old Boys, undisclosed) Fabio Aurelio (Gremio, free), David Amoo (Preston North End, free), Stephen Darby (Bradford, free).
Nyckelspelare: Luis Suárez.
Håll ögonen på: Joe Allen.

7) NEWCASTLE

Förra säsongen:
Premier League: 5.

För ett år sedan var i princip allt dystert i Newcastle. Fansen var i uppror efter att klubben sålt Kevin Nolan, José Enrique och Joey Barton twittrat sig till QPR. Ingen hade kunnat förutspå vad som skulle utspela sig när säsongen väl började.

Det hände var att Newcastle vann. Och vann. Och vann. De agerade som ett topplag trots att många tippat laget på undre halvan. Demba Ba öste in mål, Chieck Tioté stressade sönder motståndarnas stjärnor, Yohan Cabaye praktiserade pass-and-move enligt skolboken, Tim Krul var ligans bäste målvakt (under inledningen) och Fabricio Coloccini höll ihop försvaret.
Alan Pardew hade gjort ett lag av en massa fyndköp. Det var lika roligt som imponerande att se ”skatorna” flaxa igen efter flera magra år.
Lika roligt är det att laget inte blivit sönderköpt under sommaren. Det är ju annars mer regel än undantag att ett skrällag tappar sina mest framträdande spelare. Men Demba Ba blir kvar. Yohan Cabaye är kvar. Chieck Tioté är kvar.
Det ska bli otroligt intressant att se vad Alan Pardew kan göra i år när han dessutom har fått förstärka ytterligare. Förra veckan blev det klart att klubben värvar Vurnon Anita från Ajax, en personlig favorit som ger bredd på mittfältet. Jag saknar dock en högerback av klass så mycket av säsongen hänger på om Newcastle får in Mathieu Debuchy från Lille. I så fall känns startelvan komplett och då ser jag ingen anledning till att Newcastle inte ska bli att räkna med i slaget om fjärdeplatsen även i år.
Min känsla är dock att förra säsongen var ett sånt år då bollen ”studsade Newcastles väg”. Gör den det i år också? Kan Papiss Cissé fortsätta ösa in mål? Accepterar Demba Ba en kantroll? Vaknar Hatem Ben Arfa på rätt sida eller köper han Pardews kollektiva idé?
I så fall lär det bli en ny rolig säsong uppe i Newcastle.

Vad talar för: Newcastle har inte tappat någon viktig spelare. Ultrastarkt mittfält och anfall.
Vad talar emot: Var förra säsongen en lyckoträff?

Tänkbar startelva: Krul – Santon, Taylor, Coloccini, Anita – Gutierrez, Tioté, Cabaye – Ben Arfa, Cissé, Ba.
Transfers in: Vurnon Anita (Ajax, £6.7m), Curtis Good (Melbourne Heart, £400,000), Gael Bigirimana (Coventry, undisclosed), Romain Amalfitano (Reims, free).
Out: Leon Best (Blackburn, £3m), Fraser Forster (Celtic, £2m), Danny Guthrie (Reading, free), Peter Lovenkrands (Birmingham, free), Alan Smith (MK Dons, free) Ryan Donaldson (released), Tamas Kadar (Roda JC, free).
Nyckelspelare: Tim Krul.
Håll ögonen på: Hatem Ben Arfa.

8> EVERTON

Förra säsongen:
Premier League: 7.

Förra säsongen klarade Everton det som fansen alltid drömt om: De slutade högre upp i tabellen än rivalen Liverpool. Nu handlar det om att knäcka koden.

”Koden” jag talar om är förstås det faktum att Everton alltid börjar svagt på hösten. Eller rättare sagt: Everton börjar katastrofartat på hösten. Jämt.
De senaste säsongerna har de alltid fått jobba i uppförsbacke och alltid lyckats reda upp det till en relativt fin slutplacering.
Sjundeplatsen förra året var imponerande med tanke på att David Moyes som vanligt brottats med små resurser. I sommar har klubben tappat karaktärsspelaren Tim Cahill. Spelmässigt har Cahill tappat rejält senaste året, men symboliskt är det en gigantisk förlust. Tim Cahill var spelaren som fajtades till sista blodsdroppen för Everton.
David Moyes valde i dagarna också att casha in på Jack Rodwell. Det var smart, tycker jag. Rodwell har stagnerat och det var rätt läge att ta pengarna och återinvestera dem. Jag litar fullt ut på att Moyes klarar att göra det klokt, precis som han gjort genom åren.
Januarivärvningen Nikola Jelavic blev en dunderhit och blir förstås viktig även i år. Steven Pienaars permanenta comeback i klubben är ännu viktigare. Sydafrikanen kan klubben och var riktigt bra i våras på lån.
I går kom dessutom uppgifter som att Moyes vill värva anfallaren Kevin Mirallas.
Med lite tur – och en bättre start i ligan – kan Everton bråka med lagen som slåss om fjärdeplatsen.

Vad talar för: Stabilt, svårslaget, lag, David Moyes kvar vid rodret.
Vad talar emot: Avsaknad av bredd gör att de unga talangerna som Ross Barkley måste kliva fram.

Tänkbar startelva: Howard – Heitinga, Jagielka, Distin, Baines – Coleman, Osman, Fellaini, Pienaar – Naismith – Jelavic.
Transfers in: Steven Pienaar (Tottenham, £4.5m), Steven Naismith (Rangers, free).
Out: Jack Rodwell (Everton, £12m), Tim Cahill (New York Red Bulls, £1m), Adam Forshaw (Brentford, undisclosed), James Wallace (Tranmere, undisclosed), Joao Silva (Levski Sofia, undisclosed), Joseph Yobo (Fenerbahce, undisclosed), James McFadden (released), Marcus Hahnemann (released).
Nyckelspelare: Marouane Fellaini.
Håll ögonen på: Steven Pienaar.

***
Vad tror ni om dessa klubbar? Vad tror ni om titelkampen? Slaget om fjärdeplatsen?

***
Själv sitter jag i en rävsax idag. För länge sen tackade jag ja till en kräftskiva hemma hos släkten vilket gör att jag med stor sannolikhet riskerar att missa dagens stormatch, Newcastle-Tottenham.
Haveri.
Det stora mysteriet är ju att släkten med fotbollstokiga farbror Hugo (Burnley), pappa (Tottenham), farbror ”Kaka” (Tottenham), kusinerna Magnus (Arsenal), Niclas (Stoke), Sebastian (Arsenal), Alexander (Manchester United), bröderna Emil (Manchester United), Joakim (laget som möter United, för att reta Emil) samt Stefan (Leeds) gått med på att lägga en kräftskiva samma dag som Premier League startar!
Det är hårresande.
Nåja, jag får väl ta med en dator och smyga upp en stream vid middagsbordet.
Vad hade ni gjort?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB