Startsida / Inlägg

van Wolfswinkel kan ta Norwich till ny nivå

av Kalle Karlsson

Ricky van Wolfswinkel, 24, är klar för Norwich City och ansluter i sommar.
Det här är en affär som kan få ”kanariefåglarna” att lyfta.

Natten till igår kom beskedet: Norwich har säkrat holländske anfallaren Ricky van Wolfswinkel.
Där och då var det ingen överraskning, Sporting Lissabon är börsnoterat och hade bekräftat för marknaden att de förhandlade med Norwich om spelaren.
Men i det större perspektivet är det här en affär som får en att höja på ögonbrynen.
Sedan Norwich vandrade upp genom divisionerna har de gjort det med en tydlig filosofi. De värvat billigt och de letar framför allt sina fynd på lägre nivå.
Istället för att bygga scoutingnätverk som dammsuger marknaden i Frankrike eller Sydamerika har Norwich blivit experter på att hitta guldkornen i Football League.
Anthony Pilkington kom från Huddersfield, Grant Holt från Shrewsbury, John Ruddy tillhörde Everton men var utlånad till Motherwell.
Nu har de höjt ribban.

Ricky van Wolfswinkel får alltid mest uppmärksamhet för sitt sofistikerade namn (jag som har landets mest osofistikerade namn är avundsjuk!). Men det är framför allt en mycket lovande anfallare.
Efter debuten för Vitesse fortsatte han till Utrecht där han fortsatte att ösa in mål. Före flytten till Sporting ryktades han intressera både Tottenham och Liverpool.
Efter ett förstaår med 25 mål i alla turneringar, inklusive nio på 20 Europamatcher, har hans ansedde stärkts. van Wolfswinkel är en typisk goalgetter som gör alla typer av mål.
Att Norwich lägger beslag på denne spelare, enligt uppgift i kamp med klubbar som Newcastle och Dynamo Kiev som kan locka med spel i Europa, måste ses som en kupp av vd:n och värvningsansvarige David McNally.

Sedan Chris Hughton tog över i somras har grunden lagts. Defensiven känns stabil tack vare den starka centrallinjen med mittbackarna Michael Turner och Sébastien Bassong samt mittfältarna Bradley Johnson och Alexander Tettey.
Framåt har Norwichs hoppats på att Grant Holt skulle orka bära laget igen.
Det har inte riktigt gått. På 30 matcher har laget gjort 28 mål, näst minst i ligan.
I januari jobbade klubben hårt för att få loss Danny Graham och Gary Hooper utan att lyckas. Det indikerade att Hughton prioriterar anfallsförstärkningar.
Nu har han inte bara fått ett tungt tillskott till strikerbesättningen – han har fått en affär som automatiskt innebär att klubben spänner pilbågen.
Ricky van Wolfswinkel uppges kosta runt 90 miljoner kronor, transferrekord för Norwich, och en helt annan nivå än de rekryteringar som klubben brukar göra.

Norwich City ligger på tolfte plats i Premier League med åtta omgångar kvar.
Chris Hughtons gäng har tappat formen från i höstas då de under en period radade upp förlustfria matcher. Det finns fortfarande risk för att de blir indragna i bottenstriden. Vissa fans har rest farhågor för att klubben ”förköper” sig om man skulle ramla ur, men Norwich har förstås använt löftet om större tv-pengar och agerat proaktivt.
Jag utgår från att Ricky van Wolfswinkel var klok nog att införa en ”relegation-klausul” innan bläcket torkade på fyraårskontraktet.
Jag är dessutom säker på att laget kommer att greja kontraktet och då kan man börja blicka fram emot nästa säsong där man redan checkat av den viktigaste punkten på prioriteringslistan.
Ricky van Wolfswinkel bredvid Grant Holt eller framför Wes Hoolahan – håll med om att det känns spännande.

I somras var det nykomlingen Southampton som spände musklerna med köpet av Gáston Ramirez.
Nu har Norwich City gjort det med köpet av Ricky van Wolfswinkel (som lär sälja rätt många tröjor).
Premier League må ha tappat i den allra yttersta toppen jämfört med peaken 2007–09, vilket resultaten i Champions League indikerar.
Men det nya tv-avtalet gör att köpkraften hos klubbarna på den undre halvan fortfarande är ohotad gentemot de andra toppligorna.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Johan D Lundin
 • Sportchef: Patric Hamsch
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori, Patric Hamsch
 • Redaktionschef: Karin Schmidt, Lotta Folcker
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB