Startsida / Inlägg

Fem slutsatser efter Manchester United-Fulham

av Kalle Karlsson

Rafael är en dubbelnatur
Ett mål, ett bortdömt mål, fyra avslut, mängder av offensiva löpningar, fem av sex lyckade tacklingar.
Rafael da Silva gjorde en av de bästa offensiva insatserna jag sett av en högerback på många år.
Han höll sig framme på returer, han nickade (!) in 3-1, han drog till distansskott som aldrig förr.
Defensivt är han fortfarande ojämn. Ena stunden delar han ut en klockren brytning, i nästa blir han grundlurad av Alexander Kacaniklic.
Fulhams 1-0-mål var förstås en fin frisparksvariant (den har vi sett förr från andra lag!), men i upprinnelsen var Rafael da Silva i allra högsta grad delaktig. Han gick in i en närkamp med Kacaniklic, vann bollen, men istället för att spela sig ur tryggt valde han att försöka spela riskfyllt. Brassen tappade bollen, Michael Carrick drog på sig en frispark och sedan låg bollen i nätet bakom David De Gea några sekunder senare.
Det är som om han då och då glömmer bort att han inte är wing-back längre som under ungdomsåren hemma i Brasilien. Som wing-back har du råd att chansbryta eftersom det finns en extra mittback som täcker upp. I en fyrbackslinje är det katastrof.
Rafael har varit en jättetalang sedan han slog igenom hösten 2009, men de här underbara offensiva kvaliteterna hade han redan då (minns drömmålet på Emirates). Om han ska bli en världsback måste han jobba på att tvätta bort de här defensiva skönhetsfläckarna.

Dembélé snart i en storklubb
När jag rankade Premier Leagues 50 bästa spelare förra säsongen var Moussa Dembélé självskriven på listan.
Trots det starka fjolåret har det varit relativt tyst om Dembélé i sommar. Visst har det varit lite rykten, men mest sånt där vanligt silly-snack. Att ingen klubb gått ”all in” på den här briljanta mittfältaren – som dessutom bara ett år kvar på kontraktet – är märkligt. Dembélé är skicklig, snabb och stark som en oxe. Han har den ack så viktiga egenskapen att han kan skapa chanser från ”open play”, av ingenting.
Att United letar en central mittfältare är ingen hemlighet. Deras problem är att spelaren de letar efter inte har funnits på marknaden; de som finns skulle inte automatiskt vara bättre än nuvarande alternativ.
Moussa Dembélé visade i den här matchen att han faktiskt skulle vara en förstärkning – även för en klubb som Manchester United.

Kagawa – ett jättefynd
Jo, så mycket vågar jag slå fast redan efter två matcher. Manchester Uniteds sommarvärvning från Dortmund kommer att bli guld värd.
Jag skrev ju om Shinji Kagawa redan efter premiären mot Everton. Han var lagets bästa utespelare då, men det krävdes kanske ett skarpare fotbollsöga för att upptäcka det i den matchen. Han hittade ytor och visade sina kvaliteter på små ytor. Hans problem i den matchen var delvis att lagkamraterna inte hittade honom på grund av alltför riskminimerande passingsspel.
Idag, hemma mot Fulham, fick han spela ut hela registret.
Shinji Kagawa är en sån där bollbegåvning som har så mycket mer. Hans spel utan boll är ”top class”. Han är ständigt i rörelse och hittar ständigt fria ytor. Dessutom har han förmågan att avgöra när det är läge att spela kort och när det är läge att sätta en avgörande passning.
I nuläget är han definitivt för bra för att hållas utanför laget. Idag gick det ut över Wayne Rooney.
Den sistnämndes skada (borta cirka fyra veckor) besparar Alex Fergusonen del så kallade ”descicion dilemmas” närmaste tiden.

De Gea har fortfarande problem i luften
Ni minns säkert inledningen av ligan ifjol. David De Gea var skakig och flög som en vante i premiären borta mot West Bromwich.
Sedan lärde han sig av misstagen. Han jobbade hårt med luftspelet och klarade mandomsprovet borta mot Stoke.
Men frågetecknet kring spanjorens auktoritet i luftrummet finns kvar. Hans agerande vid Fulhams 2-3-reducering idag var samma sorts valpighet som vi såg i början av förra säsongen.

van Persie kan göra mål även i den här tröjan
Ny tröja – samma straffområdesspecialist. Robin van Persies 1–1 var ett klassavslut.
– Det symboliserar vilken skicklig målgörare han är, sa Alex Ferguson till Sky efteråt.
Ungefär så.
I övrigt var holländaren inte så involverad i spelet, men det vi minns om ett par år kommer att vara hans sätt att vrida in sitt debutmål för Manchester United.

Mina spelarbetyg, Manchester United-Fulham:
United: De Gea 5 – Rafael 8, Carrick 6, Vidic 6, Evra 7 – Valencia 7, Cleverley 7, Anderson 6, Young 6 – Kagawa 8, van Persie 7.
Avbytare: Rooney 6, Welbeck 6, Giggs -.

Fulham: Schwarzer 5 – Riether 6, Hangeland 5, Hughes 6, Briggs 5 – Diarra 6, Dembélé 8 – Duff 7, Ruiz 6, Kacaniklic 5 – Petric 6.
Avbytare: Rodallega 6, Sidwell 6, Baird -.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB