Startsida / Inlägg

De har klarat sig bäst och sämst i sommar

av Kalle Karlsson

Fönstret slog igen i natt. Vissa korkade upp champagnen, andra klämde fingrarna.
Det är nu vi kan summera.
Här är min rankning över vilka klubbar som gjort den bästa sommaren.

Det blev ingen galen deadline day. Ni som hängde med vår maratonsändning på Sportbladet ända in i kaklet, till midnatt, kunde konstatera att det blev tämligen lugnt.
Ingen Ryan Babel i helikopter.
Inga faxmaskiner som strulade.
Men väl ett par tunga affärer precis innan deadline.
Clint Dempsey, till exempel.

När folk frågade mig igår svarade jag att jag trodde på Liverpool. Jag var säker på att FSG skulle vara intresserat av spelaren som gjorde 23 mål förra säsongen, spelaren som de ryckt i hela sommaren till den grad att Fulham anmälde dem till Premier League.
I går förmiddags accepterade Fulham ett bud på Dempsey på 7 miljoner pund (5+2 bonusrelaterat) från Aston Villa. Men amerikanen var förstås inte intresserad av att gå dit, så Villa fick dra sig ur.
Vägen låg öppen för Liverpool. Bollen låg på straffpunkten, Ian Ayre hade bara att vandra fram och slå in den.
Liverpool stod handfallna.
Istället klev Tottenham in. Strax efter 22-tiden rullade Clint Dempsey in till Spurs Lodge.
Tottenham-ordföranden Daniel Levy, ökänd som en ”Wheeler and dealer” och som redan säkrat Hugo Lloris, hade genomförde en smash ’n’ grab.
6 miljoner pund för en av ligans bästa spelare förra säsongen.
Även om det inte är skrivet i sten att Clint Dempsey tar en plats i startelvan – Gylfi Sigurdsson kan ha ett och annat att säga i den frågan – så är det bra business.
Jag tror dock att Clint Dempsey hade betytt mer för Liverpool än han kommer att göra för Tottenham.

Nedan har jag rankat kubbarnas transfersommar.

DE HAR KLARAT SOMMAREN BÄST

1) Chelsea
Det fanns en tid när Roman Abramovitj höll i pengarna. Det gör han inte längre. Eden Hazard, Thorgan Hazard, Oscar, Victor Moses, César Azpilicueta, Kevin De Bruyne (säkrad redan i våras och nu skickad på lån), Marko Marin…
Chelsea stod inför en generationsväxling. Efter att ha spenderat en miljard kronor så står de väl rustade inför framtiden.
Enda frågetecknet är strikerpositionen där klubben tappat Didier Drogba och jagat en ersättare. Det har snackats om Edinson Cavani, Hulk. Nu vill det till att Fernando Torres är hel.

2) Manchester City
Det blev ingen vanlig sommar för City. Vi har vant oss vid att shejkerna roffat åt sig vad de vill ha, men en bit in i augusti var Roberto Mancini så missnöjd över uteblivna nyförvärv att han öppet kritiserade Brian Marwood.
Så – pang! Efter att ha värmt upp med framtidsköpet Jack Rodwell smällde City till och värvade inte mindre än fem spelare på deadline day. Maicon är förstås det största namnet. Javi Garcia kan visa sig vara den bästa spelaren.
City har inte heller tappat några tunga namn.

3) Tottenham
Från att ha varit ganska bekymrade är fansen nu optimistiska. Tottenham har visserligen tappat stjärnor som Luka Modric, Rafael van der Vaart och symbolspelare som Ledley King.
Men ersättarna håller hög klass: Jan Vertonghen, Gylfi Sigurdsson, Hugo Lloris, Moussa Dembélé, Emmanuel Adebayor och Clint Dempsey.
Daniel Levy har dessutom lyckats vinna två dragkamper med Liverpool, gällande Sigurdsson och Dempsey.
Efter gårdagen har Spurs stärkt sina chanser att ta en Champions League-plats.

4) Manchester United
En missad ligatitel räckte för att Glazer skulle öppna plånboken och spänna musklerna. Robin van Persie och Shinji Kagawa är två klassförvärv. van Persie är dessutom ett strategiskt symbolköp som försvagat en av rivalerna.
I övrigt har United hämtat in talang: Nick Powell, Angelo Henriquez och Alexander Büttner.
Man har egentligen inte tappat någon som man ville behålla. När Dimitar Berbatov till slut hade bestämt sig för Fulham var han degraderad till fjärdeval i strikerpositionen bakom van Persie, Welbeck och Hernández (jag ser fortfarande Rooney som ”tia”).

5) Newcastle
Alan Pardew har inte värvat så mycket i sommar, men har ändå varit en lyckad sommar för Newcastle. Efter förra årets succé fanns risken att laget skulle bli sönderköpt. Det snackades om Demba Bas klausul, om intresse för Tioté, Cabaye, Coloccini, Krul… Newcastle fick behålla samtliga.
I sommar har klubben istället kunna bredda med främst Vurnon Anita, Romain Amalfitano och Gaël Bigirimana.

6) Sunderland
Martin O’Neill har sådan ställning i klubben att han fått spendera rejält i sommar. Sunderlands sena värvningar av Adam Johnson och Steven Fletcher för att klubben kan sikta på en plats bakom topp 8. Dessutom har man fått in Louis Saha, Carlos Cuéllar och Danny Rose (på lån).
Konkurrensen är nu så hård att inte ens Sebastian Larsson kan vara säker på en starttröja.

7) Everton
En klubb som varit vana med att få ge ifrån sig sina bästa spelare. Nu har visserligen Tim Cahill flyttat till MLS och Jack Rodwell till Manchester City, men David Moyes har kunnat återinvestera intäkterna.
Steven Pienaar är en klassvärvning. Steven Naismith och Kevin Mirallas ger den bredd Everton behöver och igår anslöt vänsterbacken Bryan Oviedo.

8> West Ham
Sam Allardyce har inte tappat några viktiga kuggar och har sent kunnat förstärka rejält. Andy Carroll är en riktig Allardyce-spelare och Matt Jarvis är en perfekt leverantör. Alou Diarra var en klasspelare i Frankrike, James Collins återvänder för att staga upp försvaret (gick så där mot Swansea). Själv har jag stora förhoppningar på Modibo Maïga som har det mesta – utom lagtänk.

9) Queens Park Rangers
Ligans mest köpgalna klubb. Från början kändes det som Tony Fernandes och Mark Hughes shoppade för shoppandets skull (Diakité, Nelsen, Fabio, Green, Park), men nu på slutet har QPR faktiskt gjort riktigt bra värvningar: Stéphane Mbia, Esteban Granero, José Bosingwa, Júlio César, Junior Hoilett, Andy Johnson.
Mitt tips är att QPR tack vare investeringarna (totalt 20,6 miljoner euro) kommer att undvika bottenstriden. Och då får man ju se sommaren som lyckad.

10) West Bromwich
Samma sak här – inga tunga tapp. Romelu Lukaku på lån har hittills varit jackpot. Större frågetecken kring gratisvärvningen av Markus Rosenberg. Argentinaren Claudio Yacob har tagit en startplats och igår hämtades Goran Popov från Dynamo Kiev. Dessutom värvades Yassine El Ghanassy från Gent. Intressant sommar för WBA.

11) Reading
Med nye ryske ägaren Anton Zingarevitj har Reading kunnat förstärka inför comebacken i Premier League. Pavel Pogrebnyak var en tung värvning. Danny Guthrie och Garath McCleary har redan visat framfötterna. Dessutom var det många klubbar som slogs om Adrian Mariappa.

12) Swansea
Visserligen har laget tappat Scott Sinclair och Joe Allen. Men innan man bedömer Swanseas transfersommar måste man komma ihåg att Gylfi Sigurdsson och Steven Caulker var lån. Det var inte spelare som klubben hade rätt till. Båda lämnade förstås tomrum efter sig. Men värvningarna ser lovande ut: Chico, Jonathan de Guzman, Pablo Hernandez – och inte minst Michu. Mittfältaren från Rayo gjorde 15 mål i La Liga ifjol och har redan pangat in tre i Premier League. Och han kostade bara 2,5 miljoner euro…
Kan Michu fylla ut kostymen efter Sigurdsson – hittills har han gjort det – är mycket vunnet.

13) Southampton
Nykomlingen hade säkrat bland andra Steven Davis, Jay Rodriguez och Nathaniel Clyne – när bomben slog ned för några dagar sedan: Southampton är nära att värva Gaston Ramirez. Bolognaspelaren hade jagats av flera italienska storklubbar, men igår var det ”Saints”-fansen som jublade när affären bekräftades. Att en nykomling kan lägga ut 15,2 miljoner euro på en spelare säger mycket om PL:s styrka.
Frågan är om det räcker för Southampton som snarare hade behövt en bra förstäkning i försvaret.

14) Stoke
Inga tunga avbräck för Tony Pulis. Igår lyckades man säkra Charlie Adam, Steven N’Zonzi och Maurice Edu. Adam kan säkert bli nyttig för Stoke med sin styrka på fasta situationer. Michael Kightly var ett billigt, klokt köp.
Stoke hade dock gärna fått åtgärda den modesta ytterbacksbesättningen.

15) Norwich
Chris Hughton lyckades övertala Grant Holt och har sedan kunnat förstärka laget. Alexander Tettey, Sébastien Bassong, Javier Garrido, Robert Snodgrass, Michael Turner och Steven Whittaker har anlänt med ambitioner om en plats i startelvan. Helt okej värvningar – men inte direkt spelare som gör skillnad, eller?

16) Arsenal
För en gångs skull gjorde Arsène Wenger tidigt klart med nyförvärv. Lukas Podolski, Olivier Giroud. Problemet var bara att när fönstret slog igen inatt hade truppen försvagats igen. Robin van Persie går inte att ersätta utan att lägga ut ofantliga summor. Alex Song, som lämnade plötsligt, var en nyckelspelare förra säsongen.
Hoppet står till att Santi Cazorla – en supervävning – kan fungera som alvedon och läka smärtorna.

17) Wigan
Det såg länge ut som om Roberto Martinez skulle vara en vinnare den här sommaren. Mohamed Diamé och Hugo Rodallega hade visserligen lämnat Wigan, men ingen av dessa var givna i startelvan förra säsongen. Men så för några dagar sedan skrev Victor Moses på för Chelsea. Att tappa lagets bäste spelare så sent kan bli ödesdigert för Wigan.

18) Liverpool
Nuri Sahin på lån är ett fint tillskott (även om affären endast släcker bränder för stunden). Joe Allen är en kanonvärvning (trots priset). Fabio Borini kommer att tillföra en del, Samed Yesil är ett framtidsköp, medan juryn dividerar om Oussama Assaidi.
Men Liverpool hade ju behövt mer. Under sommaren har Brendan Rodgers jobbat hårt för att fasa ut Kenny Dalglishs värvningar. Problemet är att inga klubbar vara intresserade av att lägga upp i närheten av de summor som Liverpool betalat.
Nu har man tappat viktig rutin/kompetens i Maxi, Dirk Kuyt, Charlie Adam, Craig Bellamy och Andy Carroll. Alberto Aquilani försvann för en struntsumma.
Inför deadline day var förhoppningarna stora på att Ian Ayre skulle sy ihop en tung anfallsvärvning för att ersätta Andy Carroll. Det slutade med noll och inget sedan Liverpool fått ge sig i kampen om Clint Dempsey. Vad händer om Luis Suárez blir skadad?
När fönstret slog igen ”trendade” Ian Ayre och FSG på Twitter. Det var inte i positiv bemärkelse.

19) Fulham
Dimitar Bebatov är visserligen ett meriterat köp, men Fulham har tappat sina två bästa spelare, Clint Dempsey och Moussa Dembélé sent i fönstret. Det som såg ut som en lovande sommar, slutade tyvärr negativt för Martin Jol.

20) Aston Villa
Aston Villa har inte förlorat några tunga pjäser. Carlos Cuéllar och James Collins har visat sviktande form senaste året. Men klubben hade ju behövt så mycket mer.
Efter det tunga fjolåret hade nog Paul Lambert hoppats på att kunna få resurser till en uppfräschning. Istället har Villa-fansen fått nöja sig med, främst, Ron Vlaar, Brett Holman, Karim El-Ahmadi. I går värvades Christian Benteke för 8 miljoner euro. Jag har ingen koll på honom, men det vill till att han lyckas – annars kan Villa få slåss om kontraktet i år igen.

***
Vad tycker du om transferfönstret? Vad säger du om din klubbs transferaktivitet? Vilken realistisk värvning hade du velat se?

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB