Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 1 – Arsenal

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Premier League: 4.
Champions League: Åttondelsfinal.
FA Cup: Femte omgången.
League Cup: Kvartsfinal.

Tre veckor kvar innan transferfönstret stänger.
Den stora frågan: Kommer Arsenal att värva?
Följdfrågan är given: Om de inte lyckas lösa någon tung värvning – hur långt räcker nuvarande trupp?  

Det här var sommaren det skulle ske.
Arsenalledningen har pratat i många år om hur klubbens strategi ska ge utdelning på längre sikt, om hur arenan snart är betald och hur man då kommer att sitta i en guldsits med Financial Fair Play-reglerna.
Men nu är vi snart halvvägs in i augusti och Arsenal har fortfarande inte lagt ut en enda sekin på nyförvärv. Det enda tillskottet är Bosman-spelaren Yaya Sanogo från Auxerre. En typisk Arsène Wenger värvning; en ung, lovande spelare med låg risk för en svidande ekonomisk affär.
Men var är de tunga köpen, de som fansen drömmer om?
Inte på London Colney iallafall.

Hur mycket pengar finns tillgängligt? Är det Arsène Wenger som fungerar som bromskloss igen? Ekonomibloggaren Swiss Ramble skrev djupgående om det ämnet.
Som jag ser det:
Arsenal har försökt den här sommaren. Tillräckligt? Nja, kan diskuteras i all evighet, men avsevärt med ambitiöst än tidigare år.
De var med i racet om Real Madrids Gonzalo Higuaín, men backade ur när budet nådde alldeles för höga nivåer. De har varit berett att spränga sitt tidigare transferrekord och sin lönestruktur genom att rycka i Luis Suárez.
Arsenals problem, vilket även andra engelska klubbar fått känna på i sommar, är att transfermarknaden har blivit rubbad. Barcelona och Real Madrid försöker som vanligt locka de allra största stjärnorna (Neymar, Bale). Men nyrika aktörer som Paris SG och Monaco lägger beslag på de som ligger snäppet bakom (Cavani, Falcao).
”Andraklassens stjärnor”, sådana som Gonzalo Higuaín och Roberto Soldado, spelare som Arsenal numera skulle kunna värva, har blivit dyrare.

Nu återstår tre veckor där Arsenal måste pricka rätt. Hetaste ryktet nu är Luiz Gustavo, en lojal, spelskicklig, mittfältare som blivit överflödig i Bayern München. Många är överens om att Arsenal behöver förstärka det defensiva mittfältet och Gustavo skulle lösa mycket. Det pratas om en prislapp på €20m.
Om Arsenal menar allvar kan de demonstrera det genom att lösa den här affären.

Hur står sig dagens trupp? Bra, men inte tillräckligt, enligt mig.
Arsène Wenger har visserligen ”förstärkt” truppen genom att skicka i väg överflödiga spelare som Sébastien Squillaci och André Santos. Man har samtidigt sålt Gervinho och Andrej Arsjavin och lånat ut Johan Djourou och Francis Coquelin. Ingen av dessa var ordinarie, men de gjorde sina inhopp då och då. Bredden har minskat.
Idag har man inte en trupp som kan slåss på alla fronter så 2-3 värvningar är inte bara önskvärt – utan nödvändigt.

Så frågan som håller vissa Arsenalfans vakna nu är: ”Hur långt räcker nuvarande trupp?”.
Förmodligen inte längre än de senaste åren, det vill säga kriga om Champions League-platserna.
Men uteblivna spelarköp kan även leda till att man tar ett steg tillbaka. Tottenham har gjort en stark värvningssommar och känns starkare. Liverpool, som verkar få kvar Suárez, bör bli bättre än förra säsongen.

Vad behöver Arsenal?
Målvaktssidan känns okej med Wojciech Szczesny och Lukasz Fabianski. Det hade förstås varit välkommet om Julio César hade anslutit, men det hade också kostat en saftig peng i lönekostnader.
Försvarsmässigt hittade Arsenal rätt i våras när Laurent Koscielny fick spela bredvid Per Mertesacker. Det samarbetet bådar gott, även om jag gärna ser att en slant läggs på en mittbacksbackup. Fyra bra mittbackar är minimum för en klubb som ska slåss om titlar.
Mittfältet är den starkaste lagdelen, framför allt om Jack Wilshere får vara skadefri och hittar tillbaka till formen han höll under vintermånaderna. Det vore, som nämnt, fint med en defensiv mittfältare (Gustavo?) som kan avlasta Mikel Arteta, men jag ser inte det som allra mest brådskande.
Det är istället att få in en striker i världsklass.
Jag tycker fortfarande att det saknas en anfallare för att Arsenal ska kunna hota om ligatiteln. Arsène Wenger måste ha känt samma sak när han jobbade så hårt för att locka över Luis Suárez.
Olivier Giroud är okej, men inte fantastisk. Arsenal behöver en målgaranti, en spelare som kan bära en anfallslinje och sysselsätta en hel backlinje.

Det är svårt att tippa Arsenals chanser i nuläget. Allt kommer att hänga på vad Ivan Gazidis och Arsène Wenger lyckas ro i land innan fönstret stänger 2 september.
Om man värvar Luiz Gustavo, vilket är troligt, och lyckas sätta den där anfallsvärvningen (vem nu det kan vara som är tillgänglig så här sent?) är Arsenal kanske till och med redo för att åtminstone utmana om titeln.
Om dessa värvningar inte går i lås, om Wenger gör som för två år sedan och löser ett gäng panikvärvningar under sista dygnet, då tippar jag att det återigen blir en fajt om Champions League-biljetterna.

Tänkbar startelva:
Szczesny – Sagna, Mertesacker, Koscielny, Gibbs – Wilshere, Arteta – Walcott, Cazorla, Podolski – Giroud.

Transfers In: Yaya Sanogo (Auxerre, Free).
Out: Gervinho (Roma, £8m), Vito Mannone (Sunderland, £1.5m), Martin Angha (FC Nuremburg, Undisclosed), Andrei Arshavin (Zenit St Petersburg, Free), Denilson (Sao Paulo, Free), Craig Eastmond (Colchester, Free), Kyle Ebecilio (FC Twente, Free), Elton Monteiro (Club Brugge, Free) , Sanchez Watt (Colchester, Free), Jordan Wynter (Bristol City, Free), Francis Coquelin (Frieburg, Loan), Johan Djourou (Hamburg, Loan), Reice Charles-Cook (Bury, Free), Andre Santos (Flamengo, Undisclosed), Ignasi Miquel (Leicester, Loan).
Released: Samir Bihmoutinel, Daniel Boateng, Zach Fagan, Sead Harjovic, Conor Henderson, Jernade Meade, Nigel Neita, Josh Rees, Philip Roberts, James Shea, Sébastien Squillaci.
Nyckelspelaren: Jack Wilshere.
Håll ögonen på: Santi Cazorla.

__________________________________________
Mejl: kalle.karlsson(at)aftonbladet.se Twitter: Kalle__Karlsson Instagram: kallekarlsson81

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB