Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Man City-Tottenham

av Kalle Karlsson

Mancinis taktikdrag
Roberto Mancini har fått kritik – bland annat av mig – för experimenten med trebrackslinje den här säsongen.
Han har motiverat det med att han vill ge laget en ”plan b” och idag mot Tottenham såg vi vad det kan betyda.
Tottenham tog ledningen med 1-0 på Etihad i första halvlek när Steven Caulker nickade in en fin frispark från Tom Huddlestone.
Tottenham hade rätt bra kontroll över händelserna i första halvlek. Efter paus tog Mancini in Maicon och gick över på 3-5-2. Det i kombination med superinhopparen Edin Dzeko var injektionen som City behövde för att vända matchen.
André Villas-Boas låg var med en fyrbackslinje och när City-anfallet plötsligt fick spela 2 mot 2 kom chanserna.
Sergio Agüero fick visserligen bollen slumpmässigt, men hans sätt att vända bort Caulker innan han placerade in 1-1 var världsklass.
I slutminuterna chippade David Silva fram en underbar passning till Edin Dzeko som vände om och sköt segermålet, 2-1.
Mancini får ibland kritik för att han inte är någon taktiker, men det är få tränare som så ofta får lyckad effekt av sina byten.
Men då underlättar det förstås att ha en super-sub som Edin Dzeko att tillgå.

Sandro är ligans just nu bästa defensiva mittfältare
Edin Dzekos segermål gör att fokus hamnar på Manchester Citys vändning. Men det hindrar oss inte att glömma bort Sandro.
Tottenhams defensiva mittfältare var en gigant på Etihad. Det var inte bara det att han lyckades med konststycket att mangla Yaya Touré utan att göra sig skyldig till något regelbrott. Han var stundtals överallt och gjorde det som han är bäst på: Stressa, bryta och tackla.
Sandro svarade för sju brytningar (interceptions), den spelare som hade näst flest hade fyra.

Under andra halvleken skrev jag på Twitter och undrade om det fanns någon defensiv mittfältare som är bättre i Premier League?
Frågan verkade engagera. Liverpoolfansen slog ett slag för Lucas (förutom en som lanserade Joe Allen), Arsenalfansen tyckte Mikel Arteta, en del Chelseafans John Obi Mikel, någon Manchester United-supporter nämnde Michael Carrick, en del flaggade för Yaya Touré (som egentligen är mer box-to-box-mittfältare) och några andra Cheick Tioté.
Samtliga tillhör de bästa, men talar vi ”just nu”, den här säsongen eller åtminstone senaste året – vilket vi självklart gör – finns det ingen som sköter rollen som defensiv mittfältare bättre än Sandro.
Mikel Arteta är en avsevärt bättre passningsspelare (likaså Michael Carrick), men det finns ingen mittfältare som försvarar sin backlinje med samma engagemang, styrka och disciplin som Tottenhams brasse.
Frågor om ”vem som är bäst” blir man aldrig överens om, men säg så här:
Om jag fick välja en defensiv mittfältare i Premier League för att imorgon spela en match som gällde mitt liv skulle valet falla på Sandro.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB