Startsida / Inlägg

Southamptons sköna bonuspoäng

av Kalle Karlsson

Dagen då Roman Abramovitj snyftade över att ha gått miste om Pep Guardiola fick han ännu en anledning att deppa.
Chelsea ledde med 2–0 hemma mot Southampton i paus. Det såg ut att bli en defilering mot tre enkla poäng.
När matchen var över hade nykomlingen hämtat upp till 2–2 och buropen ekade än en gång över Stamford Bridge.
Southampton? De fick betalt för att de vågade tro på det ”omöjliga”.

Det som såg så bra ut för Chelsea i första halvlek när Demba Ba gjorde 1–0 och Eden Hazard ökade på till 2–0, förändrades radikalt när Nigel Adkins skickade in Rickie Lambert från bänken.
Det här blev hans kväll.
Southamptons tränare hade ställt en försvagad elva och bänkat både Lambert och Gastón Ramirez. Förmodligen för att han bedömde poängchanserna som minimala efter 1–5 hemma i FA-cupen för en vecka sedan.
Adkins var även tvungen att avvara skadade mittbacken José Fonte och än en gång lita till Jos Hooiveld (den här gången var den tidigare AIK:aren inte lika lyckad som i helgen mot Aston Villa, han var inblandad vid båda baklängesmålen).
Vid ställningen 0–2 i paus måste till och med den överpositive Adkins ha känt att matchen var i princip körd. Död och begraven.

Att byta in Rickie Lambert i den 55:e minuten var hans sista livlina.
Knappt tre minuter senare hade anfallaren nickat in reduceringen till 1–2 och tänt ett hopp. Det var ändå rätt lite som talade för poäng. Chelsea hade vunnit 87 av 89 Premier League-matcher där de haft ett tvåmålsöverläge i paus.
Men regerande Europamästarna är inte inget homogent hemmalag längre.
Southampton växte med uppgiften. Rickie Lambert imponerade stort under sin dryga halvtimme på planen. Han blev den bollmottagare och referenspunkt som hans lag behövde.
– Det var ett stort beslut att lämna Rickie Lambert utanför laget, men vi visste att han fanns där och kunde förändra matchbilden. Vi hade en matchplan att vara kompakta, att störa, kontra och frustrera motståndarna, sa Nigel Adkins, enligt Daily Echo.
Matchplanen kan ifrågasättas – jag tycker att Lambert skulle ha startat – men Southampton fick betalt för att de inte gav upp.
Med kvarten kvar attackerade underbare vänsterbacken Luke Shaw. 17-åringen slog ett inlägg som landade hos Jason Puncheon som kickade upp bollen till sig själv och fick drömträff från straffområdeslinjen.
Rafael Benítez bytte ut Frank Lampard och satte in Fernando Torres. Hemmapubliken buade.
Torres hade inte riktigt samma ”impact” som Lambert. Han tog sig till ett bra läge, men med ett självförtroende kört i botten var det inte förvånande att avslutet blev misslyckat.
Det blev inget segermål för Chelsea. Det blev tredje raka hemmamatchen utan seger.
Istället blev det en bonuspoäng för Southampton, som bänkat sina två största offensiva stjärnor, Lambert/Ramirez, och fortfarande saknar Adam Lallana.
– Vi reste i väg och visade karaktär trots att vi låg under med 0–2 hemma. Hur snabbt vi lär oss? Well, vi förlorade med 1–5 mot Chelsea förra veckan så det visar hur snabbt, sa Nigel Adkins.
Southampton tar kontinuerligt steg i rätt riktning.
Med rätt försvarsförstärkning (Vegard Forren såg matchen från läktarplats och bör bli klar när som helst) har de goda chanser att klara sig kvar.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB