Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter West Ham-Fulham

av Kalle Karlsson

Allardyce och Carroll – en perfekt kombination
Tänk vad ett klubbyte kan betyda. Andy Carroll köptes till Liverpool för 35 miljoner pund för ett och ett halvt år sedan. Men sedan Brendan Rodgers tog över som tränare i somras och ville införa kortpassningsspel har Carroll knappt varit värd vatten.
Under sommaren uppfann Rodgers alla möjliga diplomatiska sätt att säga att den engelske landslagsanfallaren inte ingick i hans planer.
Igår blev Andy Carroll klar för West Ham. På lån.
Det kändes som en klok värvning eftersom Sam Allardyce är en tränare som förespråkar ett längre spel (hans största bedrift är när han ledde Bolton till Europaspel med skogshuggarfotboll).

I debuten idag mot Fulham behövde Andy Carroll knappt en minut för att visa exakt hur bra och nyttig han kan vara – om han används på rätt sätt.
Andy Caroll vann en nickduell mot Brede Hangeland (en bedrift i sig), Ricardo Vaz Te stack i djupled och nån sekund senare hade Kevin Nolan borrat in 1-0 för West Ham.
Resten av första halvlek var en demonstration av hur man utnyttjar en targetspelare på bästa sätt. Vid varje West Ham-uppspel sökte man Andy Carroll. I varje nickduell gick han mer än gärna upp och stångades.
Som några minuter senare när han nickade ned till Mohamed Diamé som träffade ribban.
Som i den 29:e minuten när han parkerade vid den bortre stolpen, tog upp markering från Fulhams bäste huvudspelare (Hangeland), vilket öppnade för Winston Reid som nickade in 2-0.
Som i den 41:a minuten där Carrolls förlorade nickduell, ändå gav en andraboll som Matty Taylor förvandlade till 3-0.
Andy Carroll slog 23 passningar i matchen, varav 15 till rätt adress.
Inte speciellt involverad i spelet? Det är lätt att tro det när man studerar siffrorna, men West Ham använder inte sin striker för att överbelasta mittfältet. Nix. Vid nära nog varje uppspel siktar man istället på Andy Carrolls hjässa. Det var därför han gick upp i 15 nickdueller under matchen (9 vunna).
När 23-åringen haltade av i den 68:e minuten med en lårskada fick han stående ovationer.
Sam Allardyce och Andy Carroll är helt enkelt en match made in heaven.


På den här passningskartan från StatsZone över Andy Carrolls mottagna passningar idag kan vi se hur West Hams taktik fungerade. Av 28 passningar som Carroll fick var 20 långbollar.

Försvagat Fulham
Ni har inte glömt från Fulham i våras? När Martin Jol väl fick ordning på sitt nya gäng, när Clint Dempsey öste in mål och när Moussa Dembélé funnit sig tillrätta som ”sittande” mittfältare såg Fulham ut som ligans mest stabila mittenlag.
Klubben kunde smida planer på att etablera sig som ett lag för övre halvan.
Tyvärr kom en sommar emellan.
Clint Dempsey ville bort, det gick så långt så att han strejkade sig bort från klubben, och Tottenham lade ett saftigt bud på Moussa Dembélé.
Fulham har tappat sina två bästa spelare.
Steve Sidwell är en habil mittfältare (han var som bäst i Reading innan flytten till Chelsea), men han får svårt att fylla ut skorna efter Dembélé.
Dimitar Berbatov, som hoppade in i paus idag, kommer förstås vara briljant i vissa matcher (han serverade lagkamraterna ett par gånger som hade kunnat lett till reducering i andra halvlek), men jag ser ändå Fulham som rejält försvagat efter senaste dagarnas utveckling.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB