Startsida / Inlägg

Nedräkning, del 3 – Cardiff City

av Kalle Karlsson

Förra säsongen:
Championship: 1.  
FA Cup: Tredje rundan.
League Cup: Första rundan.

Efter 51 år är Cardiff City tillbaka i högstaligan.
Man kan inte beskylla dem för att inte satsa.
I sommar har de slagit transferrekord tre gånger.

Cardiff-supportrarna har fått utstå en del de senaste åren.
Inte nog med att klubben snubblat på mållinjen i tre raka playoff där man ofta varit favorittippat. De har samtidigt fått snegla avundsjukt på rivalen Swansea som etablerat sig i Premier League.
Sedan kom dråpslaget: Ägaren Vicent Tan ville ”re-branda” klubben och bytte helt sonika färg på matchdräkterna från blått till rött.
Smeknamnet ”Bluebirds” var plötsligt lite…ovidkommande. 104 års historia av att spela i blått inget värt (läs Erik Nivas dokument för fördjupning).
Hur barockt det än kan låta har proteststormarna ebbat ut. Visst var det en hätsk stämning hos fansen när nyheten kom förra sommaren, men idag är det inget som tynger Cardiff City.
Kanske är det ett tecken i tiden, en bild av den moderna fotbollen:
Så länge man når framgångar på fotbollsplanen är det fritt fram att sälja sin själ.
Med Vincent Tan vid spakarna – kausaliteten kan förstås diskuteras – har Cardiff upplevt sin största framgång på decennier.
Och den malaysiske affärsmannen har stärkt sina aktier i sommar.

Efter den här mercaton bubblar nämligen fansen av förväntan. Cardiff City gör debut i Premier League och de har onekligen spänt bågen.
Till skillnad från de övriga nykomlingarna, Hull City och Crystal Palace, har man värvat mycket och tungt.
Det började med att man lade ut £7,5m på danska anfallaren Andreas Cornelius. 20-åringen gjorde 18 mål på 35 matcher för FC Köpenhamn förra säsongen.
Sedan slog man transferrekordet igen genom att värva Steven Caulker från Tottenham för £8m. Om Cornelius var en spännande framtidsvärvning var Caulker ett statement. Försvararen har debuterat i landslaget och många var förvånade över att Spurs släppte honom.
I dagarna gjordes ytterligare en rekordvärvning när Cardiff hämtade in Gary Medel från Sevilla. Prislappen: £10m.
Chilenaren blev en favorit för mig under VM 2010 och kommer garanterat att bli det på Cardiff City Stadium. Medel, ”Pitbull” kallad, är typen som man älskar att ha i sitt lag, men avskyr att möta.
Lägg till duktige högerbacken John Brayford från Derby så har Cardiff värvat för närmare 300 miljoner kronor. Och det är netto då samtliga spelare som lämnat under sommaren gjort det gratis.

Sedan tidigare finns Craig Bellamy, som blir viktig både spelmässigt och emotionellt, David Marshall, Ben Turner, Peter Whittingham och Fraizer Campbell. Där finns också sydkoreanen Kim Bo-Kyung som kan bli en sensation i Premier League.
En annan konkurrensfördel finns på bänken. Malky Mackay, 41 år, är en av de hetaste unga brittiska tränarna. Han var aktuell för jobbet efter David Moyes i Everton. Cardiff-supportrarna är tacksamma att så inte blev fallet.
Mackay och fitnesstränaren Martyn Pert har kört stenhårt på försäsongen. Om Cardiff åker ur är det åtminstone inte för att laget är för dåligt tränat.

Walesarna känns klart starkast av de uppflyttade lagen.
Målvakten David Marshall håller definitivt PL-klass. Försvaret har förstärkts rejält med Steven Caulker. Mittfältet med Gary Medel kan vara ligans mest aggressiva. Offensiva mittfältet med Whittingham, ”Kimbo” och Bellamy är starkt och framåt finns Andreas Cornelius, Fraizer Campbell och Nicky Maynard.
Supportrarna drömmer om att göra ”en Swansea”, överraska med en mittenplacering. Men de är samtidigt realistiska. Skulle de på förhand bli erbjudna en 17:e plats, precis ovanför nedflyttningsstrecket, skulle de flesta ta det med glädje.

Tänkbar startelva:
Marshall – Brayford, Turner, Caulker, Lappin – Bo-Kyung, Medel,  Whittingham – Noone, Cornelius, Bellamy.

Transfers In: Steven Caulker (Tottenham, £8m), Andreas Cornelius (FC Copenhagen, £7.5m), John Brayford (Derby County, £1.5m), Gary Medel (Sevilla, £10m).
Out: None.
Released: Jese Darko, Nat Jarvis, Stephen McPhail, Elliott Parish.
Retired: Heidar Helguson.
Nyckelspelaren: Steven Caulker.
Håll ögonen på: Kim Bo-Kyung.

 • Tjänstgörande sportredaktör: Martin Björkman
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
 • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
 • Redaktionschef: Karin Schmidt
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB