Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Swansea–Man United

av Kalle Karlsson

Rooneys storform som bortblåst
Wayne Rooney klev in i den här matchen med fem mål på de tre senaste ligamatcherna. Men idag mot Swansea på Liberty Stadium syntes inga spår av den formen.
Robin van Persie gjorde (som vanligt) massor av briljanta saker, vrickningar, passningar, begåvat ”hold up-play”. Hans problem var att hans anfallspartner var på en annan planet. Wayne Rooney gjorde nämligen en fullständig plattmatch.
Han var tafflig i passningsspelet (jag är förvånad att han kom upp i 80 i passningsprocent) och odistinkt när lägena dök upp. Hade han varit någorlunda skarp vid sina åtta avslut hade en satt ett hattrick i den här matchen.
Wayne Rooney drogs med förkylning tidigare i veckan, men om han nu led av den måste man undra varför han startade överhuvudtaget. I Javier Hernández och Danny Welbeck finns ju två kompetenta ersättare.
Nu fick han vara kvar på plan i 78 minuter innan han byttes ut mot Ryan Giggs. Då hade han fått ta klivet ut på vänsterkanten eftersom han uppenbarligen inte gjorde någon nytta centralt.
Att han fick stanna så länge tyder bara på att Alex Ferguson i nuläget har kort om alternativ på ytterpositionerna. Och i januari kanske Nani försvinner.
I så fall borde det finnas plats för en värvning av en ytter.

Chico – ett annat Swanseafynd
Michus succé har vi ju vänt ut och in på den här hösten. Idag satte spanjoren en ny fullträff vilket betyder att han gick upp i ensam ledning i skytteligan (13 mål).
Men i dagens match lade jag framför allt märke till en annan av Swanseas sommarvärvningar.
Mittbacken Chico Flores, 25, köptes från Genoa för 2 miljoner pund och det verkar vara klokt spenderade slantar.
Chico hade en stor kostym att fylla ut eftersom han ersatte Steven Caulker. Men det har spanjoren gjort med bravur. Han är en ”modern mittback” eftersom han både är tuff, rörlig och spelskicklig.
Efter en fin debut fick en lite turbulent fortsättning på hösten då han drog på sig en utvisning i hemmamötet med Sunderland i början av september. Sedan han kom tillbaka från avstängningen har han hittat ett fint samarbete med Ashley Williams.
Båda mittbackarna var lysande idag mot Manchester United. Chico svarade för sju tacklingar – alla lyckade.
Michu har jag hyllat många gånger. Jag har även framhållit mittfältaren Ki Sung-Yueng som anslöt från Celtic. Jonathan De Guzman har grymma frisparkar, men i hans fall är juryn fortfarande ute och dividerar.
Men med Chico Flores som ytterligare ett fynd så undrar jag om inte Swansea – pund för pund – gjorde den bästa transfersommaren av samtliga klubbar i Premier League.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB