Startsida / Inlägg

Säsongens 50 bästa spelare, plats 40–31

av Kalle Karlsson

Rankingen över säsongens 50 bästa spelare går vidare.
Idag publiceras del 2 med platserna 40–31.

Det går att vända och vrida på alla typer av betygsättningar. Förra veckan värderade jag tränarnas insatser under säsongen. Chelseafansen reagerade på att impopuläre Rafael Benítez fick högt betyg medan populäre föregångaren Roberto Di Matteo fått underkänt betyg. Det var inte förvånande, men det intressanta i sammanhanget var att alla som inte var Chelseafans höll med om betygen.
Ergo: Allt handlar om vad man värderar och hur mycket. Jag värdesatte titlar och då fick Benítez högre betyg tack vare Europa League-triumfen.

Så därför har jag försökt vara tydlig inför den här rankingen. Under rubriken ”kriterier” kan man läsa vad som gäller för bedömningen.
Det enda frågetecknet som dök upp efter del 1 av 50-listan var Matija Nastasic. City-fans ville, så klart, ha honom högre upp. Visst kan man argumentera för det – sett till förväntningarna gjorde Nastasic en supersäsong.
Men då har man inte läst under kriterierna. Där står tydligt att jag sätter värde på antalet matcher en spelare har gjort. Nastasic deltog bara i 21 av 38 fajter (vilket gör att hans bidrag sett över HELA säsongen är begränsat).

Kriterier för listan:
* För att vara med måste spelaren ha gjort minst 20 matcher i ligan. Det innebär att spelare som Coutinho och Nemanja Vidic inte har övervägts.  Tufft, men regler är regler.
* Listan bedömer insatser i Premier League. Vad spelare gjort i Champions League, Europa League, FA-cupen och Ligacupen är oväsentligt.
* Spelare som hållit en jämn nivå och gjort många matcher har värderats högre. Det kan tyckas självklart, men det är värt att betona eftersom läsare ofta lanserar lirare som gjort enstaka bra insatser (framför allt gäller det spelare som avslutat säsongen bra).

 

Säsongens 50 bästa spelare, plats 40–31

50) Jussi Jääskeläinen, West Ham
49) Laurent Koscielny, Arsenal
48> Aaron Lennon, Tottenham
47) Matija Nastasic, Manchester City
46) Sascha Riether, Fulham
45) Kevin Nolan, West Ham
44) Patrice Evra, Manchester United
43) Shaun Maloney, Wigan
42) Phil Jagielka, Everton
41) Glen Johnson, Liverpool

40) Hugo Lloris, Tottenham
26 år, målvakt
27 matcher, 29 insläppta mål
Kommentar: Lloris började säsongen som andraval bakom Brad Friedel. När han väl fick chansen i Premier League släppte han in fem mål mot Arsenal (men gjorde faktiskt en bra match och höll nere siffrorna). Efter det gick han inte att peta.

39) Yaya Touré, Manchester City
30 år, mittfältare
32 matcher (0 inhopp), 7 mål
Kommentar: Yaya började säsongen tveksamt och var inte alls lika dominant som förra säsongen. Men en ”okej” Yaya Touré är fortfarande en väldigt bra mittfältare. Sju mål trots att han ofta spelats som en av de två ”sittande” mittfältarna.

38) Winston Reid, West Ham
24 år, försvarare
36 matcher (0 inhopp), 1 mål
Kommentar: Nyzeeländaren värvades efter succén i VM 2010. Den här säsongen växte han ut till en jätte. Otroligt stark som duellspelare.

37) Frank Lampard, Chelsea
34 år, mittfältare
29 matcher (8 inhopp), 15 mål
Kommentar: Frank Lampard var på väg att fasas ut från Chelsea. Klubben tvekade länge om att ge honom ett nytt kontrakt. Men till slut tog man sitt förnuft tillfånga. Efter att ha dunkat in 15 mål från mittfältet var han för bra för att släppa. Fem av målen var visserligen från straffpunkten, men tio fullträffar i ligan är ändå ett väldigt bra facit för en central mittfältare (på bara 21 starter).
Läs mer: ”Varför vill Chelsea göra sig av med Frank Lampard?”.

36) Robert Snodgrass, Norwich
25 år, mittfältare
37 matcher (2 inhopp), 6 mål
Kommentar: Snodgrass anpassade sig direkt till Premier League och tog Grant Holts roll som offensiv nyckelspelare i Norwich. Hans stats – sex mål och sex assist i ett av ligans mest målsnåla lag – ger dessutom inte hela bilden. Spelmässigt var Snodgrass riktigt vass i många matcher.

35) Wayne Rooney, Manchester United
27 år, mittfältare/anfallare
27 matcher (5 inhopp), 12 mål
Kommentar: En mellansäsong för Rooney som hamnade i skuggan av RvP. Blandade stormatcher med riktiga bottennapp. Hans totala bidrag var begränsat, men 10 mål och 12 assist på 22 starter är ett imponerande facit när man gjort en ”svag” säsong. Extra plus för att Rooney var som bäst i de stora matcherna. Åtta uttagningar i ”Omgångens lag” i den här bloggen.
Läs mer: ”Analys: Rooneys förvandling till defensivspecialist”. ”Rooneys defensiva arbete”.

34) Simon Mignolet, Sunderland
24 år, målvakt
38 matcher, 54 insläppta mål
Kommentar: Sunderlands fans hade inte mycket att glädja sig åt innan Paolo Di Canio tog plats på tränarbänken, men Mignolets målvaktsspel var en ljuspunkt. Räddade laget i många matcher och uppvaktas nu av större klubbar.

33) Sébastien Bassong, Norwich
26 år, försvarare
34 matcher (0 inhopp), 3 mål
Kommentar: Bassong fick aldrig riktigt chansen i Tottenham. I Norwich visade han vad som gjorde att Spurs en gång i tiden fick upp ögonen för honom. En klippa i försvaret som fann ett målstim i november/december med tre mål på fyra matcher.

32) Branislav Ivanovic, Chelsea
29 år, försvarare
34 matcher (1 inhopp), 5 mål
Kommentar: Högerback eller mittback spelar ingen roll. Ivanovic gör alltid ett gediget, lojalt jobb (förutom i den där Ligacupmatchen mot Swansea). Dessutom målfarlig – åtta mål, varav fem i ligan, från backplats under säsongen.

31) Morgan Schneiderlin, Southampton
23 år, mittfältare
36 matcher (0 inhopp), 5 mål
Kommentar: Vilket genombrott från fransmannen som anslöt till Southampton som 17-åring. En av ligans bästa bollvinnare – dessutom kapabel att ta djupledslöpningar in i boxen. Det såg vi inte minst mot Wigan.
Läs mer: ”Analys: Schneiderlins 80-meterslöpning”.

Fotnot 1: Statistikuppgifter är hämtade från Whoscored och Soccerassociation.

***
Läs mer:
* Höstens 25 bästa spelare.

* Säsongens 50 bästa spelare 2011/2012.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB