Startsida / Inlägg

Säsongens 50 bästa spelare, plats 50–41

av Kalle Karlsson

Tiden är kommen.
Det är dags att jag levererar listan som börjar bli en årlig tradition:
De 50 bästa spelarna i Premier League den gångna säsongen.

Kollega Peter Wennman har redan gjort det. Men det betyder inte att jag frångår traditionerna och tar tidig semester.
Nä, sista omgången i Premier League är avverkad och då förväntar sig många läsare att jag presenterar min 50-lista över säsongens bästa spelare.

Det är fjärde året i rad som jag gör en sådan här lista efter säsongen.
Att skala ned en säsong i 50 är svårt. Det finns alltid 25 spelare till som man kan argumentera för, men årets lista upplever jag som aningen lättare än ifjol. Konturerna har varit klarare; de som har varit bra har varit bra över längre tid. Visst finns det undantag, men inte lika frekvent som ifjol.
Svårigheten är som alltid att värdera spelare som endast spelat bra under en kort tid.
Jack Wilshere, till exempel. I de matcher han var bra den här säsongen spelade han på en helt egen nivå bland ligans mittfältare. Hade han levererat så sett över drygt 30 matcher hade han varit solklar etta på min lista. I vintras framstod han (återigen) som en blivande världsstjärna. Men sett över hela säsongen? Där är hans bidrag begränsat på grund av skador. Han startade bara 20 matcher och långt ifrån alla dessa var bra. Efter skadan i våras hittade han aldrig tillbaka till formen som han höll under ett par månader i mitten av säsongen.
Daniel Sturridge är en annan som vissa kommer att slå ett slag för. Om jag bara hade bedömt våren hade Liverpool-anfallaren varit solklar på en topp 20-lista. Men sammanlagt tolv starter den här säsongen för Chelsea och Liverpool är för lite för att hävda sig här.

Som vanligt kör vi tio namn per dag. Idag publiceras plats 50-41. Men läs gärna kriterierna nedan för att undvika missförstånd.

Kriterier för listan:
* För att vara med måste spelaren ha gjort minst 20 matcher i ligan. Det innebär att spelare som Coutinho och Nemanja Vidic inte har övervägts.  Tufft, men regler är regler.
* Listan bedömer insatser i Premier League. Vad spelare gjort i Champions League, Europa League, FA-cupen och Ligacupen är oväsentligt.
* Spelare som hållit en jämn nivå och gjort många matcher har värderats högre. Det kan tyckas självklart, men det är värt att betona eftersom läsare ofta lanserar lirare som gjort enstaka bra insatser (framför allt gäller det spelare som avslutat säsongen bra).

Säsongens 50 bästa spelare – plats 50–41

50) Jussi Jääskeläinen, West Ham
38 år, målvakt
38 matcher, 53 insläppta mål
Kommentar: Många höjde på ögonbrynen när Sam Allardyce hämtade Jääskeläinen från Boltons avbytarbänk. Men finländaren tackade för förtroendet och gjorde en kanonsäsong.

49) Laurent Koscielny, Arsenal
27 år, försvarare
25 matcher (5 inhopp), 2 mål
Kommentar: En tung höst för fransmannen som hade svårt att slå sig in i laget. Koscielnys motgångar kulminerade med utvisningen redan i tionde minuten hemma mot Manchester City. 27-åringen kom tillbaka starkt under våren och i slutomgångarna var han ligans bästa försvarare.

48) Aaron Lennon, Tottenham
27 år, yttermittfältare
34 matcher (1 inhopp), 4 mål
Kommentar: Gareth Bale tog rampljuset i Tottenham, men Lennons insatser på högerkanten ska inte underskattas. Har förmågan att öppna de allra tajtaste försvaren. Skadan i våras gjorde att Lennon tappade rytmen.

47) Matija Nastasic, Manchester City
20 år, försvarare
21 matcher (0 inhopp), 0 mål
Kommentar: Att serben var en stor talang visste vi, men att han så snabbt skulle kliva in i Manchester City och sno åt sig en startplats – det trodde åtminstone inte jag. Men Nastasic höll Lescott utanför startelvan. Oerhört mogen i sitt spel. Hade haft en mer framskjuten placering om han spelat fler matcher (och därmed haft ett större bidrag), men 21 matcher är i minsta laget för att hävda sig här.

46) Sascha Riether, Fulham
30 år, försvarare
35 matcher (0 inhopp), 1 mål
Kommentar: Riether var knappast förra sommarens mest omtalade lånevärvning, men snacka om att Fulham gjorde ett fynd. Vald till årets spelare i Fulham av lagkamraterna – framför Dimitar Berbatov.

45) Kevin Nolan, West Ham
30 år, mittfältare
35 matcher (0 inhopp), 10 mål
Kommentar: Trivs under Sam Allardyce och var den nyttiga målkällan som laget behövde när anfallarna inte levererade i önskad utsträckning. Urstark inledning på säsongen, tappade under en period i vintras.

44) Patrice Evra, Manchester United
32 år, försvarare
34 matcher (0 inhopp), 4 mål
Kommentar: Evras formkurva har pekat nedåt de senaste åren, men den här säsongen upplevde fransmannen en renässans. Defensivt var han lite svajig i inledningen av säsongen, men offensivt var han lika vass som under glansdagarna. Blev inte utbytt i någon av sina 34 matcher.

43) Shaun Maloney, Wigan
30 år, yttermittfältare
36 matcher (2 inhopp), 6 mål
Kommentar: Lille Maloney var en stor anledning till att Wigan klarade kontraktet förra våren. Bibehöll den fina formen den här säsongen. Klok och begåvad med boll. Sex mål och åtta assist och 89,9 i passningsprocent.

42) Phil Jagielka, Everton
30 år, försvarare
36 matcher (0 inhopp), 2 mål
Kommentar: Trygge, pålitlige Jagielka var som vanligt chefen i de bakre leden för Everton. Framstår som lagets ledare när Phil Neville lagt av.

41) Glen Johnson, Liverpool
28 år, ytterback
36 matcher (0 inhopp), 1 mål
Fantastisk inledning på hösten där han ibland fick vikariera som vänsterback. Inte lika framträdande under våren.

Fotnot 1: Statistikuppgifter är hämtade från Whoscored och Soccerassociation.

Fotnot 2: Har valt att ta bort kommentar-funktionen på de fyra första delarna eftersom vissa läsare föregår nedräkningen och roar sig med att avslöja namnen på resterande delar. Det förstör spänningen.

***
Läs mer:
* Höstens 25 bästa spelare.

* Säsongens 50 bästa spelare 2011/2012.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Olle Stefansson
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB