Startsida / Inlägg

Gigantiskt tomrum efter krigaren Nelsen

av Kalle Karlsson

Det var inte många som gav tummen upp i somras när Mark Hughes värvade Ryan Nelsen till Queens Park Rangers. Den nyzeeländske mittbacken har dragits med stora skadeproblem de senaste åren. Förra säsongen spelade han bara en match för Blackburn innan han bytte till Tottenham där han endast mäktade med fem inhopp.
Men Ryan Nelsen är ett av få ljusa minnen från Mark Hughes tid i klubben.
Den här säsongen har han varit klubbens mest värdefulla spelare vid sidan av Julio César och Adel Taarabt. Under hösten när Césars och Taarabts form vacklade var Nelsen den ende som kom undan med hedern i behåll.
”Ryan Nelsen… he plays on his own!”, sjöng QPR-fansen.
Nu lämnar han skutan. När klubben som allra mest behöver honom.

I vintras fick han ett erbjudande från Toronto FC om att ta över som manager. Nelsen har drömt om en chans som coach. Han hade stannat i QPR om det inte vore för att hans kropp nått bristningsgränsen. Han har berättat att han knappt han röra sig efter speldagarna.
Harry Redknapp försökte övertala honom att stanna, men insåg att det var lönlöst.
På fredag börjar Ryan Nelsen sitt nya jobb som manager i Toronto.
Det hindrade dock inte honom från att göra ett sista avtryck i Premier League, i hans sista match efter åtta år i världens tuffaste liga.
På tisdagen mot Manchester City svarade han för en ny, heroisk insats i försvaret när QPR klarade 0–0 mot mästarna. Hans inställning och hängivenhet andades Braveheart.
Nelsen svarade för nio brytningar (flest på plan tillsammans med Nedum Onuoha), och gjorde tio rensningar (näst flest efter Clint Hill).
När matchen var över bildade lagkamraterna en ”guard of honor” samtidigt som fansen skanderade: ”There’s only one Ryan Nelsen!”.

Hans insats var symbolen för det nytända QPR under Harry Redknapp. Laget har blivit mer solitt, mer disciplinerat och mer cyniskt. Mot City formerade Redknapp en defensiv högersida med Fabio da Silva som yttermittfältare framför Onuoha.
Harry Redknapp bekräftade på presskonferensen efteråt att klubben försöker få loss Nelsens förre lagkamrat i Blackburn, Chris Samba från Anzji. Det vore en värdig ersättare.
Annars får QPR-fansen hoppas att Ryan Nelsen lämnar kvar en del av sitt krigarhjärta på Loftus Road. Det kommer att behövas om kontraktet ska räddas.
Ryan Nelsens halvår i QPR summeras kanske bäst av supportern som efter matchen skrev på sin Twitter:
”Ryan Nelsen har varit som den första sommarförälskelsen, kort men underbar. Man älskar dem och vill inte säga adjö, men man har inget val”.

***
I morgon ska jag försöka hinna skriva några rader om Aston Villa-Newcastle.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB