Startsida / Inlägg

Två slutsatser efter Aston Villa–Liverpool

av Kalle Karlsson

Bakers tackling blottlägger Villas problem
Ny match, gamla insikter. Med åtta omgångar kvar av Premier League ligger Aston Villa under strecket. Sett till dagens händelser är det inte särskilt förvånande.
Aston Villa har många talangfulla spelare, men samtidigt spelare som ibland visar brister och naivitet.

Förlusten på söndagen hemma mot Liverpool (1–2) betyder att Aston Villa har försatt sig själva i en kämpig sits. Bottenkonkurrenter som Wigan och Southampton har fått luft under vingarna.
I Villas fall är situationen i högsta grad självförvållad.
Inget lag i Premier League har slarvat bort lika många poäng som Aston Villa den här säsongen. Jag har sett otaliga matcher den här säsongen där laget spelat lovande, ibland riktigt bra, för att sedan slänga bort allt med horribla misstag. Inte misstag som kan kopplas till ovana med ett nytt spelsystem, utan misstag som antyder att spelarna är för gröna.
Om Birminghamklubben åker ur kan man använda Nathan Bakers kortslutning i den andra halvleken som ögonblicksbild av vad Paul Lamberts gäng saknar:
Rutin. Kyla. Know how.
När Nathan Baker orsakade straffen i 60:e minuten var jag inte ett dugg förvånad. Det var snarare en känsla av déja vù.
Luis Suárez är visserligen en inofficiell världsmästare på små ytor, men Paul Lambert måste ha fått ytterligare ett gäng gråa hår när han fick se försvararen Nathan Baker hejdlöst slänga sig in i duellen nere vid kortlinjen och orsaka en av säsongens mest solklara straffsparkar. Att vårdslöst slänga sig in i en närkamp mot en spelare som inte har skottläge, en spelare som är på väg att vända upp (!) vid kortlinjen, är ett kardinalfel som möjligen skulle kunna accepteras i P12-serien.
Inte i Premier League.
Inte i ett lag som krigar för överlevnad.
Inte i ett läge där ett enda misstag kan kosta ligastatusen och därigenom sisådär en halv miljard kronor.

Jag har tidigare påpekat Aston Villas brist på rutin och Lamberts oförmåga att bygga ett lag med en mix av gammalt och ungt. Skotten har försvarat sin policy, men är det något dagens match underströk är det vikten av att ha spelare som varit med förr. Spelare som inte förivrar sig och tappar konceptet.
Nathan Baker har gjort flera stormatcher den här säsongen, inte minst i höstas, men samtidigt en mängd kostsamma misstag. Signifikativt för unga, ej färdiga spelare.
Straffgåvan var onödig i en match som stod och vägde. Aston Villa förde spelet i första halvlek. Christian Benteke sysselsatte ständigt Liverpoolförsvaret och dunkade in 1–0, det fanns en period där Ashley Westwood tilläts dominera i rollen som sittande mittfältare.
Direkt efter paus kvitterade Liverpool genom en snabb omställning. Gästerna lyfte upp spelet och tog över taktpinnen – mycket tack vare kaptenen Steven Gerrard som var bäst på plan.
När matchen stod och vägde kom Nathan Bakers ödesdigra hjärnsläpp. Gerrard placerade in straffen säkert bakom Brad Guzan – och Villa blev kvar under strecket.

Coutinho – redan en poängspelare
Philippe Coutinho värvades till Liverpool i januarifönstret. Få tvivlade på hans talang. Det som var ett frågetecken – hos vissa – var om brassen skulle klara omställningen till det fysiska spelet i Premier League.
Hittills kan vi konstatera att 20-åringen klarat acklimatiseringen med bravur.
På fem starter i den nya klubben har Coutinho gjort fem poäng, två mål och tre assist.
Hans framspelning idag till Jordan Henderson var magnifik. Löpningen var perfekt, Henderson pekade exemplariskt och visade var han ville ha bollen så spelalternativet var inte så svårt att se. Konststycket bestod i att Coutinho levererade passningen med sådan precision att Ashley Westwood bara kunde beskåda bollen och ångra att han inte tog hemjobbet i ett tidigare skede.
Coutinho var inblandad i fler farligheter. Han slog en nästan lika fin passning till Luis Suárez i första halvlek. Den gången brände uruguayanen. I andra halvlek, vid ställningen 1–1, fick han själv ett friläge. Då missade han.
Coutinho har redan blivit en ”poängspelare” för Liverpool, typen som man alltid vill ha på plan för att denne är kapabel att avgöra matcher. Med en dribbling, med en passning, med ett mål.
För 90 miljoner kronor kan Liverpool ha gjort ett fynd.

***
Läs mer:
25 januari: ”Coutinho – blivande stjärna?”.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB