Startsida / Inlägg

Man City hade ingen plats för Balotelli

av Kalle Karlsson

Det som länge varit en fråga om ”när” blev till slut ett faktum.
Manchester City säljer Mario Balotelli till Milan.
Men orsaken till att klubben gör dig av med anfallaren är inte bara de svarta rubrikerna.

I silly season-tider är proffstränarna ungefär lika trovärdiga som bilhandlare. Roberto Mancini har upprepat gång på gång att Mario Balotelli, 22, inte är till salu.
I själva verket har klubben inte velat något hellre än att göra sig av med problembarnet.
Roberto Mancini och de andra fotbollsledarna säger förstås så för att de måste. I samma ögonblick som de erkänner att en spelare är tillgänglig för försäljning har de automatiskt sänkt prislappen.
Men i fallet Mario Balotelli hade Manchester City kommit till the point of no return. Det var dags att sälja innan priset dalat än mer.

Ingen kan beskylla Manchester City för att ha haft för kort tålamod.
Få spelare i Premier Leagues historia, om ens någon, har på lika kort tid skapat fler rubriker än Mario Balotelli. I vissa fall har det handlat om tidningsankor från den brittiska pressen, men ingen kan förneka att Balotelli testat gränser som ingen annan.
”Super-Mario” var rubriksättarnas bäste vän oavsett om det handlade om att skjuta raketer i badrummet, kasta pilar på ungdomsspelare, strunta i att ta defensivt ansvar på planen eller bråka med tränare och lagkamrater.
Ibland gjorde han allt för att skapa rubriker, som med ”Why always me?”-tröjan. Ibland blev det rubriker trots att han inte ens försökte skapa dem, som med träningsvästen.
Men trots alla skandaler, trots det famösa bråket med Roberto Mancini på träningsplanen, är det hans spelmässiga insatser som fäller honom.

Så här: Istället för att tala om en droppe som fått bägaren att rinna över kan vi konstatera att Mario Balotelli fyllt många bägare under sin korta tid i England.
Hur många gånger har vi inte ställt oss frågan om det inte är dags att säga tack och adjö? Manchester City har också ställt sig frågan, gång på gång.
Ta förra våren.
Manchester City krigade om ligatiteln. Laget mötte Arsenal på bortaplan. Det blev förlust med 0–1. Mario Balotelli fick rött kort för ett gäng upprepade förseelser. Det var som om han bad om att få lämna planen.
Ligatiteln var på väg att glida City ur händerna. Balotelli var en tickande bomb. Han stjälpte laget mer än han hjälpte.
Roberto Mancini var ursinnig efter Arsenalmatchen.
– Vi kommer att sälja honom, sa den italienske tränaren.
– Jag hoppas för hans skull att han kan förstå att han beter sig illa och att han kan förändra sitt beteeende. Men jag är klar med honom.
Redan där och då hade Mario Balotelli fått bägaren att rinna över.
Roberto Mancini lugnade ned sig, som han brukar göra, och tog spelaren till nåder. De har alltid haft en speciell relation, det är lite far-och-son-känsla över dem. Mancini älskar Balotelli så mycket att han han blir extra besviken när han blir sviken av sin spelare. Vid ett tillfälle berättade han att han sagt till Balotelli:
– Om du spelat med mig för tio år sedan hade jag varje dag gett dig en smäll i huvudet.
En annan gång sa han:
– Mitt tålamod med Mario är oändligt.
Mario Balotelli fick stanna förra våren och avslutade säsongen på bästa sätt.
I säsongens sista match spelade han fram Sergio Agüero till det avgörande målet mot QPR, det som säkrade ligatiteln.
Det var ingen som tänkte på några skandaler i det ögonblicket.

Mario Balotelli har varit ofantligt populär hos City-fansen. Han var Noel Gallaghers favoritspelare, vilket säkerligen påverkade den allmänna uppfattningen. På Etihad har man haft överseende med hans egenheter.
Han gav ju klubben uppmärksamhet, en plats i rampljuset.
Det är oklart när pendeln började svänga över, men jag skulle tro att det var i takt med att han slutade leverera på planen.
Så länge man och gör mål får man (nästan) göra vad som helst.
Den här säsongen har Mario Balotelli hittat rätt en gång i Premier League, borta mot Wigan.
En gång.
På 20 matcher i alla turneringen har han gjort tre mål. Det är ett uselt facit.
Balotelli har blivit överflödig i Manchester City. Bortse från alla kontroverser, det är svårt att se vad han bidrar med.
Hans bästa position är som spjutspets, det är där han gjort sina bästa insatser som mot Manchester United i 6–1-matchen hösten 2011. Men där får han sällan spela eftersom konkurrensen är hård med Sergio Agüero, Edin Dzeko och Carlos Tévez. I nuläget är han fjärdeval i anfallet.
När han har spelats på kanten har han sällan gjort sig själv rättvisa. Han löper för lite och är för svag i en-mot-en-spelet.
Det finns, helt enkelt, ingen plats för Mario Balotelli.
Och det finns ingen anledning att behålla en reserv som skapar så mycket turbulens i klubben och som har en av de bättre lönerna i ligan.
Bråket med Mancini den 3 januari blev ett sätt för City att inse det de förmodligen ändå kommit fram till i sommar:
När anfallaren inte längre presterar på planen finns det ingen som helst anledning att se mellan fingrarna för hans förehavanden utanför planen.

Roberto Mancini har flera gånger sagt att Balotelli har kapacitet att vara lika bra som Leo Messi och Cristiano Ronaldo, bara han ”får ordning på huvudet”.
Visst har Balotelli kvaliteter, men jämförelsen med världens bästa spelare bleknar rätt snabbt om man tittar på verkliga omständigheter.
Leo Messi har gjort 114 ligamål sedan starten av säsongen 2010/11 – Balotelli har gjort 20.
Leo Messi gjorde 91 mål under 2012 – Balotelli gjorde 13.
När Messi mottog Ballon d’Or i Zürich – spelade Balotelli match för Manchester Citys U21-lag.
Mario Balotellis rykte har varit avsevärt större än hans prestationer. Att han överhuvudtaget var med bland namnen i Fifas preliminära nominering över 2012 års bästa spelare var ett skämt. Bortsett från en fantastisk semifinal-insats mot Tyskland i EM gjorde han väldigt lite för att förtjäna ett sådant erkännande.
Mario Balotelli lämnar Manchester City för Milan.
Premier League förlorar en av ligans största profiler.
Manchester City förlorar sin fjärdeanfallare.
Tack för alla oförglömliga ögonblick, Mario. Det här var den bästa lösningen för alla inblandade.

FAKTA/Mario Balotelli ligastatistik i Man City
Säsong, matcher (inhopp), mål, varningar, utvisningar
2010/11…..12 (5)……6……..6……1
2011/12……14 (9)…..13……6……2
2012/13…….7 (7)…….1…….2…….0

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB