Startsida / Inlägg

Lista: Säsongens 10 floppvärvningar

av Kalle Karlsson

I går fick ni listan över säsongens 15 bästa värvningar.
Nu kommer den minst lika efterfrågade:
Säsongens floppvärvningar.

På listan där man ska utse sommarens sämsta värvningar ställs man inför samma svårighet: Hur väger man pris mot kvalitet?
Den här gången har jag tagit med flera spelare som värvats på free transfer.
Varför, undrar ni kanske. Om de inte kostar något spelar det ju ingen roll?
Jo. Faktum är att dessa spelare kostar pengar ändå. Dels i lönekostnad, dels i sign-on-bonus (som brukar vara högre för kontraktslösa spelare). Man kan också väga in att lönen oftast blir högre i de fall spelaren inte har renderat något i övergångssumma.

Att utse de sämsta värvningarna är inte enkelt. Det är flera namn som har övervägts, många fler än som får plats nedan. Men det är svårt att avgöra och det kan vara utomstående faktorer som avgör om en värvning anses som lyckad eller misslyckad. Om Louis Saha är skadefri kan Steven Fletcher till exempel framstå som ett fiaskoköp för 15 miljoner euro. I mina ögon är en formstark Saha bättre och då finns ingen plats för Fletcher i elvan.
Till sist: En svensk får plats på den mindre åtråvärda listan.

Kriterier:
*Samma sak som på den andra listan: Jag bedömer endast bidraget den här säsongen – det vill säga vad jag tror att spelaren presterar sett över hela säsongen. Vad spelare gör två, tre eller fyra år – det struntar vi i här.

Efter säsongen får vi precis som tidigare år jämföra listorna före och efter säsongen och se hur rätt ute man var.

SÄSONGENS 10 SÄMSTA VÄRVNINGAR (bokstavsordning)

Obs! Listan är ett tips över vad spelarna presterar över HELA säsongen.

Christian Benteke, Aston Villa, 8,8 miljoner euro
Anfallare, 21 år
Från KRC Genk
Kommentar: Belgaren är fortfarande ung har har säkert potential. Men transfermarkt värderar honom till 3 miljoner euro. Aston Villa betalade 8,8. Det är mycket pengar för en ägare som normalt håller i pengarna och som kan få se Benteke sitta på bänken bakom Darren Bent.

Samba Diakité, QPR, 4 miljoner euro
Mittfältare, 23 år
Från Nancy
Kommentar: Min gissning i januari var att Diakité skulle komma in och tillföra hårdhet på QPR:s mittfält. Det gjorde han direkt i debuten – genom att ta ett rött kort. Nu har klubben värvat spelare som Esteban Granero och Stéphane Mbia. Alejandro Faurlin är på väg tillbaka efter skada. Det blev plötsligt tufft om platserna.

Olivier Giroud, Arsenal, 12 miljoner euro
Anfallare, 25 år
Från Montpellier
Kommentar: Att värva skyttekungen från Ligue 1 för drygt 100 miljoner kronor är knappast något överpris. Hade jag gjort listan i somras hade inte Giroud varit med. Det är hans inledning i Premier League som fått mig att tvivla att han kan lindra smärtan efter förlusten av Robin van Persie. Jag tror att Giroud blir en stabil PL-spelare tids nog. Men hur lång blir hans startsträcka? Och kommer Arsenal använda hans kvaliteter som ”länk-spelare” på rätt sätt? Hittills har de inte gjort det.

Robert Green, QPR, gratis
Målvakt, 32 år
Från West Ham
Kommentar: Min gissning var att klubbytet skulle ge Green ett lyft och att han skulle tvätta bort de där återkommande tavlorna. Hittills ser det inte ut så. Nu har dessutom Tony Fernandes hämtat in Júlio César som lär ta förstaposten.

Marko Marin, Chelsea, 8 miljoner euro
Mittfältare, 23 år
Från Werder Bremen
Kommentar: Det var många som blev förvånade när Chelsea köpte loss Marin för 8 miljoner euro. För några år sedan såg den lille yttern ut som en blivande superstjärna. Men faktum är att han faktiskt haft ett par tunga år i Bremen där karriären stagnerat. Och kommer han ta en plats i Roberto Di Matteos startelva? Jag tvivlar.

Michael Owen, Stoke, gratis
Anfallare, 32 år
Från Manchester United
Kommentar: Hur många matcher kommer han spela? Senast Owen lirade var förra hösten. Hans snabbhet är inte densamma längre och Stoke har redan en löpare (Jon Walters) i anfallet. Owens fox-in-the-box-egenskaper kommer säkert ge honom ett par mål, men risken att han plockar en skada är överhängande.

Hugo Rodallega, Fulham, gratis
Anfallare, 26 år
Från Wigan
Kommentar: Han kostade visserligen inget i övergångssumma, men Rodallegas rykte är bättre än hans facit det senaste året. Colombianen var bänkad under förra säsongen och det finns förstås en anledning till det. Hans formkurva har pekat nedåt. Kan han resa sig? Unga, hungriga killar som Alexander Kacaniklic och Kerim Frei vill in i elvan.

Jay Rodriguez, Southampton, 8,65 miljoner euro
Anfallare, 23 år
Från Burnley
Kommentar: Det var mycket snack om den här killen förra säsongen och Southampton verkar ha dragits med i haussen. 8,6 miljoner euro är mycket pengar för en spelare utan PL-erfarenhet. Jämför vad Paul Lambert betalat för sina fynd i de lägre divisionerna…

Jack Rodwell, Manchester City, 15 miljoner euro
Mittfältare, 21 år
Från Everton
Kommentar: Rodwell har börjat City-karriären lovande och fått mer speltid än jag hade förväntat mig (tack vare Gareth Barrys skada). Men med tanke på Citys försök att värva Daniele De Rossi och deadline day-köpet av Javi Garcia kan man fundera över hur Roberto Mancini ser på Rodwell. ”Han måste bevisa att han klarar att spela på den här nivån”, sa Mancini. Värvningen av Rodwell känns mer som ett sätt att uppfylla homegrown-kraven.

Markus Rosenberg, West Bromwich, gratis
Anfallare, 29 år
Från Werder Bremen
Kommentar: ”Mackans” plats på den här listan säger egentligen mest om hur högt jag värderar WBA:s anfallsbesättning. Konkurrensen är stenhård – mycket hårdare än vad folk tror. För det första finns endast en strikerplats i lagets 4-2-3-1-system. För det andra slåss han med stjärnan Peter Odemwingie och underskattade lirare som Shane Long och Marc-Antoine Fortuné. Lägg till lånet Romelu Lukaku som startat sensationellt bra så förstår man att Rosenberg i dagsläget har en bit till startelvan.

Fotnot 1: Spelarna är listade i bokstavsordning.

Fotnot: 2: Transfersummor kommer från transfermarkt.de.

***
Saknar du något/några namn på listan? Vilka spelare tror du kommer att floppa den här säsongen?

***
Här är listan över säsongens 15 bästa värvningar.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Adam Borg
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB