Startsida / Inlägg

Analys: Newcastles smarta hörnvariant

av Kalle Karlsson

Först bjöd Stoke på en hörnvariant som klädde av West Ham.
Häromveckan bjöd Newcastle på en som sånär resulterade i ett mål.
Hörnvarianterna verkar vara på modet.

Vi har ju haft ett litet tema här i bloggen när det gäller hörnor. Det började med diskussionen om zonförsvar vs man-man och fortsatte när Stoke demonstrerade hur bräckligt man-man-spelet kan vara.

Ni vet hur det ser ut på hörnor i dagens fotboll: Ett gäng försvarare som står och drar i motståndarna, ett gäng attackerande spelare som försöker komma loss.
Den höga toleransnivån från domarna har gjort det svårare att bara skicka in bollen mot lagets bästa huvudspelare. Det krävs ofta lite mer finess för att dessa ska komma loss från sin uppvaktning.
Spelare som screenar motståndare är rätt vanligt. Den förre detta basketspelaren Nemanja Vidic har gjort det till en konstart.
Men den senaste månaden har vi också noterat flera intrikata hörnvarianter. Såna som involverar fler spelare och kräver minutiös tajming.
Stoke bjöd på en sanslöst vacker variant förra månaden mot West Ham, där Jon Walters sprang i en båge runt halva straffområdet (!) för att komma loss från sin uppvaktning och sedan dök upp vid första stolpen och sköt in bollen.

Eftersom jag vet att många fotbollsspelare och fotbollstränare läser den här bloggen ska ni få ytterligare en variant som jag plockade upp från Fulham-Newcastle häromveckan.
Den ledde inte till något mål så ingen tv-kanal har plockat upp den, men den var väl värd att uppmärksammas.
Det var Newcastle som ställde nästan alla spelare vid mållinjen och istället lät Fabricio Coloccini storma fram och nicka helt ostört.
Och det kan inte betonas nog: Det hade aldrig kunnat ske mot ett lag som använt zonförsvar.

Så här gick Newcastles hörnvariant till


Newcastle ställer tre spelare vid mållinjen för att trycka ned Fulhams försvarare ”i knäet” på målvakten Mark Schwarzer.

Här ser vi rörelsen hos spelarna som gör avledande löpningar för att dra med sig försvarare.


1) Hörnläggaren Vurnon Anita initierar varianten. Han börjar med att höja armen, när han sänker den startar rörelsen. 2) Cheick Tioté, utanför straffområdet, rör sig mot Anita som avledande manöver, vilket drar med sig Alexander Kacaniklic. 3) Mike Williamson rör sig framåt mot första stolpen för att dra med sig sin bevakare (Aaron Hughes). Demba Ba, vid bortre stolpen, rör sig bakåt, mot bortre delen av straffområdet, för att dra med sig sin bevakare (Brede Hangeland), Danny Simpson rör sig framåt för att uppehålla Hugo Rodallega.


4) Fabricio Coloccini, som startat nära mittlinjen, och inte dragit till sig någon uppmärksamhet, stormar då in mot straffområdet och kan nicka ostört från straffpunkten (den enda av Newcastles utespelare som inte är med i grafiken är Davide Santon som utgår från mittlinjen).


Här ser vi hur Fabricio Coloccini (vid straffpunkten) får nicka ostört. Bollen seglar mot krysset men Sasha Riether räddar på mållinjen.

Den här varianten var inte lika avancerad som den Tony Pulis körde med Stoke. Förflyttningarna är rätt enkla att utföra och tajma, enda svårigheten (för spelare på lägre nivå) är att sätta inlägget på pannan på spelaren som ska avsluta.
Så nu har ni en ny hörnvariant att testa i division 3, division 4, division 8, Korpen eller var ni nu huserar.

Fotnot: Tack till redigerare Mattias Andersson som hjälpte till och ritade grafiker.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB