Startsida / Inlägg

Analys: Uniteds offensiv med van Persie

av Kalle Karlsson

Wayne Rooney, Robin van Persie, Danny Welbeck, Javier Hernández…
Dessutom yttrar som Antonio Valencia, Nani, Ashley Young och Ryan Giggs och en ny nummer tio i Shinji Kagawa.
Hur ska Manchester United egentligen ställa upp den här säsongen?
Eller rättare sagt: Kan United spela med van Persie, Rooney och Kagawa i startelvan?
Här analyserar jag tänkbara uppställningar.

Hur tänkte Alex Ferguson när han värvade Robin van Persie? Jag redogjorde detaljerat för det i en blogg förra veckan.
Kortfattat: Han fick chansen att värva en spelare i världsklass och gjorde det – utan att bry sig om vad det hade för följder för andra spelare.
Det var många som reste frågetecken för Danny Welbeck och Javier Hernández efter att affären blev klar. Chicharito var plötsligt degraderad till tredjestriker.
Chicharito ryktas vara missnöjd medan Welbeck signerade ett nytt kontrakt häromdagen.
Min första tanke var dock: Vad händer med Shinji Kagawa.

Japanen värvades till Manchester United tidigare i somras. Han var en typisk värvning enligt Glazernomics; han hade bara ett år kvar på kontraktet och blev därigenom billigare än han borde ha varit.
23-åringen har varit en av Bundesligas bästa spelare i två år. Han är lite för bra, lite för meriterad och har visat för mycket lovande tendenser i träningsmatcherna för att endast vara backup till en Wayne Rooney som vill spela varje minut.
Utan Robin van Persie i laget hade Kagawa fått sina minuter eftersom Wayne Rooney med jämna mellanrum spelas som striker. Med van Persie finns ingen självklar plats för honom.

Shinji Kagawa fick chansen från start i premiären mot Everton. Han var bra, lagets bäste spelare bakom David De Gea. Kagawa spelades i nummer tio-rollen. Han hann visa sin fina förstatouch och sin styrka på små ytor.
När Robin van Persie byttes in fick han stanna kvar i nummer tio-positionen. Istället var det Rooney som flyttades ut på kanten.
Frågan är hur laget kommer att se ut framöver när van Persie fått upp matchform.

Jag har sett och hört supportrar som spekulerar i att Alex Ferguson ska spela 3-5-2 för att få in alla offensiva kanoner.
Glöm det.
Alex Ferguson har spelat fyrbackslinje i över 25 år i United. När han mönstrade en trebackslinje i en ligamatch mot Fulham för tre år sedan slutade det med katastrof. Han kommer inte att göra det igen (däremot kan det förstås dyka upp situationer i matcher där man vill satsa allt framåt, men det är en annan sak).
Nedan har jag utgått från att United kommer att fortsätta med fyrbackslinje. Jag har utgått från att Nani och Antonio Valencia är förstavalen på kanterna, även om Nanis usla insats senast gör det påståendet ytterst tveksamt.

Laguttagningar brukar ju alltid lösa sig med skador, avstängningar och behov av ”squad rotation”. Här utgår vi från att alla är tillgängliga.

ALTERNATIV 1

Jag gissar att det här är uppställningen som Sir Alex Ferguson skissade på i tankarna när han beslutade sig för att investera flera hundra miljoner kronor på Robin van Persie.
Det vore märkligt om Manchester United lägger ut så mycket pengar på van Persie och sedan spelar honom i en annan position i den där han ifjol satte 37 mål för Arsenal.
Rollen som släpande anfallare passar Wayne Rooney. Han har blivit mer av en nummer tio-spelare de senaste åren. Det är som om han droppar djupare och djupare i uppspelsfasen för varje år som går.
Med Antonio Valencia och Nani kanterana levererar en ström av leveranser in i boxen.
Man kan ställa sig frågan om Manchester United med den här uppställningen får tillräckligt med djupledslöpningar bakifrån. Paul Scholes och Michael Carrick är sittande mittfältare som sällan beger sig i väg på offensiva utflykter. I det avseendet skulle Darren Fletchers löpstyrka behövs.

ALTERNATIV 2

Den uppställning som Manchester United använde mot Everton påminde mer om ett 4-3-3 än 4-2-3-1. Shinji Kagawa spelades som mittfältsspets och Danny Welbeck placerades i en kantroll. Welbeck är användbar i flera anfallspositioner. Under sin utlåning i Sunderland fick han sitt genombrott i en flytande roll i en anfallstrojka med Asamoah Gyan och Darren Bent. Med Wayne Rooney i strikerrollen är Welbecks vilja att ta djupledslöpningar en viktig dimension eftersom den förstnämnde gärna droppar ned. Mot Everton gjorde han det två gånger och hotade centralt. Båda gångerna fick han genomskärare av Shinji Kagawa, båda gångerna räddades Everton av en ”late minute”-tackle av Phil Jagielka.
Den här uppställingen, 4-3-3, kan liknas vid det dynamiska 4-3-3 som Alex Ferguson mönstrade säsongen 2007/08 med Cristiano Ronaldo, Wayne Rooney och Carlos Tévez. Alla spelare behärskade alla tre rollerna och bytte ständigt position med varandra.

ALTERNATIV 3

Den defensiva uppställningen. I princip varje gång Manchester United har spelat en stormatch på bortaplan de senaste två åren har Alex Ferguson föredragit ett 4-5-1 med Wayne Rooney som striker. Jag gissar att det är för att kompensera för lagets svagaste lagdel – det centrala mittfältet.
Är Robin van Persie så bra, bidrar han med så mycket, att United kan kosta på sig att ”offra” en mittfältare? Jag tror inte det. Jag skulle tro att United kommer att fortsätta spela 4-5-1 på bortaplan i Europa och då kommer Shinji Kagawa få sina minuter. Då handlar istället valet om vem som ska spela på topp: Rooney, van Persie, Welbeck eller Hernández.

ALTERNATIV 4

Robin van Persie in – betyder det att Wayne Rooney får flytta på sig? Ni minns säkert att det var exakt det Rooney fick göra när Cristiano Ronaldo fanns i klubben. Ronaldo hade en helt fri roll – Rooney fick släcka bränderna som portugisen lämnade efter sig.
Det gjorde han så gärna, Rooney var den ultimata lagspelaren på den tiden. Han offrade sig själv och en potentiell skytteligaseger för att ta det defensiva jobbet som Ronaldo slapp. Och ändå fixade han en ansenlig målproduktion.
Är han beredd att göra det igen? Kanske. Rooney har högre status idag. Sedan Ronaldo såldes har han varit Uniteds fixstjärna, lagets enda offensiva spelare i absolut världsklass. Är han beredd att flytta på sig och spela andrafiolen för att Robin van Persie anländer?
Samtidigt: Det var ju det här Rooney själv efterfrågade när han vägrade förlänga kontraktet och hotade med att lämna United hösten 2010. Stora värvningar, få chansen att spela med klasspelare och slåss om titlar.

Hur skulle den här formationen fungera i praktiken? Rätt bra. Rooney skulle förstås söka sig in i banan, United skulle överbelasta centralt och släppa fram Patrice Evra längs vänsterkanten.

ALTERNATIV 5

Shinji Kagawa i en kantroll? Japanen är tillräckligt smart och begåvad för att spela var som helst på mittfältet. Men av det jag sett av honom i Bundesliga tidigare och hittills i United-tröjan känns han mest bekväm i nummer tio-rollen. Risken finns att han blir för isolerad på kanten.

ALTERNATIV 6

Den offensiva uppställningen. Supportrarnas favorit. I den bästa av världar skulle Alex Ferguson vilja se hur Rooney och van Persie fungerar i ett tvåmannaanfall med Shinji Kagawa som hovleverantör. Jag tvivlar på att vi får se det. Allt, åtminstone dagens toppfotboll, handlar om balans och United får det knappast med blott en defensiv mittfältare och fem offensiva spelare. Det här förblir uppställningen för dem som insisterar att den ”visst fungerar på FM”.

ALTERNATIV 7

När United jagade Shinji Kagawa funderade jag på om Alex Ferguson hade i tankarna att omskola honom till en sittande mittfältare. Han och Rooney ockuperar ju samma position. Kan Kagawa anpassa sig till att spela längre ned? Tja, Paul Scholes började sin proffskarriär som anfallare. Sedan tog han ett steg ned i plan och blev en av världens bästa mittfältare. Kagawa har kvaliteterna för att sköta uppspel som ”deep-lying” midfielder. Större frågetecken om han har de defensiva färdigheterna.

ALTERNATIV 8

Framtidens uppställning? Wayne Rooney testades som central mittfältare förra hösten. Alex Ferguson var så pigg på idén att han startade med Rooney i en match samtidigt som Michael Carrick satt och värmde filten.
Flera läsare har mejlat mig och frågat om inte Ferguson kan tänka sig att testa igen, nu när Kagawa finns i klubben.
Jag tror inte Ferguson har släppt tanken. Men min gissning är att en omskolning av Wayne Rooney fortfarande är minst ett par, tre år bort.

Fotnot 1: Alternativen är inte rangordnade efter hur bra eller troliga de är.

Fotnot 2: Tack till redigerare Christoffer Glader som hjälpt till med grafiker.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB