Startsida / Inlägg

Skrällen – en upprättelse för QPR

av Kalle Karlsson

Vad var det som hände, egentligen?
Queens Park Rangers, utdömda QPR, åkte och vann borta mot regerande Champions League-mästarna.
Någon som såg den komma?
Låt gå för att man kan hålla på Chelsea och en sådan här kväll förbanna den svaga insatsen. Sucka över att Fernando Torres (återigen) var blek, att David Luiz ikväll var misslyckad som mittfältare, att Juan Mata inte byttes in tidigare.
Men är det inte exakt den här typen av skrällar, den här typen av oförutsägbarhet vi vill ha? Även om det ibland drabbar det egna laget?

Här har Chelsea visat sanslös form under de senaste matcherna. Krossat Aston Villa med 8–0, vunnit den luriga bortamatchen mot Norwich. Fansen har inte accepterat nye tränaren Rafael Benítez, men hade åtminstone börjat vädra morgonluft.
Samtidigt har Queens Park Rangers radat upp förluster i ett läge då de är tvingade att börja plocka poäng. Mot Liverpool i söndags skämde de ut sig. Många räknade ut deras chanser att klara kontraktet efter den insatsen.
Det var förutsättningarna inför dagens möte.
Kanske påverkade det även Rafael Benítez för mycket. Han valde att börja med Juan Mata, Ashley Cole och Eden Hazard på bänken, trots att nästa ligamatch spelas om tio dagar (FA-cupen i helgen borta mot Southampton).
Marko Marin gjorde sin första start för säsongen och borde ha blivit utvisad redan i fjärde minuten för en våldsam satsning mot Stéphane Mbia.
Ibland kan en sådan laguttagning räcka för att tända hoppet hos en motståndare. Ni kan ju tänka er reaktionen hos QPR:s spelare när de fick höra att Mata började på bänken.

QPR gjorde mycket av det som laget inte gjorde mot Liverpool senast. Centrerade laget, gav varandra understöd, kämpade och slet. Det är ju så man ska uppträda, måste uppträda, när man slåss kring ett nedflyttningsstreck. Det här var deras upprättelse.
Mittbackarna Ryan Nelsen och Clint Hill var enorma. En fin revansch för Hill som var sämst på plan mot Liverpool. Adel Taarabt var inte bara den påhittige, opålitlige snurrgubben. Ikväll sprang han i båda riktningarna. Credit till Harry Redknapp som fått honom att göra det ingen annan tränare lyckats med.

Det var inte bara säsongens största skräll hittills. Det var QPR:s första seger borta mot Chelsea sedan april 1983 då laget vann med 2–0 i gamla Second Division.
Och det var förstås typiskt att Shaun Wright-Phillips, den förre Chelseaspelaren, fick skjuta in segermålet med drygt tio minuter kvar. Hans första mål – på 969 dagar.
Harry Redknapp beskrev känslorna efteråt:
– Det var en av de bästa segrarna jag upplevt.
Buropen som ljöd från Stamford Bridge vid slutsignalen drunkade snart i bortafansens sång:
”Can we play you every week?”.

***
Januarifönstret har öppnat. Räkna med att Harry Redknapp kommer att få ägaren Tony Fernandes att lätta på plånboken. På presskonferensen efter matchen avslöjade han att han försökt värva Joe Cole, men att han ska erbjuda kontrakt till Tal Ben Haim. Räkna med att fler spelare anländer, av betydligt högre dignitet.
I så fall kan den förre Tottenhamtränaren lyckas med sitt ”mission impossible”.
Efter dagens resultat – där QPR-spelarna visade exakt det hjärta och den karaktär vi efterlyst tidigare – är det på tok för tidigt att räkna ut dem.
– Efter Liverpoolmatchen trodde alla att jag var galen som sa att vi kunde klara oss kvar. Nu har vi bevisat att vi kan det, sa Redknapp.

***
Imorgon blir det mer om dagens matcher.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Elin Wieslander
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB