Startsida / Inlägg

Dokument: Bales väg från bänken till stjärnorna

av Kalle Karlsson
West Ham United v Tottenham Hotspur - Premier League

Tidigare var han vänsterbacken som inte kunde vinna i Premier League.
Sedan blev han yttern som flög fram längs kanten, men som kunde försvinna ur matcher.
Nu har Gareth Bale, 23, flyttats in i mitten – och tagit klivet upp bland de största fotbollsstjärnorna i världen.
Det är bara drygt tre år sedan han satt på bänken i Tottenham och ryktades vara på väg att säljas.

Upton Park, 25 februari 2013:
Tottenham har hämtat upp underläge 1–2 till 2–2, de pressar på för ett segermål. Jussi Jääskeläinen i West Ham-målet storspelar.
Viktiga poäng står på spel. Nästa helg ställs Tottenham mot Arsenal. Det kan vara en match som avgör vilket av lagen som kniper den där åtråvärda Champions League-biljetten. Seger mot West Ham ger bästa tänkbara avstamp inför derbyt mot Arsenal.
André Villas-Boas gör djärva byten. Han skickar in unge Tom Carroll istället för Mousa Dembélé och Jake Livermore istället för Scott Parker.
West Ham står emot.
I den 90:e minuten droppar Gareth Bale ned i banan. Han vänder bort Gary O’Neil vid mittlinjen, driver bollen framåt, spelar en passning ut till vänster, får en tackling, reser sig upp när domaren Howard Webb ger ”fördel”. Han tar emot passningen från Tom Carroll cirka 25 meter från målet.
Det ser inte speciellt farligt ut, West Ham har åtta spelare på rätt sida om bollen.
Gareth Bale laddar – och hänger en bomb i bortre krysset.
Bortasektionen exploderar i ett glädjevrål. Manchester City-spelaren Joleon Lescott skriver på Twitter att han ”skrek så mycket att han väckte barnen”.
Gareth Bale har varit magisk senaste månaden. Han har gjort åtta av lagets senaste nio mål.
Men det här är dagen då han tar klivet upp bland de riktigt stora. Ögonblicket då ingen längre kan negligera hans talang.
– Han är en sådan talang och jag tycker att vi fått se honom på en annan nivå den här säsongen. Han gör skillnad i varje match, säger André Villas-Boas efteråt.
– Om han är världsklass? Well, jag tycker att han har varit det en tid.
Kollegan i West Ham, Sam Allardyce:
– I slutändan blev vi besegrade av Gareth Bale. Han fortsätter att leverera världsklassmål.

Ibland har man tur. Den senaste veckan har jag skissat på en text om Gareth Bale, om hans sanslösa form den här säsongen.
Tyvärr hann jag inte publicera texten före gårdagens match. I den här branschen kan sådant vara kritiskt.
Det räcker med en plattmatch för att artikeln inte ska kännas lika angelägen längre. En allvarlig skada så är det bara att kasta det man skrivit i papperskorgen.
Men så kan det gå som igår.
Att den man har/ska skriva om upprepar succén och gör texten ännu mer motiverad.

Det är svårt att ens tänka sig att spelaren som nuförtiden gör sådan skillnad för Tottenham, spelaren som kan förvandla förluster till segrar, spelaren som får vissa att tala om Tottenham som ett ”one man-team”, har satt ett svårslaget rekord i antal förluster i Premier League.
Från det att Gareth Bale debuterade i ligan dröjde det två år, 25 matcher och 1533 spelminuter innan han fick vara med i ett vinnande lag.
Till en början var det mest tillfälligheter, men med tiden kändes det som ett dåligt omen när Bale äntrade planen. Då kunde man ge sig på att det gick det åt pipan för Spurs.
Han fick uppleva segrar i cuperna, det ska sägas, men sviten på 24 (!) segerlösa matcher är rekord i Premier League, värre än Giles Barnes som radade upp 21 matcher i Derby.
Till slut, den 28 september 2009, tog den svarta sviten slut när Harry Redknapp var schyst nog att byta in Bale i slutminuterna i storsegern mot Burnley (5–0).

När Gareth Bale värvades till Tottenham sommaren 2007, en affär värd 5 miljoner pund, var han en ytterst lovande ytterback. Han slog igenom i Southampton strax efter en viss Theo Walcott och det var svårt att inte lägga märke till walesaren.
Han hade ett sanslöst tillslag med vänsterfoten, tog alla fasta situationer och spelade med ett självförtroende som få 17-åringar gör.
– Han är vänsterbackarnas Rolls-Royce, sa Wales U21-förbundskapten Brian Flynn.
Jag minns debuten i Spurs-tröjan på Old Trafford i fjärde omgången säsongen 2007/08. Manchester United vann matchen med 1–0, men Bale var en av planens bästa spelare.
Succén fortsatte. På sina fyra första starter gjorde Gareth Bale tre mål.
Sedan kom skadan som förändrade allt. En tackling från dåvarande Birminghamspelaren Fabrice Muamba resulterade i en allvarlig knäskada. Gareth Bale spelade inget mer den säsongen.
Han var tillbaka till starten av 2008/09 då han belönats med ett nytt fyraårskontrakt. Men formen var avlägsen och laget sladdade under spanske tränaren Juande Ramos. Gareth Bale fick mestadels stå åt sidan för Benoît Assou-Ekotto.
Samma sak under hösten 2009 då laget fått ett lyft under Harry Redknapp. Gareth Bale startade inte en enda ligamatch under hösten.
Det ryktades om försäljning. Birmingham nämndes som en tänkbar klubbadress. Daily Mirror uppgav att Alex McLeish var beredd att lägga ett bud på 3 miljoner pund för den skadedrabbade vänsterbacken.
Runt nyår kom vändningen. En skada på Assou-Ekotto öppnade för Bale.
– Det är en bra möjlighet för Gareth. Jag har sett stora förbättringar hos honom. Han blir starkare och hans defensiv har utvecklats. Han har fantastisk fysik, en underbar vänsterfot och han borde verkligen vara en av de bästa vänsterbackarna för han har den kapaciteten. Han har haft otur att Benoît varit så bra, sa Harry Redknapp.
Själv sa Bale:
– Jag behöver utveckla vissa delar i mitt spel. I huvudsak defensiven. Det har inte varit lätt att sitta på bänken, men jag tar in allt och det kommer att stärka mig inför framtiden.

Harry Redknapp testade Bale som vänstermittfältare under hösten, men det var först våren 2010 som han fick chansen där kontinuerligt.
Och då kom genombrottet – ordentligt.
Han började rada upp stormatcher. I april valdes Gareth Bale till månadens spelare i Premier League efter en rad imponerande insatser. Fotbolls-England häpnade över hans snabbhet över längre sträckor.
Statistik visade att han sprang mest i ligan under matcherna (1,2 mil i snitt per match) och hade flest högintensiva löpningar.
Ett halvår senare fick fotbollsvärlden upptäcka det med egna ögon när Gareth Bale förnedrade Inter två gånger om i Champions League. Walesaren gjorde hattrick på San Siro och i hemmamötet satte han Maicon i en taxi.
Gareth Bales sanslösa form under hösten gav honom priset till årets spelare i Premier League 2010/11, framröstad av spelarna själva.
Scenförvandlingen var total.

Sådana utmärkelser medför högre krav. När Bale inte dominerade matcher fanns det vissa som hävdade att han inte alls var så bra.
Men Gareth Bale var inte överskattad. Tvärtom. Han var snarare underskattad.
Han drabbades av det fenomen som många kraftfulla spelare drabbas av. Att dra nytta av sin fysik och helt enkelt springa snabbare än sina motståndare är inte lika ”fint” som att lura sina motståndare med flyfotade finter á la Neymar.
Gareth Bale was born to run. Som 14-åring sprang han 100 meter på 11,4 sekunder. Han var stark både på medel- och långdistans.
Hans fysik är imponerande, men den hade kunnat sätta stopp för karriären. Som tonåring drabbades han av ryggbesvär, vilket gjorde att Southampton tvivlade på om spelaren skulle kunna slå igenom.
– Jag var rätt liten, sedan växte jag väldigt mycket under kort tid, vilket gjorde att jag fick sluta spela under en tid. Mina ben växte för snabbt, har han sagt.
Det har skrivits om hur nära det var att han ratades från akademin, men Gareth Bale har tonat ned det snacket (”det var aldrig aktuellt, det handlade mer om att jag behövde mer tid”).

Ett problem jämfört med andra stjärnspelare var också att han kunde komma bort ur matcher. Som en traditionell yttermittfältare som slickar kanten var han tämligen enkel att skära av för motståndarna. Harry Redknapp försökte lösa det under förra säsongen med att spela Gareth Bale i en central roll. Det experimentet föll väl ut borta mot Norwich (där Bale gjorde två mål), men det dröjde inte länge innan han var tillbaka på kanten.
Den här säsongen har han tagit klivet in i mitten – förmodligen för att stanna.
Positionsförändringen har åtminstone gett motståndarna problem. Gareth Bale har den senaste månaden gjort åtta mål på sex matcher.
– Sedan jag bytte position för några år sedan har jag blivit utsatt för dubbelmarkering på vänsterkanten. Det har varit frustrerande. Nu när jag fått komma in i mitten i den fria rollen har det gjort att jag kunnat njuta av spelet, fått mer utrymme och kunnat göra mer saker, sa han förra veckan till Sky Sports.
Omskolade spelare har vi hört talas om; anfallare som blir mittfältare, mittfältare som blir anfallare och så vidare. Men vänsterbackar som blir nummer tio-spelare är inte lika vanligt.
– Alla stora spelare måste utveckla sitt spel. När folk blir medveten om dig försöker de stoppa dig genom att hindra att bollen kommer till dig och genom att ”dubbla” på dig. Du måste alltid förbättra dig och det här har tvingat mig att göra det. Det har varit en utmaning, men jag gillar det verkligen och jag tror att jag sett belöningen nu.
Han hyllar managern André Villas-Boas.
– Managern förtjänar credit. Genom att ge mig den fria rollen har jag fått självförtroende att göra det jag gör nu. Jag vill bara fortsätta att lära mig, förhoppningsvis kommer det mer.

Gareth Bales ständiga utveckling syns inte minst på hans frisparkar. Han var en frisparksspecialist redan under tiden i Southampton. Men då handlade det om skruvade bollar över muren.
Nu har han utvecklat Juninho-tekniken och är kapabel att få till riktiga häxpipor. Lyon-målvakten Rémy Vercoutre lär drömma mardrömmar om Tottenham-spelaren efter att ha släppt in två frisparkar i Europa League-mötet häromveckan.
– Med de insatserna han gjort måste han anses som en av de bästa spelarna i världen för tillfället, säger förre Spurs-spelaren Gary Mabbutt till BBC Live.
– Man måste jämföra honom med Messi och Ronaldo, spelare av den kvaliteten, säger Ricky Villa, också före detta Tottenham-spelaren.
Michael Owen menar att Gareth Bale är favorit till priset som årets spelare, framför Robin van Persie och Luis Suárez. Det återstår att se, men helt klart att är att Bale är den viktigaste spelaren för sitt lag.
Den stora frågan är hur länge Tottenham får behålla sin guldklimp.
Ryktena om intresse från Barcelona och Real Madrid har varit frekventa senaste två åren. Bale själv har hintat att han gärna spelar i Spanien i framtiden.
Mycket handlar förstås om Tottenham tar den där Champions League-biljetten i vår. Fansen lär ha lugnat sig lite när Bale firade segermålet igår med att springa ut och krama om André Villas-Boas, ett tecken på att han trivs under portugisen.
Men vid en missad CL-plats kan det bli svårt att hålla kvar spelaren ändå.
I så fall blir prislappen betydligt högre än 3 miljoner pund.

Analys/Därför har Bale spelats i en central position

I sin kantroll
Gareth Bale var en av världens bästa vänstermittfältare, men som ytter var han samtidigt lättare att skärma av för motståndarna. Motståndarna spelade ofta en defensiv yttermittfältare för att ytterbacken skulle få understöd. Manchester United gjorde det mycket effektivt i mötet i januari med en annan taktik. För att inte högerbacken Rafael da Silva skulle bli utelämnad i en mot en-situationer spelades Phil Jones som defensiv mittfältare – med ordern att dra sig ut till höger och därigenom täcka av Tottenhams vänstersida. Taktiken var lyckad – Bale tog bara emot sex passningar på vänsterkanten på offensiv planhalva under första halvlek.
130226Kalle
Manchester Uniteds sätt att neutralisera Gareth Bale.

I en central position
I den centrala positionen blir Gareth Bale mycket svårare att plocka upp. Vi såg det igår i första halvlek när han ständigt hittade ytan mellan West Hams mittfält och backlinje. Som Sam Allardyce sa igår: ”Om du kommer för tajt inpå honom tar han sig förbi dig, om du låter honom skjuta från 30 yards, måste det till ett sjujävla skott. Men så fort han träffade bollen, tänkte jag: ”Åh, nej”.
Fördelen med Bale centralt är enkel: Han blir svårare att avskärma och kan styra spelet. Dessutom tar han sig till fler skott. Igår hade han tio avslut, varav sex på mål.
bale1
Bild från matchen igår. Gareth Bale hittar ytan mellan backlinje och mittfält och kan hota rättvänd.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB