Startsida / Inlägg

Stjärnans skada kan bli ett lyft för Spurs

av Kalle Karlsson

Europas mest effektiva bollvinnare blir troligen borta resten av säsongen.
Det borde vara ett dråpslag.
Men Sandros skada kan faktiskt bli ett lyft för Tottenham.

På torsdagen kom beskedet att Sandro riskerar att bli borta resten av säsongen på grund av den knäskada han ådrog sig i helgens match mot Queens Park Rangers.
Situationen såg inte så allvarlig ut. Brassen föll ihop oattackerad men lyckades vrida knäet så illa att han tvingades lägga sig på operationsbordet.
Tottenham-fansen började ana oråd när 23-åringen twittrade i ondags:
”Sorry guys, but this one really got me, the beast is hurt…”
Sandro är en beast.
På Twitter finns ett skämtkonto, ”Sandro_Facts”, som anspelar på hans fighting spirit. De skriver saker som:
”Sandro once wrestled a bear, an alligator and a lion, all at once. He won by tying them together with an anaconda”.
Tidigare under säsongen kallade jag honom ligans bästa defensiva mittfältare. Då hade han gjort en heroisk match mot Manchester City på Etihad (förlust, 1–2).
Det finns fortfarande många som inte upptäckt hans storhet, men det finns en statistikuppgift som Whoscored publicerade igår som säger det mesta:
Sandro har gjort fler brytningar (interceptions) än någon annan spelare i de fem stora ligorna den här säsongen (80).
Det finns ingen defensiv mittfältare i Premier League som försvarar sin backlinje med samma engagemang, styrka och disciplin.
Sandros frånvaro borde vara ett hårt slag för Tottenham. Den här säsongen har han varit lagets bästa spelare bakom Gareth Bale, Jan Vertonghen och Moussa Dembélé.
Men är det någonstans André Villas-Boas har täckning är det på det defensiva mittfältet.

När Sandro lämnade planen i första halvlek mot QPR kom Scott Parker in.
Han har varit borta så länge att den breda massan hunnit glömma hur fantastiskt bra han var under stora delar av förra säsongen. Han tappade efter halva säsongen – på grund av att han matchats för hårt av Harry Redknapp – men det räckte ändå för att bli uttagen i årets lag i Premier League.
Efter fotbolls-EM drogs han med en hälskada som gjorde att han missade nästan hela hösten. I slutet av november var han redo för comeback.
Tack vare Sandros form har Parker matchats in försiktigt. I början av december spelade han 90 minuter för reservlaget. Sedan fick han göra comeback i ligan genom inhoppet i slutminuterna mot Swansea 16 december. Det blev ytterligare fyra inhopp innan första starten mot Coventry i FA-cupen.
När han väl skickades in i skarpt läge, efter 25 minuter mot QPR, var han redo.
Mittfältaren visade inga direkta tecken på att han varit borta. Visst saknades tajmingen ibland, men han sprang som en uppskruvad Duracell-kanin, kastade sig in i dueller och gjorde det han är bäst på: stressade, pressade och löpte. Under sin dryga timme på planen hann han med att göra åtta (8) interceptions.
Bättre än Europas bäste.
Tottenham har saknat Scott Parker. Den fotboll de spelade förra hösten när han städade och lät Luka Modric sköta uppspelen bakom en fri Rafael van der Vaart, är det bästa laget presterat sedan Bill Nicholsons dagar.

Om Sandro hade varit tillgänglig hade André Villas-Boas haft angenäma problem. Eller bara problem.
Portugisen hade nämligen haft svårt att foga in både Sandro och Scott Parker i startelvan eftersom Mousa Dembélé är given på en av platserna.
Sandro passar dessutom bättre i ett 4-2-3-1-system där han inte behöver täcka lika stora ytor. André Villas-Boas verkar föredra 4-4-2 nu.
Nu slipper managern ta ett ”jobbigt” beslut, oavsett om det är att ställa över Sandro eller Parker.
Den senare erbjuder mer till Spurs. Han är inte samma koloss i närkampsspelet, men han ger en helt annan dimension i uppspelsfasen där Sandro är begränsad och slår bort för enkla passningar.
Parker är och har alltid varit en spelare som drar med sig de övriga. Som går i bräschen när det är uppförsbacke och underläge. On a windy night at Stoke.
– Scott kan bli så viktig för oss. Han var player of the season förra året (för två år sedan) och vi vi förväntar oss att han blir en av våra främsta aktörer, sa André Villas-Boas i början av december.
Bakom Scott Parker finns andra alternativ. Tom Huddlestone har inte varit sig lik efter sin långa skadefrånvaro, men han är ett mer än okej reserv. Jake Livermore har inte fått spela så mycket den här säsongen, men har tidigare visat att han håller som backup.
Sandros skada var olycklig, men Tottenham bör klara sig även utan Europas mest effektiva bollvinnare.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB