Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Liverpool–Manchester United

av Kalle Karlsson

United kom undan med en svag insats
Det var en märklig match. Liverpool gjorde en bra match och kan vara nöjda med sitt dagsverke. De förlorade. Manchester United gjorde en rätt svag match där flera spelare bör vara missnöjda med sin prestation. De vann.
Manchester United gjorde en sån där avslagen insats som laget gjort de senaste åren på Anfield.
Lamheten i första halvek – där de låg en–två meter ifrån motståndarna och sällan kom in i press – var förvånande med tanke på matchens tyngd. Bäst symboliserades passiviteten av Patrice Evra som ständigt kom på halvdistans.
Alex Ferguson lade upp för det när han valde att spela Michael Carrick och Ryan Giggs som centrala mittfältare. Det var ett tecken på att han ”gav upp” bollinnehavet. Giggs är sällan bra i stormatcherna nuförtiden, men har förmågan att avgöra låsta tillställningar med en genialisk framspelning.

Liverpool gjorde en riktigt bra första halvlek. Joe Allen dikterade tempot, Raheem Sterling sysselsatte som väntat Patrice Evra och Fabio Borini, som varit tveksam i säsongsinledningen, var löpvillig.
Därför var Jonjo Shelveys utvisning i slutet av första halvlek så idiotisk (mer om bedömningen längre ned). Liverpool ägde matchen, Liverpool hade kontroll – men det röda kortet gav United en biljett in i matchen.

I andra halvlek gjorde Alex Ferguson det enda rätta som plockade in Paul Scholes. Scholes är som effektivast på hemmaplan där han får tid och utrymme, men det här var rätt läge att byta in honom. Med 37-åringen på plan tog United över bollinnehavet (givetvis mest tack vare det numerära överläget) och lyckades vända.
– Vi har spelat bättre här utan att få med oss något resultat. Vi spelade inte bra, sa Ryan Giggs till Sky Sports.
Alex Ferguson höll med:
– Det var ett fantastiskt resultat för vi spelade inte bra. Liverpool dominerade i första. Jag är besviken på vår insats om jag ska vara ärlig.

Jag vet inte hur många gånger vi sett Manchester United gjort den här typen av insatser. De går in med en reaktionär matchplan, spelar inte bra – men litar ändå på att de ska få med sig ett resultat. Och lyckas påfallande ofta.
Den första känslan efter slutsignalen är att de haft tur än en gång när de kommit undan med en smash ’n’ grab-seger.
Men när man gör det om och om igen handlar det förstås även om skicklighet.

United fick med sig 50-50-besluten – och lite till
När slutsignalen ljöd buade hemmapubliken på Anfield. Missnöjet var inte riktat mot det egna laget som tagit två poäng på de inledande fem gångarna – utan mot domaren Mark Halsey som både visat ut Jonjo Shelvey och utdömt en straff åt Manchester United med kvarten kvar.
Det skojas på Twitter efteråt om att Mark Halsey tagit examen från ”Howard Webb-universitetet”. Riktigt så långt vill jag inte gå, men United fick de flesta domsluten med sig – oavsett om det gäller straffar, frisparkar eller inkast.
Jag tror till och med många Manchester United-fans håller med om det.

Om vi analyserar de viktiga domsluten:
Evra tacklar Sterling: Evra sen in i duellen.
Utfall: Frispark. Borde ha varit: Frispark och gult kort.
Utvisningssituationen: Båda spelarna går in vårdslöst i situationen. Evans med dobbarna, Shelvey kommer lite senare och lyfter även benet från marken.
Utfall: Shelvey utvisad. Borde ha varit: Shelvey utvisad och Evans varnad.

Evans går in med båda sulorna, träffar bollen först. Shelvey går in med en fot och får rött kort. Sett till den här stillbilden kan man ge båda spelarna rött kort.

Valencias straffsituation: Vid en första anblick tyckte jag att Valencia föll enkelt, men Sky Sports analyserade situationen, zoomade in noggrant och noterade hur Glen Johnson vidrör Valencias häl precis när han ska ladda för skott.
Utfall: Straff. Borde ha varit: Straff.
Suárez straffsituation: Suárez petar undan bollen, Evans träffar uruguayanens fot. Tror dock att Mark Halsey blev påverkad av Suárez teatraliska fall där han slängde upp huvudet.
Utfall: Ingen straff. Borde ha varit: Straff.
Robin van Persies tackling: Holländaren klart först in i en duell med Suso men satsar med dobbarna.
Utfall: Varning. Borde ha varit: Varning.

van Persie först in i situationen – men med dobbarna.

Det fanns ett par situationer till – Daniel Agger ville ha straff i första, Robin van Persie ville ha en i andra – men jag tycker inte att någon av dessa var något att blåsa för.

Mark Halsey gick inte grovt fel på så många av de stora besluten som vissa hävdar, men snedvridningen var total. Om Antonio Valencia får straff borde Luis Suárez fått det också.
Och det faktum att Liverpool orsakade dubbelt så många frisparkar (14) som United förklaras inte bara av att laget var aggressivare.
Det kändes som gästerna fick med sig alla 50–50-bedömningar den här eftermiddagen. Och lite till.

***
Mina spelarbetyg, Liverpool-Manchester United:
Liverpool: Reina 6 – Kelly 7, Skrtel 7, Agger 6, Johnson 6 – Allen 7, Gerrard 7 – Sterling 6, Shelvey 4, Borini 6 – Suárez 7.
Avbytare: Suso 7, Henderson -, Carragher -.

United: Lindegaard 7 – Rafael 8, Ferdinand 8, Evans 7, Evra 5 – Giggs 5, Carrick 6 – Valencia 6, Kagawa 5, Nani 4 – van Persie 5.
Avbytare: Scholes 7, Hernández -, Welbeck -.