Startsida / Inlägg

Dokument: Så blev Arsenal tätt tack vare Bould

av Kalle Karlsson

Arsenals försvarsspel har varit det stora frågetecknet de senaste åren.
Det är den främsta spelmässiga anledningen till att klubben gått över sju år utan att vinna en titel.
Nu har plötsligt Arsène Wenger ligans tätaste försvar.
Frågan alla ställer sig:
Är Steve Boulds intåg i ledarteamet förklaringen eller bara ett sammanträffande?

Vi skruvar tillbaka tiden ett år.
Den 20 september 2011. Arsenal mötte Shrewsbury i Ligacupen och vann med 3–1, men stämningen i klubben inför den matchen var diametralt annorlunda än idag.
Vid den här tiden hade laget spelat fem ligamatcher. Utfallet: Blott fyra poäng.
Försvaret hade rämnat totalt. Arsenal hade släppt in 14 mål på dessa fem matcher, varav åtta (!) under en mardrömsmatch på Old Trafford.
Några dagar före mötet med Shrewsbury  hade Arsenal förlorat borta mot Blackburn med 4–3. Försvaret hade agerat helt utan struktur. De var ”all over the place” när Yakubu tilläts göra lite som han ville.
Det var tydligt att lagets svaga defensiv än en gång skulle krossa drömmarna om en ligatitel.

Idag är läget ett annat. Arsenal har spelat fyra ligamatcher. Facit: Åtta poäng.
Men det mest anmärkningsvärda är en annan kolumn i tabellraden: Blott ett insläppt mål.
Det kom i lördagens match mot Southampton. Dessförinnan hade Arsenal hållit nollan i tre raka matcher.
Trots att bäste försvararen förra säsongen, Laurent Koscielny, bara spelat en minut. Trots att ordinarie högerbacken Bacary Sagna varit skadad. Trots att både förstemålvakten Wojciech Szczeny och andravalet Lukasz Fabianski varit på skadelistan, vilket tvingade Arsène Wenger att kasta in tredjemålvakten Vito Mannone.
Vad har hänt?
Många pekar på en herre som inte har spelat en endaste minut.
En 49-åring som var med på den tiden Arsenal kallades ”Boring Arsenal” och var bäst i landet när det gällde försvarsspel: Steve Bould.

Inför den här säsongen tackade Arsène Wengers mångårige assistent Pat Rice för sig. Det var ingen skräll när klubben presenterade ersättaren.
Efter spelarkarriären har Steve Bould med framgång lett Arsenals U18-lag. Laget vann bland annat Premier Academy League 2009 och 2010 och FA Youth Cup 2009. Under de elva åren i akademin – som han kallat ”det bästa jobbet i världen” – basade han bland annat för Jack Wilshere, Kieran Gibbs, Wojciech Szczesny och Emmanuel Frimpong.
För fansen är Steve Bould mest känd som en del i den legendariska backlinjen under George Graham.
När Arsenalsupportrar på senare år beklagat sig över det svaga försvarsspelet har jämförelsen kommit upp:
– Tänk om vi haft en Tony Adams idag. Eller en Steve Bould.
Jag som är tillräckligt gammal för att minnas Tipsextra minns mittbacken Bould som en solid, nickstark försvarare. Han var inte den spektakulära spelartypen. Han spelade enkelt och effektivt. Han var en backtyp du ville ha i ditt eget lag.
– Lugn, stark, beslutsam och förlorade aldrig en luftduell, sa Tony Adams om sin lagkamrat.
Säsongen 1990/91 vann Arsenal ligan. Backlinjen med Dixon, Adams, Bould, Winterburn var den stora anledningen till att laget bara släppte in 18 mål. Det räckte ofta med att göra ett mål för att vinna matcherna.
Redan förra säsongen framfördes krav från engelska krönikörer på att Arsène Wenger skulle lyfta upp Steve Bould som defensiv coach.
Nu är han på plats – och resultaten är hittills fantastiska.

Det är förstås svårt, för att inte säga omöjligt, att bedöma hur stor del Steve Bould har i lagets numera säkra defensiv.
Vi ser inte lagets träningar, vi vet inte vad som sker nere på träningsplanen.
Men det slog mig redan i andra omgången att Arsenals försvar fått ett lyft den här säsongen. Arsenal mötte Stoke på Britannia. Det är normalt en arena där de brukar ha problem att klara det fysiska testet.
Den här gången stod de emot och höll nollan. Vid varje inkast – normalt en målchans för Stoke – agerade Arsenal koncentrerat och fokuserat. De ”dubblade” ofta markeringen på Peter Crouch, en vanlig taktik mot vassa huvudspelare. Därigenom blev det sällan farligt.
I tredje omgången, borta mot Liverpool, var tendenserna desamma. Liverpool förde spelet, men kom sällan till farliga målchanser.
Det här är en bild vi inte är vana vid att återge när det gäller Arsenal. Det brukar vara Wengers unga pojkar som dominerar bollinnehavet för att sedan få se motståndare utnyttja luckor i försvaret. Ifjol släppte laget in 49 mål i ligan.
Redan nu kan vi se att de kommer att förbättra den siffran den här säsongen.
Spelarna framhåller Steve Boulds bidrag:
– Steve är väldigt bra, framför allt för försvarare då han spelat back själv. Han arbetar mycket med lagets struktur och det är väldigt viktigt. Han är fokuserad på detaljer. För att vara ärlig: Jag lär mig mycket av honom, säger Thomas Vermaelen.
Laurent Koscielny:
– Steve gör ett bra jobb med laget. För mig är det bra att ha en coach som förstår min position. För laget är det till stor hjälp – för fasta situationer, motivation.
Alex Oxlade-Chamberlain:
– Vi har mycket boll och blir övermodiga när lag backar hem – och vi blir lätta att kontra på. Vi har rättat till det nu. Han har satt sin prägel på laget.
Arsène Wenger sa efter andra omgången i ligan:
– Vi har spelat mot två lag som inte har attackerat så mycket, men Steve gör ett bra jobb. Han har tagit över efter Pat Rice och sköter den defensiva träningen mycket bra. Om vi kan sluta ligan med minst insläppta mål? Jag hoppas det.


Den här bilden, skärmdumpen, sparade jag under matchen mot Stoke (för att jag anade att jag skulle få tillfälle att använda den). Här ser vi hur Arsenals defensiva arbete såg ut mot Stoke vid inkasten. Tät markering i rygg på Peter Crouch av Per Mertesacker. En så kallad ”dubbelmacka” på Ryan Shawcross där anfallaren Olivier Giroud har klivit ned på den fasta situationen. Det är tydligt att Arsenal har en tydligare defensiv plan än tidigare år.

Det är som sagt svårt att säga hur stor del Steve Bould har i den framgångsrika defensiven. Han själv uttalade sig på hemsidan häromdagen och lyfte fram kollegan Neil Banfield som plockats upp som ”first team coach”.
– Alla pratar om mig, men Neil Banfield blir bortglömd. Han gör också ett bra arbete. Det finns många bra coacher och alla sliter hårt. Vi gör det OK för tillfället, säger Bould.
Jag skulle tro att det är en kombination av flera saker och att det ena lett till det andra.
Steve Bould har arbetat på detaljer under försäsongen vilket gett ökad stadga. Defensiven har fått högre prio. Frank McLintock hävdade förra veckan att Pat Rice ”hölls tillbaka” av Wenger som bara fokuserade på offensiven.
– Steve gillar att skrika på spelare för att de ska vara på tå. Pat var mer som en fadersfigur och gillade inte att skrika, säger Wojciech Szczesny.
Han har dessutom hjälpt till att få spelarna att förstå vikten av att alla deltar i försvarsspelet. Nu har Arsenal spelare som är beredda att offra en hörntand för att förhindra ett baklängesmål. Lojala, hårt arbetande yttrar som Lukas Podolski och Alex OC gör att laget är mindre sårbart för omställningar.
– De flesta målen ifjol var kontringar, säger Kieran Gibbs. Vi har analyserat och diskuterat sedan starten av försäsongen och tränat på det. Steve är en sån man vill spela för och alla är positiva till det vi göra på träningarna, speciellt vi försvarare.
Man kan även peka på individuella spelarinsatser.
* Alex Songs flytt har varit positiv i defensiv bemärkelse eftersom han ibland slarvade med hemjobbet. Mikel Arteta och tvåvägsspelaren Abou Diaby sköter jobbet bättre.
* Vito Mannone har agerat säkert i målet.
* Carl Jenkinson har utvecklats på högerbacken (även om han har brister offensivt).
* Per Mertesacker har visat varför han under flera år varit ordinarie i ett av världens bästa landslag. Tysken har agerat så resolut och förtroendeingivande under säsongsinledningen att Koscielny kommer att få kämpa för att ta tillbaka platsen.

I veckan åkte Arsenal till Montpellier för den första gruppspelsmatchen i Champions League. Med Arsène Wenger avstängd och sittandes på läktaren leddes laget av Steve Bould.
Det blev seger. Inte med 1–0 som på George Grahams tid, men segern hade den karaktären. Arsenal spelade ingen champagne-fotboll, men den nya pragmatiska inställningen gav 2-1.
Det finns en gammal sanning om att ”anfall vinner matcher, försvar vinner titlar”.
Man skulle kunna säga att det är därför Arsenal gått sju år utan att få vidröra en pokal.
Den nya, kompromisslösa defensiven har fått fans att drömma.
Om Arsenal fortsätter att släppa in få mål och den där titeltorkan tar slut – då kan väl inte Steve Boulds intåg i ledarteamet bara ha varit ett sammanträffande?

Källor (citat): Arsenals officiella hemsida, The Guardian, The Telegraph.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB