Startsida / Inlägg

Dokument: Från hackkyckling till publikfavorit

av Kalle Karlsson

Utskälld, utbuad, utdömd.
Det tog tid, men Lucas Leiva, 25, lyckades vända fansens uppfattning.
Idag när han gör efterlängtad comeback i Liverpool ses han som en frälsare.

För fem år sedan anlände en blond, lockig mittfältare till Liverpool från Grêmio.
Han var 20 år och hade precis lett sin klubb till final i Copa Libertadores. Dessförinnan hade han samlat ihop till utmärkelsen som Brasilianska ligans bästa spelare. Han var den yngsta som fått priset, yngre än både Carlos Tévez, Kaká, Robinho och Zico.
Han beskrevs som en kreativ mittfältare. Logiskt då han kom från sambafotbollens hemland.
– Jag ser fram emot att se honom göra mål för Liverpool i framtiden och vi tror att han har mentaliteten och karaktären för att lyckas i England, sa Liverpooltränaren Rafael Benítez.
En stark mentalitet skulle Lucas Leiva sannerligen behöva.

Starten i engelsk fotboll blev nämligen inte så lyckad. Liverpool hade ett starkt mittfält. Faktum är att de hade ligans mest samspelta trio i Javier Mascherano, Xabi Alonso och Steven Gerrard.
Lucas Leiva fick endast spela sporadiskt. Och när han gjorde det var han på sin höjd begränsad.
Han blev Liverpools hackkyckling. Min vän Ola, Liverpoolsupporter sedan barnsben, var en av dem som riktade sin frustration mot brassen med det blonda håret.
– DU ÄR SÅ JÄVLA DÅLIG, LUCAS!
Upprepade han under var och varannan match. Oavsett vad Lucas Leiva företog sig.
Det blev som ett mantra. Ungefär som Sidleds-Danne fick höra att han alltid slog passningar i sidled även de matcher då han slog passningar i djupet.

Under säsongen 2008/09 kulminerade kritiken mot Lucas Leiva. Inom loppet av en vecka orsakade han en straff mot Wigan och blev utvisad i derbyt mot Everton. Under en match mot Fulham hemma buades Lucas ut av de egna supportrarna.
– Folk förstår inte hur bra Lucas är. Han har visat att han är en smart spelare med en fantastisk karaktär, försökte Rafael Benítez. Jag gillade det inte (buropen). Vi anser att man ska stödja våra spelare i alla matcher.
Lucas Leiva höll humöret uppe:
– Det var en tuff match mot Fulham. Vi spelade hemma och hade inte presterat bra i första halvlek. Men jag försöker bara att förbättra min egen prestation för laget, sa han.
– Sedan jag flyttade till Liverpool har jag haft tuffa stunder. Men de erfarenheterna kan hjälpa mig. Det har gjort mig mentalt starkare. Jag har självförtroende – det behöver man i livet, inte bara i fotbollen. Så jag tror på mig själv och managern tror på mig.
Men bakom kulisserna var han inte lika oberörd. Nye managern Brendan Rodgers har berättat att Lucas bekänt att det hände att han grät efter vissa matcher i början av sin Liverpoolkarriär.

Skruva fram tiden till våren 2011 och läget var det diametralt motsatta.
Under tiden som Liverpool gått rejält bakåt och tappat gentemot de övriga topplagen hade Lucas Leiva gjort gigantiska framsteg.
När Xabi Alonso och sedan Javier Mascherano lämnat för La Liga fick Lucas ta det ansvaret som hans talang behövde för att utvecklas.
Men det tar tid att vända folks uppfattning.
Det var först under säsongen 2010/11 som den breda massa började förstå vilken enorm nytta Lucas gjorde i det tysta.
Han belönades med ett nytt femårskontrakt.
– Sedan jag kom till klubben har han varit en otrolig tillgång, sa Kenny Dalglish.
Hans kvaliteter är svåra att förklara för en oinsatt. Men när han är som bäst är han bäst i ligan på att neutralisera motståndarnas stjärnor. Säsongen 2010/11 var han den spelare som gjorde flest tacklingar i Europas fyra toppligor.
Jag kan inte komma på någon defensiv mittfältare i ligan som är så löpstark och ger så bra understöd åt sina ytterbackar som Lucas.
Det blev inte minst tydligt i mötet med Arsenal våren 2011 (där Dirk Kuyt kvitterade på straff i nionde tilläggsminuten).
Lucas var överallt.
En månad senare valdes han till årets spelare i Liverpool efter att ha fått 40 procent av rösterna.

Lucas Leivas storform höll i sig i starten av säsongen 2011/12. Han hade etablerat sig som en av ligans bästa defensiva mittfältare. Men så var olyckan framme i december. I en närkamp med Juan Mata vred Lucas knäet.
Säsongen var spolierad.
– För ett år sedan spelade jag förmodligen min bästa fotboll under min tid i Liverpool. Jag tror verkligen att jag kan nå den nivån igen och jag vill dit så forf som möjligt.
Efter skadan rasade Liverpool ihop fullständigt. Många menade att det inte hade skett om lagets defensiva sköld hade varit frisk.
Lucas Leiva kämpade sig tillbaka och var fit for fight i säsongsinledningen. Men glädjen blev kortvarig.
I ligamötet med Manchester City ådrog han sig en muskelbristning och fick sätta sig på rehabcykeln igen.
Liverpool har saknat honom enormt. Joe Allen är en skicklig passningsspelare, men laget har inte fått samma balans utan Lucas i maskinrummet.
Idag är han äntligen tillbaka. Lucas Leiva är uttagen i startelvan i mötet med Southampton. Mittfältaren har bara spelat 73 minuters tävlingsfotboll i år.
– Det varit ett riktigt jobbigt år för mig. Under mina fem år här har jag inte haft några skadeproblem alls. Men under senaste åren har jag haft två allvarliga skador. Jag trodde aldrig att jag inte skulle komma tillbaka men att få skadorna så kort efter varandra var tufft att ta.
Stämningsläget på läktarna har förändrats jämfört med för fyra år sedan då han blev utbuad.
Idag tas han emot som en frälsare.
– Det har varit en lång väg tillbaka, men jag är redo och jag kan knappt vänta på att få vandra ut på Anfield igen.

Källor (citat): BBC, Liverpools officiella hemsida, Liverpool Echo, Liverpool Daily Post.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB