Dokument: Raheem Sterling – Liverpools räddare
avDet är bara tre år sedan han spelade five-a-side-matcher med skollaget.
Nu har han suttit på bänken i Englands landslag.
Det här är berättelsen om Raheem Sterling.
17-åringen som redan bär Liverpools drömmar på sina axlar.
Anfield, den 26 augusti 2012:
Det har bara spelats en omgång av Premier League, men Brendan Rodgers är redan pressad. Den unge tränaren som tog över efter Kenny Dalglish i somras fick se sitt nya lag få storstryk borta mot West Bromwich i premiären (0–3).
Han behöver ett bättre resultat mot mästarna Manchester City för att inte tappa trovärdighet. Det är, minst sagt, en viktig match. För Liverpool, för ägarna, för publiken, för Brendan Rodgers själv.
En timme före avspark kommer bomben: Raheem Sterling, 17 år, är uppsatt i startelvan. Stewart Downing, som spelat EM för England, sitter på bänken.
Med tanke på matchens betydelse var vi många som imponerades av Brendan Rodgers mod. Sterling hade visserligen gjort en stark insats i Europa League-kvalet mot Hearts tidigare i veckan. Men det här var Premier League, världens tuffaste liga.
Efter slutsignalen hade alla sett att det inte handlade så värst mycket om djärvhet. Laguttagningen var helt logisk. Raheem Sterling var inget populistiskt val för att blidka kraven från supportrar som lobbat för ynglingen redan under våren. Han startade för att han var det bästa tillgängliga alternativet.
Raheem Sterling var en av planens bästa spelare mot Manchester City. I första halvlek terroriserade han Kolo Touré på vänsterkanten.
Det finns andra 17-åringar som förmodligen är lika snabba och bra på att dribbla, men Sterling visade en mognad som andra i hans ålder saknar.
När han skulle passa gjorde han det. När han skulle slå inlägg gjorde han det.
Hans beslutsfattande påminde inte om ett råämne, utan en färdig spelare.
Liverpool vann inte matchen (2–2), men spelet hade fungerat och Brendan Rodgers spelsätt hade fått en boost.
Och en talang utöver det vanliga hade gett hopp om en ljusare framtid.
– Hans insats var fantastisk. Jag är säker på att han utvecklas till en bra spelare. Vi måste bara försäkra oss om han lätta på pressen på honom, sa Brendan Rodgers.
– Unga spelare kan springa genom taggtrådsstängsel för dig medan äldre spelare tittar efter ett hål eller vänder tillbaka. Du får den fräckheten från Raheem, han är en spelare som gör dig exalterad.
Raheem Sterling valdes till man of the match mot Sunderland förra helgen. Här i duell med Craig Gardner (till höger).
Att leverera en sådan insats mot så högkaratigt motstånd, 17 år ung, var otroligt imponerande. Men det var bara början.
I nästa omgång väntade Arsenal på hemmaplan. Sterling startade, förstås, igen. Återigen var han lagets främsta anfallsvapen. Han var ytterst nära att ordna en straff i första halvlek efter ett genombrott. Han var nära att spräcka nollan med ett skott i utsidan av stolpen.
När landslagsuppehållet kom vädjade Brendan Rodgers att Raheem Sterling skulle slippa spel i U21-landslaget.
Det gjorde han. Han blev uttagen i Roy Hodgsons a-landslag istället.
I VM-kvalet mot Moldavien och Ukraina satt en 17-åring på bänken med stjärnor som Kyle Walker, Gary Cahill och Michael Carrick.
Det är en hyfsad utveckling för en lirare som representerade Liverpools reservlag i våras (även om det berodde på att Hodgson fått en rad återbud).
Roy Hodgson var tydlig med att betona vikten av att Sterling behåller fötterna på jorden.
– Han kan inte tro att han är en del av landslagstruppen. Han måste försöka att vara med i originaltruppen nästa gång, sa förbundskaptenen.
Raheem Sterling verkar inte ha slagit sig till ro. När han kom tillbaka från landslagsuppdraget var han planens bästa spelare mot Sunderland (1–1) och låg bakom Luis Suárez kvittering.
Där är vi nu. Vi har ett Liverpool som upplevt ett par tunga säsonger. Ifjol slutade laget åtta i ligan, efter lillebror Everton.
För ett år sedan lade amerikanska ägaren FSG ut stora pengar på spelare – som totalfloppat. I somras fick legendaren Kenny Dalglish sparken, liksom sportchefen Damien Comolli.
Projektet var på ruta ett igen.
Inledningen av den här säsongen har varit tveksam. Visst har vi sett fragment då Brendan Rodgers taktik burit vatten – framför allt mot Manchester City – men laget bara tagit två poäng på fyra matcher.
Inför söndagens hemmamöte med Manchester United ligger Liverpool ovanför nedflyttningsstrecket tack vare målskillnad.
Det finns fler anledningar till supportrarnas oro.
Kulturbärarna Steven Gerrard och Jamie Carragher börjar bli till åren. Den förstnämnde verkar ha svårt att anpassa sig till kortpassningsfilosofin, Carragher har sedan länge förlorat sin ordinarie plats i startelvan. Då laget saknar en målskytt är Luis Suárez oumbärlig. Blir han skadad ser anfallssidan ytterst bräcklig ut.
Brendan Rodgers projekt är onekligen spännande, men inget garanterat framgångsrecept. Vi vet ju ännu inte vart det tar vägen.
Klubben skriker efter en spelare som kan skänka hopp och glädje.
Det är det tomrummet som Raheem Sterling har fyllt.
– Eftersom vi inte har pengarna som våra rivaler har, vill jag ha en filosofi där vi slussar in spelare från akademin till a-laget, säger Brendan Rodgers.
Liverpool har ett gäng unga, lovande spelare: Jack Robinson, Samed Yesil, Andre Wisdom, Suso, Conor Coady, Adam Morgan, Dani Pacheco.
Raheem Sterling är den lysande stjärnan.
Raheem Sterling föddes i Kingston på Jamaica. I nedgångna området Corporate Arena i Maverly tog han sina första stapplande steg. Bollen var alltid vid hans sida. Hans mamma Nadine berättade förra året för tidningen Jamaica Gleaner:
– Han valde att bli fotbollsspelare. Han brukade spela i huset. Jag bad honom att inte skjuta sönder något. Han älskade det så mycket, regn eller snö, han var alltid ute och spelade fotboll.
Familjen flyttade till England när Raheem var sju år. De bodde i området Wembley, bara några hundra meter från den nya nationalarenan. Pojken hade en önskan.
– Han sa alltid att han ville till ett ställe där han kunde spela fritt och jag hittade en skola för honom. Jag fick betala, det var inte billigt, men han älskade det så mycket att jag var tvungen.
Raheem Sterling började spela för Copland skollag. Tränaren Paul Lawrence minns hur det gick till. Lawrence fick höra talas om spelaren när systern Lakina nämnde den yngre brodern. Raheem gick fortfarande på lågstadiet. Lawrence bjöd in honom till en träning.
– Han gjorde två mål och sprang i cirklar runt de andra äldre killarna. Jag sa till hans syster: ”Han är väldigt bra, du måste se till att han går på Copland nästa år”.
– I september året efter sökte jag efter hans namn på listan över elever, men han fanns inte med. Jag frågade Lakina var han var. Då sa hon att han bara var tio år och skulle komma året efter. Han var till och med yngre på den där träningen än jag hade föreställt mig!
Raheem Sterling togs in i QPR:s akademi. Paul Lawrence berättar för Independent att han skiljde sig från andra jättelöften.
– Han var helt osjälvisk. Du förväntar sig att en spelare med såna färdigheter ska vara självisk, men jag fick uppmana honom att vara mer bollkär.
Ungdomstränaren Steve Gallon minns en spelare som grät efter en förluster i P12-serien.
– Han hade så mycket talang, men när vi förlorade var han otröstlig. Jag tog honom åt sidan och sa: ”Oroa dig inte, du spelade bra, du gjorde mål, fokusera på ditt spel”. Jag tror aldrig att han lyssnade på mig.
När Steve Gallen tog över P14-laget i QPR tog han med en elvaårig Raheem Sterling. När han tog över P18-laget fick Raheem, då 14, också hänga på.
– Det fanns ett visst mått av förödmjukelse för den killen som blev petad. Sedan när grabbarna såg hur bra Raheem var insåg de att det inte var någon skam att bli petad av honom.
Redan som 14-åring hade han prytt på framsidan på The Gleaner som konstaterade att han ”bländat engelsk fotboll med sin talang”.
Storklubbarna började visa intresse. Kenny Dalglish, då ungdomsansvarig i Liverpool, frågade Gallon om Sterling på en tränarkurs i Lilleshall.
Raheem Sterling värvades till Liverpool av Rafael Benítez i februari 2010.
Några månader innan dess hade han spelat en five-a-side-turnering med skollaget i Brent.
Prislappen låg på cirka 7 miljoner kronor, en summa som kan stiga till cirka 55 miljoner kronor om han når vissa kriterier.
– De var de enda som ville betala vad QPR krävde, så Liverpool var uppenbarligen angelägna om att få honom, berättar mamma Nadine.
Väl på Merseyside gick utvecklingen fort.
Första gången jag hörde talas om Raheem Sterling var när han satte fem mål i FA Youth Cup mot Southend i februari 2011.
Redan då började det snackas på The Kop om att det fanns en guldklimp i de egna leden.
Ett år senare, den 24 mars 2012, fick han göra a-lagsdebut i ligamatchen mot Wigan, 17 år och 107 dagar ung. Han är den näst yngsta som spelat för klubben.
Redan då började en förbundskapten i en annan del av världen drömma. Jamaicas Theodore Whitmore ville ha Sterling till sitt landslag:
– Vi har ögonen på honom och det är upp till Raheem att välja.
Whitmores hopp byggde på en intervju med spelarens mamma där hon uttryckt önskan för att sonen skulle välja att representera Jamaica. Det spekulerades därför i att landslagsuttagningen tidigare den här månaden var ett sätt för England att försäkra sig om Sterlings tjänster.
– Jag är för stolt över landslaget för att ta ut av den anledningen, hävdade Roy Hodgson.
Raheem Sterling behåller dock banden till hemlandet. I somras var han hemma på sin morfars begravning.
I Kingston är han kung och ger andra unga spelare hopp om att det går att göra resan från Karibiska havet till Premier League.
– Han är född och uppväxt i Maverley. Jag har föreslagit att han, när tiden är inne, ska åka hem och besöka sin gamla skola och prata med barnen om att inte ge om sina drömmar, berättar Nadine.
Raheem Sterling har uppfyllt sin dröm. Han har slagit sig in i Premier League och kan redan betraktas som mer eller mindre ordinarie i Liverpool. Om han inte startar mot Manchester United beror det inte på att han inte platsar, snarare att Brendan Rodgers vill ”skynda långsamt”.
– Det är bra att spela med spelare som Steven Gerrard och Jamie Carragher. En gång när jag byttes in sa de hela tiden att jag skulle utmana ytterbacken. Det var bra att höra att de tror på en, säger Raheem Sterling till Jamaica Gleaner.
Intervjun gjordes i början av juli. Sterling berättar att han inte hade några problem med tränarbytet, även om Dalglish lyfte upp honom i a-laget.
– Det var ett bra byte för han (Rodgers) ville ha mig till Swansea på lån förra säsongen.
17-åringen sa också att han ”hoppas slå sig in i a-laget under säsongen”.
Det dröjde inte länge.
Nu bär han redan klubbens drömmar på sina axlar.
FAKTA/Raheem Sterling
Född: 8 december 1994 i Kingston, Jamaica.
Position: Vänsterytter.
Längd: 170 cm.
Vikt: 69 kg.
Klubb: Liverpool.
Moderklubb: Queens Park Rangers.
Statistik, Premier League (matcher/mål): 6/0.
Källor: Jamaica Gleaner, Independent, Liverpool Echo, Liverpools officiella hemsida, The Mirror, The Telegraph.