Startsida / Inlägg

Fem slutsatser efter söndagen

av Kalle Karlsson

Drömdebuten
Skulle han hålla? Var han värd pengarna som Chelsea betalat?
I Eden Hazards fall var inte frågan ”om” utan snarare ”när” han skulle börja göra av tryck i Premier League. Vi talar ändå om spelaren som spelat på en helt egen nivå i Frankrike ett par år. Spelaren som alla Europas storklubbar drömt om.
Efter fem minuter på DW Stadium fick vi en indikation. Eden Hazard, 21, behövde ingen startsträcka alls.
Efter fem minuter hade han vänt ut och in på Ivan Ramis och serverat Branislav Ivanovic till 1-0 och fixat en straff som Frank Lampard förvaltade till 2-0.
Om vi koncentrerar oss på just de fem minuterna var det den häftigaste debuten i ligan som jag kan minnas. Hazard hade på egen hand fixat segern genom två individuella prestationer.
Gary Caldwell tröttnade på att vara en av åskådarna till showen och bjöd på en sanslös satsning bakifrån. Hazard reste sig efter kapningen, men försvann sedan mer och mer i matchen.

Hans insats var intressant. I första halvlek var han inte speciellt involverad i spelet, trots att han låg bakom båda målen. Belgaren slog bara åtta passningar, varav fyra till rätt adress.
Men Eden Hazard är en poängspelare som gör skillnad. Den sortens spelare som har en ”end product”.
Hans samarbete med Juan Mata ser redan hyperintressant ut. Det var som att se en liknande symbios som när Samir Nasri debuterade i City ifjol och omgående talade ”samma språk” som David Silva.
I Matas och Hazards fall handlar det inte så mycket om possession utan mer om fart och snabba omställningar.

Mardrömsdebuten
Det är många som har stora förväntningar på Wigan i år. Det är laget inte vana vid. Jag har tippat att de ska åka ur de tre senaste åren. Varje gång har de, mirakulöst, lyckats lura nedflyttningsspöket.
Den positiva vindarna som blåst kring Wigan är förstås en följd av den succéartade våren där de chockade storlagen med ett 3-4-3-system.
Roberto Martínez ställde ut sitt lag i ett 3-4-3 idag, men fick sämsta tänkbara start.
En del av förklaringen var nye mittbacken Ivan Ramis som fick uppleva en mardrömsdebut (inte så smart att placera en högerfotad back som mittback till vänster i en trebackslinje i sin PL-debut?).
Det skulle inte förvåna om Maynor Figueroa framöver kliver in centralt och Jean Beausejour får tillbaka sin plats som wing-back till vänster.

Efter chockinledningen lyfte Wigan upp sig och spelade riktigt lovande. De skapade några reduceringslägen och känslan är att de kommer att kunna ställa till problem för motståndarna även den här säsongen. Dessvärre utgick lagets bäste spelare i första halvlek, Shaun Maloney, i paus med skada. Och vad händer om Victor Moses flyttar innan fönstret stänger?

Mina spelarbetyg, Wigan-Chelsea:
Wigan: Al-Habsi 6 – Alcaraz 6, Caldwell 6, Ramis 4 – Boyce 6, McCarthy 6, McArthur 6, Figueroa 5 – Moses 7, Di Santo 5, Maloney 7.
Avbytare: Gomez 6, Koné -, Watson -.

Chelsea: Cech 6 – Ivanovic 7, Luiz 6, Terry 6, Cole 5 – Lampard 7, Mikel 6 – Hazard 8, Mata 7, Bertrand 6 – Torres 6.
Avbytare: Oscár 7, Meireles -.

Tévez – från frysboxen till nyckelspelare
Det är inte länge sedan Carlos Tévez var utbuad på Etihad stadium efter sin uppmärksammade strejk. Idag gjorde han premiärmålet för Manchester City i första halvlek mot Southampton – och hyllades av hemmasupportrarna.
Vi var många som såg fram emot att se en nytänd Tévez i par med Sergio Agüero. Det höll inte länge. Efter drygt sju minuter hade Sergio Agüero skadat knäet och blivit utburen på bår.
– Vi vet inte något ännu, vi får avvakta ett par dagar, säger Roberto Mancini efter matchen.
Om Agüeros skada är allvarlig framstår Carlos Tévez plötsligt som Manchester Citys viktigaste spelare. Samir Nasri var visserligen planens bäste spelare idag – med lite tur hade han haft tre-fyra assist – men City kommer att behöva en pålitlig striker eftersom Edin Dzeko och Mario Balotelli är något av ”varannandagsspelare”.
Är Tévez, förra årets bråkmakare, redo att axla manteln?
Ja, jag tror det. Han verkar ha ”huvudet på rätt plats” igen, fast besluten om att ta revansch. Argentinaren gjorde en bra första halvlek. Var aktiv, sökte ytor, tog sig till chanserna, fixade en straff som Silva slarvade bort och gjorde ledningsmålet.

Saints kan vara stolta
Southampton var tillbaka i Premier League efter sju år. Efter en helvetesresa med sju sorger, konkurshot, en massa bedrövelser ställdes de mot regerande mästarna på bortaplan.
Skulle de lägga sig ner och självdö efter Carlos Tévez psykologiska 1-0 före paus? Inte alls.
Andra halvlek var en styrkedemonstration från nykomlingen. De kröp ned med laget och litade på att backlinjen (som många, bland annat jag, ifrågasatt inför premiären) skulle städa undan de många inläggen. Sedan kontrade de helhjärtat med mycket folk. Vid 2-1-målet kom gästerna i ett 5 mot 3-läge efter en omställning efter hörna.
Managern Nigel Adkins fick maxeffekt av sina två första byten. Rickie Lambert, målkungen, tryckte in 1-1 när han varit på plan i några minuter. Steven Davis, nyförvärvet från Rangers, satte 2-1 på samma sätt.
I det läget var ”Saints” på väg att ordna en dunderskräll.
Det räckte in hela vägen hem, Danny Fox gjorde ett fatalt misstag när han nickade bollen in i slottet där Samir Nasri satte segermålet (3-2).

Nigel Adkins var nöjd trots förlusten och visst hade han flera positiva bitar att ta med sig:
> Rickie Lambert – som gjort en liknande resa som Grant Holt – visade att han kan göra mål även i högstaligan. Hans inhopp tände hela laget.
> Nathaniel Clyne, nye högerbacken från Crystal Palace, övertygade med kvicka, frejdiga löpningar längs kanten.
> Mittbacksparet Jos Hooiveld/José Fonte klarade sig förvånansvärt bra, framför allt i andra halvlek när City tryckte på som mest.

Jag sätter dock frågetecken för målvakten Kelvin Davis som visserligen svarade för många räddningar, men även släppte flera farliga returer. Det är sånt som kan bli kostsamt framöver.

Mina spelarbetyg, Manchester City-Southampton:
City: Hart 6 – Zabaleta 6, Kompany 6, Lescott 6, Clichy 7 – Rodwell 6, Touré 7 – Silva 5, Agüero -, Nasri 8 – Tévez 8.
Avbytare: Dzeko 6, Balotelli 6, Kolarov -.

Southampton: Davis 7 – Clyne 7, Fonte 7, Hooiveld 6, Fox 5 – Ward-Prowse 5, Scheneiderlin 7, Lallana 7 – Rodriguez 5, Do Prado 6, Puncheon 7.
Avbytare: Lambert 7, Davis 7, Sharp -.

Klassisk match
Om någon nu glömt varför vi älskar Premier League så fick vi 45 minuter som fungerade som en fin liten påminnelse. Andra halvlek på Etihad var magisk!
Det var fart, ”end to end-stuff”, Saints-fans som dansade Poznan – allt.
Om gårdagen var innehöll flera storsegrar var det här den sortens dramatik som vi bjöds på så många gånger förra året.
Premier League när den är som bäst. Hur klarade vi oss tre månader utan den här adrenalinkicken?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB