Startsida / Inlägg

Lista: Säsongens 15 bästa värvningar

av Kalle Karlsson

Då var det dags.
Den obligatoriska listan över sommarens 15 bästa värvningar.

Jag har gjort såna här listor de tre senaste åren. Oftast slutar det med att man prickar in runt hälften som succéköp, sedan går man helsnett på ett par som floppar rejält.
Förra året gissade jag att Charlie Adam skulle bli en bra värvning för Liverpool. Idag kan vi konstatera att det var ganska långt från verkligheten. Å andra sidan rankade Michel Vorm högt – och han visade ju sig vara ett fynd.
Det svåra är att väga pris mot kvalitet. Eden Hazard är en föga överraskande en vass värvning, men så kostade han också stora pengar. Men så är det. I grunden handlar det ju, faktiskt, om mer eller mindre kvalificerade gissningar.
Efter att ha tittat i spåkulan, vägt hit och dit har jag kommit fram till följande namn på årets lista över de bästa värvningarna.

Kriterier:
* Jag bedömer endast vad spelaren kommer prestera den här säsongen – inte framtida potential. Samed Yesil och Nick Powell kan visa sig vara supervärvningar för framtiden – men det tar vi inte hänsyn till på den här listan.

SÄSONGENS 15 BÄSTA VÄRVNINGAR

15) Adam Johnson, Sunderland, 12,6 miljoner euro
Mittfältare, 24 år
Från Manchester City
Kommentar: En rätt dyr värvning, men betänker man att ”English talent” kostar extra så är det väl spenderade slantar. I Johnson får Sunderland en matchvinnar-ytter. Martin O’Neill är rätt man för att få ut det bästa av spelaren.

14) Robert Snodgrass, Norwich, 3,2 miljoner euro
Mittfältare, 24 år
Från Leeds
Kommentar: Snodgrass har varit en Premier League-spelare i Championship i ett par, tre år. Starten i högstaligan tyder på att han hör hemma här.

13) Nathianiel Clyne, Southampton, 3,2 miljoner euro
Försvarare, 21 år
Från Crystal Palace
Kommentar: Det var många klubbar som jagade den här killen under sommaren och det är lätt att se varför. Snabb och företagsam – Clyne är en Kyle Walker-light.

12) Dimitar Berbabtov, Fulham, 5 miljoner euro
Anfallare, 31 år
Från Manchester United
Kommentar: Han kommer vara ojämn, ibland ointresserad. Men Berbatov återförenas med Martin Jol och det talar för att han kommer att trivas. Fulham har gjort tunga förluster, Berbatov lindrar smärtan.

11) Shinji Kagawa, Manchester United, 16 miljoner euro
Mittfältare, 23 år
Från Dortmund
Kommentar: Inför säsongen ställde jag mig frågan hur mycket speltid japanen skulle få. Efter hemmadebuten mot Fulham var dessa tvivel undanröjda. Kagawa ger United hot centralt i banan, något laget saknat tidigare.

10) Pavel Pogrebnyak, Reading, gratis
Anfallare, 28 år
Från Fulham
Kommentar: Reading var i behov av en tung värvning och i Pogrebnyak fick de sin fixstjärna. Passar bra i spelfilosofin och visade i matchen mot Chelsea borta att han är kapabel att leda anfallslinjen.

9) José Bosingwa, QPR, gratis
Försvarare, 30 år
Från Chelsea
Kommentar: Bosingwa har inte gjort några större avtryck i Chelsea de senaste åren, men att få en så meriterad spelare gratis är bra business. Kan betyda mycket för QPR med sin rutin.

8> Claudio Yacob, West Bromwich, gratis
Mittfältare, 25 år
Från Racing Club de Avellaneda
Kommentar: En outsider på listan, men jag har imponerats av Yacobs första tid i Premier League. Argentinaren anlände gratis till WBA och har imponerat i rollen bredvid Youssouf Mulumbu.

7) Joe Allen, Liverpool, 19 miljoner euro
Mittfältare, 22 år
Från Swansea
Kommentar: Det var vissa som menade att Liverpool betalade för mycket för walesaren. Brendan Rodgers var inte orolig: ”Jag skulle kunna betala hur mycket som helst för den här spelaren”. Efter att ha sett Allen rada upp stormatcher i Liverpooltröjan förstår man Rodgers tanke. I det nya, passningsorienterade spelsystemet får Joe Allen en nyckelroll.

6) Steven Pienaar, Everton, 5,75 miljoner euro
Mittfältare, 30 år
Från Tottenham
Kommentar: Everton köpte tillbaka Pienaar för mer pengar än man fick för 18 månader sedan, men sydafrikanen är grym värvning. Trivs under Moyes.

5) Robin van Persie, Manchester United, 30,7 miljoner euro
Anfallare, 29 år
Från Arsenal
Kommentar: Stora pengar för en 29-åring som genom åren varit skadebenägen och som har ett år kvar på avtalet. Samtidigt kan man vända på det. United har tack vare ett utgående kontrakt fått ligans bäste spelare ifjol för ett vrakpris. Fyra mål hittills. Det lär bli fler. Köpet hade dessutom plusfaktorn att det försvagade en toppkonkurrent.

4) Eden Hazard, Chelsea, 40 miljoner euro
Mittfältare/anfallare, 21 år
Från Lille
Kommentar: Visst kostar han en förmögenhet, men så är han också en spelare som gör skillnad. Eden Hazard har varit direkt inblandad i sju av Chelseas åtta mål. Om han så håller hälften av det tempot i poängproduktionen är han mer än värd pengarna.

3) Emmanuel Adebayor, Tottenham, 6,4 miljoner euro
Anfallare
Från Manchester City
Kommentar: Anledningen att klubbarna inte stått på kö för att värva Adebayor är att City en gång i tiden gav honom ett obscent lukrativt kontrakt. Spurs tackar och tar emot eftersom de fått en komplett anfallare för runt 60 miljoner kronor.

2) Santi Cazorla, Arsenal, 19 miljoner euro
Mittfältare, 28 år
Från Málaga
Kommentar: Arsène Wenger öppnade plånboken och köpte ”proven quality”. Vad han fick? Proven quality. Santi Cazorla visade direkt i debuten att han blir en tillgång för klubben. Än mer nu när fansen behöver en ny kelgris efter att Robin van Persie lämnat.

1) Michu, Swansea, 2,5 miljoner euro
Mittfältare, 26 år
Från Rayo Vallecano
Kommentar: Vad kostar en mittfältare som nyligen gjort 15 mål under en säsong i La Liga? Svaret borde vara ”runt 150 miljoner kronor”, men Swansea lyckades på något sätt sno åt sig Michu för struntsumman 2,5 miljoner euro. Knappt 25 miljoner kronor. Efter fyra mål på tre matcher i Premier League framstår spanjoren som ett superfynd.

Fotnot 1: Som vanligt har jag bara bedömt permanenta övergångar och exkluderat lån.

Fotnot 2: Övergångssummor från Transfermarkt.

***
Vem/vilka ser du som säsongens bästa värvningar?

***
Här kan ni läsa listan över säsongens 15 bästa värvningar ifjol, den som gjordes med facit i hand.

***
Missa inte inlägget från tidigare idag: ”Rooneys framtid: Mittfältare”.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB