Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Sunderland–Man United

av Kalle Karlsson

Ingen vändning i sikte för Sunderland
Oinspirerat, håglöst och framför allt brist på kvalitet. Sunderlands insats mot Manchester United (0–1) var ingen uppmuntrande upplevelse för fansen på Stadium of Light.
Vi är vana vid att Martin O’Neills lag åtminstone kan agera brittiskt; springa, kriga om andrabollar, kämpa. Idag fanns inget av det. Sunderland hade ingen tro, och utan tro är frågan om det finns något hopp.
Visst, de ryckte upp sig under en femtonminutersperiod i andra halvlek och skapade lite tryck mot David De Gea, men fram till dess hade den spanske målvakten kunnat ställa sig bland fansen på bortasektionen – så sysslolös var han.
Sunderlands situation är alarmerande. Laget har bara fyra poäng ned till Wigan under strecket och har spelat två matcher mer. Dessutom har de ett tufft schema framöver där lag som Chelsea, Newcastle, Everton väntar de kommande tre omgångarna.
Väldigt lite av det vi såg idag talar för att laget ska vända trenden.
* Skadan på Steven Fletcher – missar resten av säsongen – är förödande. Den skotske anfallaren var ett av få ljus i höstens mörker och nu vilar ett tungt ansvar på Danny Graham eftersom Connor Wickham är för grön.
* Adam Johnson och James McClean har försvunnit ned samma mediokra tillstånd som de hade i säsongsstarten. Idag satt Sebastian Larsson på bänken, och att han inte färgar i det här gänget säger en hel del om svenskens form i år.

Steve Bruce var på väg att bygga något riktigt intressant med Sunderland för några år sedan när Darren Bent, Asamoah Gyan och Danny Welbeck bildade en fruktad trojka. Den tiden känns avlägsen.
Dagens trupp behöver en rejäl uppfräschning. Det som saknas är spelare av odiskutabel kvalitet. Förra säsongen kunde laget luta sig emot Stéphane Sèssegnon, men nu när han letar efter formen finns ingen som kan ta över manteln.
Ägaren Ellis Short öppnade plånboken i somras när Martin O’Neill tilläts värva Adam Johnson och Steven Fletcher. I januari anslöt mittfältaren Alfred N’Daye. Investeringarna har uppenbarligen inte räckt.
Om kontraktet säkras kommer han behöva gräva i fickorna igen. Annars riskerar Sunderland att sjunka än djupare i kvicksanden.

Young bör hänga löst i sommar
Manchester Uniteds försvar var återigen vattentätt (Nemanja Vidic!) och Michael Carrick var kung på mitten. Men det har jag ju skrivit om tidigare så jag fastnade istället på Ashley Youngs insats.
Han är verkligen en skugga av sitt forna jag.
I Aston Villa var han en fartspelare och en av ligans mest pålitliga inläggsleverantörer; alltid på språng, ytterst vass i en mot en-situationer.
Under sin första tid i Manchester United var han precis det och lite till. Vi minns inte minst de två drömmålen i 8–2-matchen mot Arsenal.
Men under våren tappade Young formen och den här säsongen har han aldrig lyckats nå samma nivåer med undantag av Manchester City borta.
Hans insats idag på Stadium of Light demonstrerade hans svacka. Han utmanar sällan med fart, blir överambitiös i passningsspelet och tar sig sällan till mållägen.
Ashley Young, Nani och Antonio Valencia spelar för sin framtid med tanke på att Manchester United värvat jättetalangen Wilfried Zaha.
Nani var på väg bort i augusti då han var nära en flytt till Zenit St Petersburg och hans kontraktssituation är en osäkerhetsfaktor. Men sett till kvalitet borde Ashley Young och formsvage Antonio Valencia ligga sämre till.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB