Startsida / Inlägg

MK Dons-AFC Wimbledon – höstens match

av Kalle Karlsson

De flyttade laget till en annan stad, stal lagets identitet.
FA-cupmatchen på söndagen mellan MK Dons och AFC Wimbledon är inte den största matchen i England den här hösten.
Men på många sätt är det den hetaste.

Jag gissar att de allra flesta av er känner till historien om hur affärsmannen Pete Winkelman flyttade klassiska Wimbledon till Milton Keynes och döpte om laget till MK Dons.
Här är en snabbresumé till varför matchen är så kontroversiell.

Den kontroversiella flytten
Wimbledon FC var en anrik engelsk klubb, bildad 1889. De hade tillbringat åren i de lägre divisionerna fram till slutet av 1980-talet då de sensationellt tog sig upp i högstadivisionen.
Men förutsättningarna för proffsfotboll var begränsade. Wimbledon spelade på lilla Plough Lane. Efter Hillsborough och Taylor-rapporten som krävde nya, moderna arenor fick inte Wimbledon spela på Plough Lane längre. De tvingades spela sina matcher på Crystal Palaces Selhurst Park medan ägarna letade efter en ny hemmaplan. När jag var på plats och såg Wimbledon-Leeds på Selhurst Park i november 1997 letade de fortfarande.
Vid millennieskiftet var läget oförändrat. Marken i en storstad som London är dyrbar. Ägarna hade fortfarande inte hittat någon lämplig plats att bygga en ny arena på.

Samtidigt hade en affärsman vid namn Pete Winkelman fått igenom ett beslut på att bygga en ny, modern arena i Milton Keynes. Staden belägen nio mil nordväst om London var relativt ny. Den växte fram i slutet av 1960-talet då politikerna insett att det var nödvändigt att låta distrikten utanför storstadsområdet att växa.
Den nya arenan erbjöds till klubbar som Luton, Wimbledon, Barnet, Crystal Palace och Queens Park Rangers – alla Londonklubbar med mer eller mindre problem att konkurrera i en stad med så många stora fotbollsklubbar.
Att Wimbledon fick erbjudandet var ingen överraskning. Redan i slutet av 70-talet hade dåvarande ordföranden Ron Noades undersökt möjligheten att flytta klubben till Milton Keynes, som inte hade något elitlag.
Inledningsvis var ingen av klubbarna intresserade, men när Wimbledon bytte ordförande till Charles Koppel förändrades läget.
När Wimbledon hamnade i ekonomisk knipa och försattes i administration sjösattes planen.
Pete Winkelmans konsortium köpte Wimbledon och flyttade laget till Milton Keynes.
Under säsongen 2003/04 spelade de i samma namn, men sedan byttes namnet, klubbmärket och tröjfärgen.
Wimbledon FC hade blivit MK Dons.
Det var den sortens franchise-flytt som är vanlig i den själslösa amerikanska proffsidrotten. I NHL har kanadensiska klubbar flyttat på löpande band till USA för att förbättra sina marknadsmöjligheter.
I fotbollen har traditionen varit för stark. Banden till fansen har varit fotbollens dna.
Milton Keynes tog inte bara över Wimbledons plats i seriepyramiden. De tog sig till och med friheten att göra anspråk på Wimbledons historia och bucklor, bland annat FA-cupen från 1988 när ”Crazy Gang” besegrade Liverpool. Först 2007, efter att deras nya arena öppnat, gav de upp slaget om bucklorna.

Bildandet av AFC Wimbledon
Ilskan hos Wimbledons fans som fått se sin klubb flyttas och ompaketeras visste inga gränser. Men ur upprördheten föddes idén om att snabbt starta en ny klubb.
Bara veckor efter beslutet hade de startat AFC Wimbledon. Den nybildade klubben flyttade in på Kingsmeadow och gjorde entré i Combined Counties League – sju divisioner under Wimbledon FC:s i andradivisionen.
Till den första matchen, en träningsmatch mot Sutton United i juli 2002, kom 4 657 åskådare.
Efter fem uppflyttningar på nio år blev AFC Wimbledon det första laget bildat under 2000-talet som nått Football League.
Under tiden har MK Dons tillhört toppen i League One. Pete Winkelman, som i efterhand erkänt att han ångrat att han flyttade Wimbledon, är nöjd med utsikterna. Klubben har snittat runt 8500 åskådare. En liten del är fans till forna Wimbledon FC som accepterade flytten.

I augusti meddelade AFC Wimbledon att man undersöker möjligheten att flytta tillbaka till Plough Lane. Till området, alltså. Själva arenan är jämnad med marken. På den platsen finns nybyggda lägenheter sedan fyra år.
Istället skulle man använda arenan för greyhound-racing och bygga ett ”Wimbledon Stadium”.
Men en sådan flytt är inte enkel att genomföra. En utredning visar att det skulle kosta omkring en miljard kronor och ta närmare tio år.
En flytt tillbaka till området skulle indikera att cirkeln är sluten för nya AFC Wimbledon.

FA-cupen, 2 december 2012
Ända sedan AFC Wimbledon började klättringen genom divisionerna har fotbollsfansen har väntat på det här mötet.
Det hade kunnat bli av för något år sedan, men då snubblade MK Dons i omspelet mot Stevenage.
Idag kommer Stadium MK bildligt talat koka och världens blickar kommer att vara riktad mot ett möte mellan ett lag i League One och ett lag i League Two.
Men det är framför allt de neutrala som ser fram emot mötet.
AFC Wimbledons fans har inget till övers för MK Dons. De vill överhuvudtaget inte kännas vid klubben som stal deras identitet. På förhand har det talats om att bojkotta resan till Buckinghamshire.
De juridiska slagen är inte avgjorda ännu. Nu bråkar klubbarna om rätten till smeknamnet ”Dons”.
Idag gör de upp på planen i FA-cupens andra omgång.
AFC Wimbledon tränas av Neil Ardley som spelade i ”Crazy Gang” och vann FA-cupen 1988. I målet står Neil Sullivan, 42, som vaktade målet i Wimbledon FC åren 1988–2000.
Det blir, på sätt och vis, också ett slag om identitet.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB