Startsida / Inlägg

Steven Gerrards renässans

av Kalle Karlsson

Luis Suárez bjöd på en ny show i världsklass.
Men det är inte uruguayanens spel som skänker mest hopp till Liverpools supportrar.
Det är formen hos en nytänd kapten.

Missförstå mig inte. Jag försöker inte förringa vad Luis Suárez betyder för Liverpool. Han är inte bara lagets bästa och viktigaste spelare – Liverpool står och faller med honom.
Igår började han med att servera fram Raheem Sterling ett friläge med en briljant passning. Sedan stod han upp när Carlos Cuéllar gjorde allt för att dra ned honom, fortsatte mot mål och satte en yttersida förbi Simon Mignolet. I andra halvlek blev det ett till mål, ytterligare en finfin framspelning till Sterling och hade skärpan funnits hade han satt ett hattrick.
Just nu är Luis Suárez ligans bästa spelare tillsammans med Robin van Persie.
Men samtidigt har vi vant oss vid att han är så här bra.
Han har hållit den här nivån, eller åtminstone snuddat vid den, under större delen av hösten.
Liverpool med Suárez i form är ligans åttonde bästa lag, ”give and take” ett par placeringar. En tabell ljuger ju inte.
För att laget ska klättra i tabellen och utmana om Champions League-platserna krävs att andra spelare kliver fram och bidrar.
Det är där Steven Gerrard, 32, kommer in i bilden.

Igår var det som om Liverpoolkaptenen skruvade tillbaka tiden, till åren i mitten av 00-talet då han var en av världens bästa mittfältare.
Det var ett nöje att se honom vinna boll, fördela, skapa och slå de där crossbollarna som han och Paul Scholes tog patent på.
”Captain Fantastic”, som han kallas på The Kop, vann nickduellen som sedan ledde fram till Raheem Sterlings 1–0. Han slog passningen till Luis Suárez 2–0 och han spelade fram till Suárez 3–0.
Den passningen, en perfekt långboll som landade på fötterna på uruguaynen, hyllas idag, men det som framför allt borde framhållas är att Gerrard dikterade mittfältet som på fornstora dar. Visst, han ställdes mot Sunderland som i mina ögon har ett av ligans svagaste innermittfält (bara Reading är sämre), men man kan inte göra så mycket mer än dominera på det sättet Gerrard gjorde igår. Han skapade sex målchanser – fler än någon annan spelare den här omgången och lika många som Aaron Lennon.
Insatsen kommer bara tre dagar efter mötet med QPR. Då imponerade han också stort.
Är det en renässans vi ser?

Steven Gerrard fick en tung start på säsongen. Men det var inte så konstigt om man tänker på vilka stora förändringar som skett i klubben.
Brendan Rodgers kom in som ny manager och tog med sig en filosofi som bygger på en annan sorts mittfältsspel än Gerrard är van vid.
Gerrard har alltid haft en ”direkt” spelstil. Den bygger på längre löpningar, crossbollar, tidiga genomskärare. Samtidigt som jag har dreglat över hans långpassningar har jag tyckt att han har slagit dem för ofta. Utan eftertanke. För sin egen skull snarare än lagets.
Brendan Rodgers vill ha en annan approach. Hans idé om kortpassningsspel kräver tålamod. Hellre en passning för mycket än en för lite. Det handlar om att värdera.
För Steven Gerrard blev det en kulturkrock. Han såg vilsen ut i början av hösten. När han fick bollen var det som om hans första tanke var att slå en avgörande passning, men att en röst i det undermedvetna påminde honom om att välja det kortare, säkrare alternativet.
Men 32-åringen har spelat samtliga minuter hittills i ligan – den enda i Liverpool som gjort det – och med tiden har han hittat mer och mer rätt i rollen som ”sittande mittfältare”. De senaste matcherna har vi kunnat se framstegen.
En förklaring till lyftet är att arbetsfördelningen blivit tydligare sedan Lucas Leivas comeback. Brassen har kommit in och tagit över ansvaret för det defensiva grovjobbet, vilket gett Gerrard större frihet.
Efter gårdagens två målgivande framspelningar gick han upp i topp i Premier Leagues assistliga (8).
Steven Gerrard fyller 33 år i maj, men slut som storspelare?
Nej, inte ännu.
Kan han hålla i den här formen i vår – mot tuffare motstånd – finns stora chanser för Liverpool att klättra.
Devisen säger ju att ”när Steven Gerrard är bra, är Liverpool bra”.

Analys/Steven Gerrard

I passningsdiagrammet från StatsZone ser vi Steven Gerrards passningar från gårdagens match. Av 88 passningar nådde 81 rätt adress (92 %).


I diagrammet över Gerrards mottagna passningar ser vi hans rörelseschema. Tiden som ”all-action”-spelare är förbi. Idag är Gerrard mer kontrollerad som spelare. Han rör sig över mindre ytor, men styr genom sin speluppfattning.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB