Startsida / Inlägg

Uträknad veteran lyfter Man City

av Kalle Karlsson

Carlos Tévez gjorde segermålet, men Manchester Citys matchvinnare igår på Villa Park fanns i försvaret.
Kolo Touré och Matija Nastasic såg till att City kapade avståndet till Manchester United till tolv poäng.

Manchester City vann måndagsmötet igår med 1–0. Målet fick de gratis av Aston Villa-försvararen Ciaran Clark som dribblade som sista man, halkade och skänkte bollen till Edin Dzeko. Dzeko fick fritt fram mot målet och serverade osjälviskt Carlos Tévez som iskallt lurade Brad Guzan och rullade in ledningsmålet precis före paus.
Men även om City hade lägen att öka på ledningen, bland annat två träffar i stolpen, är det tydligt att lagets anfallsspel inte är lika skarpt som förra säsongen. Igår, utan Sergio Agüero, saknades djupledshotet.
Tur då för Roberto Mancini att försvaret fungerar bättre.
Och detta tack vare en spelare som vi, eller åtminstone jag, räknat ut.

Det var så länge sedan han gjorde riktiga avtryck på planen att vi nästan har glömt bort att han tillhör Manchester City. Men faktum är att Kolo Touré stigit fram som lagets ledare de senaste matcherna.
Igår mot Aston Villa gjorde han en stormatch och utsågs till man of the match. Hans uppoffrande mittbacksspel var en stor bidragande orsak till att Joe Hart inte behövde göra en enda räddning under matchen (Carlos Tévez räddade en nick från Christian Benteke på mållinjen i första halvlek).
Tourés och Matija Nastasics uppgift var inte enkel då de ställdes mot centertanken Christian Benteke. Men de lyckades hålla Aston Villa-anfallaren i schack med undantag av situationen i slutet av matchen där Mike Dean, faktiskt, borde ha pekat på straffpunkten.
Kolo Touré var ständigt på rätt plats, inte minst när han fläkte sig fram och täckte en nick från Gabriel Agbonlahor.

De senaste åren har Kolo Touré stått bakom Vincent Kompany och Joleon Lescott. Den här säsongen har Matija Nastasic passerat honom i rangordningen.
Hans kontrakt går ut i sommar och fram till för några veckor sedan talade allt för att det här skulle bli hans sista halvår i klubben. Men två stormatcher kanske möjligheten finns att 31-åringen (fyller 32 år den 19 mars) spelar till sig ett nytt avtal.
Som Kolo Touré spelat de två senaste matcherna – så bra har jag inte sett honom sedan glansdagarna i Arsenal.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Emilia Cederholm
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Michael Poromaa, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB